StoryEditorOCM
Životproces starenja

Znanstvenici otkrili nekoliko faktora dugovječnosti - evo što sve utječe na kvalitetu ljudskog života...

Piše MOZAIK SD
21. kolovoza 2023. - 18:05

Profesorica fakulteta Trinity u Dublinu Rose Anne Kelly za BBC je otkrila pet faktora koji uvelike utječu na dugovječnost. Naime, dobra genetika nije garancija dugog života, ali nekoliko stvari na koje možete utjecati jesu, prenosi studentski.hr.

Okruženje

Najveći utjecaj na proces starenja, čak između 70 i 80 posto ima upravo okruženje u kojem se nalazite. Opće je poznato da fizička aktivnost i zdrava prehrana pridonose boljoj kvaliteti života, što vodi prema duljem, zdravijem životu.

Prijateljstvo

Kvaliteta vašeg prijateljstva i učestalost druženja s prijateljima izrazito utječe na vaše zdravlje. Prema Kelly, prijateljstvo ima izravan utjecaj na usporavanje starenja, uz to što dokazano smanjuje upale.

Smijeh

U prosjeku, djeca se smiju oko 400 puta dnevno, a s godinama se taj broj sve više smanjuje. No, smijeh smanjuje razinu stresa do te mjere da ako se osobe koje su jednom doživjele srčani udar, a nakon toga se često smiju, imaju manju mogućnost da ponovno dožive srčani udar.

Dobar san

Izuzetno je važno dobro se naspavati, preporučuje se između sedam i devet sati. Premalo ili previše sna ne utječe dobro na mozak, ali ni na srce. Tijekom spavanja tijelo ispušta tvari koje pomažu imunosnom sustavu da se bori protiv virusa.

Hladna voda

Umivanje, plivanje ili ponajbolje, tuširanje u hladnoj vodi, odličan je način za buđenje biološkog sustava. To uvelike pomaže u usporavanju procesa starenja unutar stanica.

Svakodnevno tuširanje hladnom vodom pomaže u izgradnji imunološkog sustava, umanjuje simptome depresije i generalno potiče bolje raspoloženje.

Tih pet jednostavnih faktora mogu uvelike pridonijeti vašoj dugovječnosti, a vi ste ti koji imaju utjecaj nad njima. Hladan tuš rano ujutro zvuči zastrašujuće i neugodno, no ne mora trajati pola sata, već je dovoljno da izdržite nekoliko minuta, a nakon toga ćete se osjećati svježe, budno i spremno za novi dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:06