StoryEditorOCM

UNIMARSpremište za aparat za gašenje: Nadohvat ruke ako vatra plane

Piše M.Š.
22. listopada 2024. - 09:49

Požar na plovilu noćna je mora svakog vlasnika. Nažalost, takve su noćne more posljednjih godina dosta česte zbog udruženog negativnog djelovanja velikih vrućina, gužve na moru, nepažnje u rukovanju zapaljivim tvarima, ali i sve veće elektrifikacije svega i svačega u suvremenim brodicama i jahtama. Strujni vodovi i sklopovi traže, naime, stalnu brigu i održavanje u agresivnim morskim uvjetima u kojima korozija vodiča i kontakata puno češće nego na kopnu vodi u pregrijavanje i kratke spojeve.

Prevencija je, dakle, uvijek najvažnija, a kad požar izbije što hitnija reakcija. Tada aparat za gašenje treba biti pri ruci i u trenu aktiviran, no on je često spremljen u neki gavun ili zakutak broda koji nije baš dostupan. Stoga je najbolje u kokpitu ili kabini ugraditi vidljivo i lako dostupno spremište za aparat za gašenje.

Takav gotovi sklop od bijelog polipropilena s prozirnim vratašcima od polikarbonata otpornog na UV zračenje nudi riječka tvrtka Unimar. Vanjski okvir ima dimenzije od 183 x 364 mm, unutarnje udubljenje za aparat 140 x 321 mm, dok je dubina 75 mm. To su optimalne dimenzije za pohranu manjeg aparata za gašenje, te njegovo dodatno učvršćenje u ležištu posebnom ugrađenom trakom. Cijena ovog korisnog ugradbenog spremišta u trgovinama Unimara i u njihovom webshopu je 27,48 eura. 

22. listopad 2024 09:49