StoryEditorOCM

IzlogGarminov GMI/GNX Wired Sail Pack 52: Sve što trebate kad zajedrite

Piše M. Š.
16. srpnja 2023. - 11:50

Prilikom opremanja jedrilice za đitavanje ili regatavanje dovoljno je izabrati Garminov GMI/GNX Wired Sail Pack 52 i u jednoj kutiji dobiti sve što trebate imati kako biste snagu vjetra u vašim jedrima koristili maksimalno uspješno i sigurno. Tu je vjetromjer gWind s dvije peraje i propelerom s tri lopatice, koji omogućuje točniji izračun brzine stvarnog vjetra (TWS) pri laganijem kretanju zraka, a dizajn s dvjema perajama pruža stabilnije rezultate izračuna kuta stvarnog vjetra (TWA). Propeler s tri lopatice uvijek je učinkovit, za razliku od kupolastog dizajna. U kombinaciji s optičkim čitanjem, ova sonda pruža preciznost bez premca.

Nautički instrument GMI 20 ima veliki 4-inčni digitalni zaslon u boji koji savršeno odgovara i jedrilicama i gliserima. Vrlo velike znamenke i kut gledanja od 170 stupnjeva omogućuju jasan prikaz podataka o dubini, brzini, vjetru i još više od stotinu različitih nautičkih parametara i parametara o plovilu. Leća sa staklenom brtvom na sprječava zamagljivanje i poboljšava kontrast. Za povećanje čitljivosti noću dostupne su sheme boja crveno/crno, zeleno/crno ili normalna noćna shema boja, kao i kontrola zatamnjivanja. Zasloni se mogu podesiti na automatsko kretanje kroz stranice s podacima, što je posebno korisno nautičarima, jer se jedinica može postaviti na različitim mjestima na plovilu. Uređaj se napaja kroz NMEA 2000® mrežu.

Instrument GNX 20 opremljen je, pak, lako čitljivim monokromatskim LCD zaslonom (ima crne znamenke na bijeloj pozadini ili pozadini u boji). Na njemu se jasno prikazuje dubina i temperatura mora, brzina plovila i više od 50 drugih parametara o moru i plovilu. Zaslon ima staklenu brtvu i premaz protiv odbljeska koji osigurava na dnevnom svjetlu i noću visoku čitljivost znamenki koje se mogu povećati do 36 mm visine. Pametna sonda za montiranje kroz trup DST810 kombinira precizne signale o dubini, brzini i temperaturi uz senzor pozicioniranja koji pruža podatke o bočnom/stražnjem nagibu i okomitom/vodoravnom nagibu, te ih šalje NMEA 2000® mreži i instrumentu GNX 20. Ova sonda s više senzora može očitati dubine do 100 metara, pruža brzo očitanje signala kroz vodu od 5 Hz i ima radnu frekvenciju od 235 kHz, uz veću širinu lepezastog snopa sonde od 10 x 44 stupnjeva.

Osim toga, bežično povezivanje s uređajima putem Bluetooth tehnologije omogućuje kalibraciju sonde DST810 putem aplikacije Airmar Cast. Napredna kalibracija brzine omogućuje kalibraciju na više kutova trupa i pri više brzina. Sve u svemu, uvijek ćete imati ažurno i točno sve podatke koje trebate, pa i više od toga. Tvrtka Garmin Hrvatska prodaje GMI/GNX Wired Sail Pack 52, predviđen za jedrilice od 9 do 15 metara dužine, putem svog web-shopa po cijeni od 1839,99 eura.

28. travanj 2024 12:01