StoryEditorOCM

LABUD CLASSICAko imate jedrilicu stariju od 30 godina uključite se u regatnu avanturu od Splita do Bobovišća

Piše OM
13. rujna 2021. - 21:22

Već ovoga vikenda u organizaciji JK Labud na relaciji Split – Bobovišća – Split održat će se regata morskih oldtajmera Labud Classic.

Pod palicom direktora regate Marka Bakašuna po 23. put vlasnici klasičnih jedrilica imat će mogućnost startati podno Sustipana i usporediti svoje vještine jedrenja u dvije klase: Classic (drveni brodovi stariji od 40 godina), te Vintage (stariji od 30 godina izrađeni u stakloplastici i drugim materijalima.

Ruta je to koja se od 1999. godine jedri u drugoj suboti rujna, na početku babljeg ljeta, u dvije navigacijske etape. Nekoć je put vodio do Milne, a posljednje vrijeme do Bobovišća gdje sve sudionike dočekuju vrlo srdačni domaćini. Ta druženja je na papir stavio prije par godina novinar Renato Baretić:

- Regatu su utemeljili labudaši u najboljim godinama, kad su kolektivno zaključili da regate više definitivno nisu što su nekad bile, da je surova kompeticija potpuno zasjenila dobri duh utrkivanja, druženja i podbadanja uz gradele i pjesmu... Jer svaki njihov drveni brod i svaki detalj na njemu ima svoju priču, nerijetko fascinantnu do nevjerice i stariju od većine novopečenih kapitalista u golemim, bliještećim plastičnjačama. Oni svoje brodove ne gledaju i ne pokazuju kao novi Rolex, nego kao stari vjenčani prsten.

Iako je drvenih brodova je sve manje, a vlasnici sve stariji, bitno je ostati prisutan. Prvo navigacijsko jedrenje Split – Bobovišća, duljine 9,5 nautičkih milja, starta u subotu 18. rujna u gradskoj luci s početkom u 12h. Drugo navigacijsko jedrenje Bobovišća – Split, starta u nedjelju 19. rujna u 11 sati. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u prostorijama JK Labud u nedjelju u 20 sati.

Više informacija nalazi se na stranici https://www.jklabud.hr/labud-classic

20. travanj 2024 08:14