StoryEditorOCM
Život‘čudotvorni‘ sprej

WD-40 može se koristiti za puno stvari, ali za neke se ne smije. Upozorenje: Ne koristite ga za liječenje artritisa!

Piše mozaik sd
9. srpnja 2023. - 14:00

Mnogi od nas s najvećom simpatijom, oduševljenjem, pa i zahvalnošću govore o spreju WD-40. Kolikima je samo taj sprej pomogao da odviju neku maticu koja je zapekla i nije se dala pomaknuti ili da otključaju bravu u sličnom stanju.

WD-40 podmazuje, štiti od hrđe i vlage, uklanja prljavštinu i djeluje na još puno toga, ali na nekim mjestima ga nikada ne bi trebalo koristiti jer može nagrizati određene završne slojeve i uzrokovati probleme.

N1 BiH donosi situacije u kojima se ne preporučuje upotreba spreja WD-40.

image

Hladnjak se ne smije čistiti sa WD-40

/Shutterstock

Nemojte ga koristiti na plastici

Ako pokušavate podmazati spoj na naoačalama za sunce ili ukloniti cijenu s površine plastične posude, nemojte koristiti WD-40. Ovaj sprej nikada ne bi trebalo koristiti na prozirnoj plastičnoj površini ili na polistirenskoj ili polikarbonatnoj plastici.

Plastike označene brojem 6 su uglavnom proizvodi koji sadrže polistiren, a nalazi se igračkama, jednokratnim čašama i priboru za jelo te u uređajima poput detektora dima. Polikarbonat, plastika označena brojem 7 može se naći u kuhinjskim aparatima poput hladnjaka, prozirnoj ambalaži i sigurnosnoj opremi.

Zbog kemijskog sastava WD-40 može oštetiti tu plastiku, zato je bolje izbjegavati njegovo korištenje, piše N1 BiH.

Ne koristite ga na drvetu

WD-40 može otopiti završne lakirane ili voštane slojeve na drvenim površinama. Budući da lak ili vosak stvaraju vodootpornu barijeru koja štiti drvo od vode, a budući da WD-40 može prodrijeti u vlakna neobrađenog drva, WD-40 ne treba koristiti na bilo kojoj drvenoj površini.

image

Kamen se čisti na druge načine, ali sa WD-40 ne treba mu prilaziti

Ivo Ravlić/Cropix

Ne koristite WD-40 na prirodnom kamenu

Mogli biste doći u iskušenje da isprobate WD-40 na kamenim pločicama ili radnim površinama. Ali prirodni kamen je porozan i za njegovo čišćenje ne bi trebalo koristiti WD-40 jer se može upiti u površinu kamena i zaprljati ga. Budući da su mnoge kamene površine tretirane voskom za poliranje, sprej može otopiti voštane završne slojeve.

Ne koristite ga na površinama na kojima pripremate hranu

Neke kompanije koje proizvode kućanske aparate preporučuju korištenje WD-40 za čišćenje nehrđajućeg čelika, ali nikada ne bi trebalo koristiti WD-40 na površinama koje će doći u dodir s hranom. Iako je sjaj bez mrlja privlačan, WD-40 se očito ne bi trebalo konzumirati. Iako slučajni kontakt s hranom nije veliki problem, površine s kojima je hrana u čestom ili dugotrajnom kontaktu nikada ne bi trebale sadržavati tragove WD- 40.

image

Sprejom se ne smije približavati mobitelima i drugoj osjetljivoj elektronici

Duje Klarić/Cropix

Ne koristite sprej na elektronici

Korištenje WD-40 na vašem pametnom telefonu ili laptopu ne samo da može oštetiti ekran, nego može uništiti tastaturu ili prodrijeti u unutrašnje komponente. Za elektroniku je najbolje koristiti posebno sredstvo za čišćenje.

Ne koristite WD-40 za artritis!

Iako se čini nevjerojatnim, bilo je slučajeva kada su ljudi potezali za WD-40 u nadi da će im ublažiti bol u zglobovima. Suprotno nekim tvrdnjama, WD-40 neće pomoći u ublažavanju bolova kod artritisa ili ukočenih zglobova. Vaši zglobovi neće reagirati na njega isto kao na zaglavljena vrata. Ljudsko tijelo definitivno ne može koristiti isto mazivo kao dijelovi motora, a medicinski stručnjaci upozoravaju da se WD-40 ne koristi za liječenje bilo koje vrste zdravstvenog stanja, piše N1 BiH.

image

Po analogiji sa zahrđalim metalom neki su pomislili da i škripave zglobove mogu liječiti sprejom. Ipak, artritis se nipošto ne liječi sa WD-40 (ilustracija)

Neja Markičević/Cropix

Kako vidimo, iako se spreju tepa da je "čudotvoran", a on to u nekim slučajevima zaista i jest, WD-40 ima i ograničenja, kao kod korištenja na drvetu ili kamenu ili u kontaktu s hranom. Korištenje WD-40 za liječenje artritisa vjerojatno nije palo na pamet ni onima koji su ga osmislili i usavršili. U slučaju takvih zdravstvenih problema javite se ipak svome liječniku ili ljekarniku.

image

Sprej je dobar na metalu, ali ne i na plastici, kamenu, drvetu, hrani i ljudskoj koži

Screenshot WD-40
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:30