StoryEditorOCM
ŽivotSIJEČANJ JE IDEALAN

Živi spektakl za malo eura, a na proljeće će vam svi susjedi zavidjeti! Ne treba vam znanje, uspijeva i amaterima

Piše Mozaik SD
24. siječnja 2024. - 10:37

Siječanj je hladan, sumoran mjesec, što znači da će korov, zarasle živice i raščupane biljke učiniti da vaš vrt izgled divlje i zapušteno. No unatoč hladnom vremenu, baš sada se može posaditi mnoštvo lijepog cvijeća.

Imajući to na umu, dva stručnjaka za vrt podijelila su savjete o vrstama cvijeća kojim ćete vaše vrtove učiniti čarobnima.

I uopće ne moraju biti u pitanju velike površine, i na malom "zelenom terenu"možete postići vau efekt! Pa i u posudama za cvijeće na vašim balkonima.

"Iako se siječanj može činiti prehladnim, zapravo je idealan mjesec za sijanje sjemena u zatvorenom prostoru ili u stakleniku", rekao je Kevin Gess, vrtni stručnjak i vlasnik Prestige Lawns, a prenosi D&D.

"Izdržljive jednogodišnje biljke, kao što su mirisna grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvjetaju, ako ih posadite sada, zajamčit će proljetnu rapsodiju boja u vrtu" - rekao je glasnogovornik tvrtke Garden Buildings Direct.

Stručnjaci za vrtlarstvo na GardenBuildingsDirect.co.uk podijelili su koje se "biljke bez problema" sada mogu posaditi da "osiguraju spektakl boja u vrtu".

1. Rana ozimnica

Oprašivači vole rane ozimnice i vrlo ih je lako njegovati, što ih čini savršenima za vrtlare amatere. Ove lijepe biljke cvjetaju već u siječnju i daju lijepu boju zimskim vrtovima. Također im nije potrebno obrezivanje i potrebno im je samo malo zalijevanja u proljeće.

2. Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i magenta cvjetovima koji se pojavljuju od siječnja do ožujka. Ove biljke mogu preživjeti i najoštrije zime.

Umjesto da se sade u zemlju, ciklame se mogu posaditi u posude, što ih čini idealnom biljkom za početnike. Neke sorte ciklame moraju se saditi u zatvorenom prostoru, stoga svakako odaberite sorte za eksterijer. Ima ih dovoljno!

3. Jaglaci

Jaglaci su otporni i dolaze u mnoštvu boja uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte jaglaca počinju cvjetati već u siječnju. Također zahtijevaju malo održavanja, povoljnih su cijena i lako dostupni u većini vrtnih centara.

4. Mirisna grahorica

Mirisna grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog mjeseca može sijati pod staklom ili u zatvorenom prostoru tako da razvije snažno korijenje i razvije veće biljke. Cvjeta u kasno proljeće, u svibnju i lipnju, ili u jesen, u rujnu ili listopadu.

5. Maćuhice

Maćuhice su idealne biljke za dodavanje boje loncima, rubovima i gredicama. Dolaze u mnoštvu boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Biljke cvjetaju tijekom cijele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posijete ispod stakla, vjerojatno će cvjetati između svibnja i rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:37