stdClass Object ( [id] => 1146957 [title] => U Sinju je obitelj Tripalo bila obrazovana, bogata i ugledna, Buljani su bili ‘čudo od trgovaca‘, pokrenuli su lavinu: priča o važnom događaju iz kuće Masovčića uz Pijacu koji je zauvijek preobrazio ruralni kraj [alias] => u-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada neka institucija proslavi 140 godina postojanja, onda to zavrjeđuje svu moguću pozornost. I poštovanje!

Upravo je nedavno u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta, u gradu alkara obilježena 140. godišnjica (!!!) osnivanja Građanskoga glumačkog društva u Sinju i 65. godišnjica Sinjskog pučkog kazališta.

Veliki su to jubileji kojima bi se vjerojatno rado podičile i veće i razvijenije sredine od sinjske.

Te jubileje obilježilo je upravo Sinjsko pučko kazalište, od utemeljenja nositelj kazališne umjetnosti u gradu pod Kamičkom, koje kroz posljednjih desetak godina niže svoje najveće uspjehe uzdižući sinjski kazališni amaterizam gotovo do najviše profesionalne razine.

Uz darovite i za kazališnu scenu zagrijane članove, najveće zasluge za to pripadaju Željku Viculinu, više od desetljeća čelnom čovjeku Sinjskog pučkog kazališta, ali i iskusnom glumcu i uspješnom redatelju koji je, zapravo, u ovoj kulturnoj udruzi "katica za sve".

Prva uloga s dvije godine

Pritom nije nevažno napomenuti da je Viculin aktivni sudionik sinjskih kazališnih događanja od prve predstave Sinjskog pučkog kazališta, "Čiča Tomine kolibe" odigrane 15. rujna 1956. godine u kojoj je kao dvogodišnje dijete nastupio u ulozi Harija.

- Moji roditelji bili su među prvi članovima Sinjskog pučkog kazališta pa su tako i mene doveli u prvu predstavu. Od tada sam u kontinuitetu vezan za naše kazalište, s povremenim prekidima. Posljednjih desetak godina ne bih znao reći što mi je više dom, ovaj kazališni prostor ili moja obiteljska kuća – kaže Viculin.

---

image
Željko Viculin
---


U okviru jubilarnih slavlja naglasak je, ipak, na 140. obljetnici osnivanja Građanskog glumačkog društva u Sinju. Kako iz razumljivih razloga na tu temu nije moguće imati sugovornike izravnih događaja zavirili smo u dostupne povijesne podatke.

Od 60-ih godina 19. stoljeća u politički život Sinja i Dalmacije ulaze članovi obitelji Tripalo koji su bili obrazovani, bogati i uživali su društveni ugled. Oni postaju predvodnici narodnjačke političke opcije s težnjom ponarođenja javnih ustanova i sjedinjenja Dalmacije s Banskom Hrvatskom.

U njihovoj organizaciji i koordinaciji s također uspješnom obitelji Buljan, okrenutoj trgovini, s kojom Tripalići zajednički preoblikuju Sinj iz ruralnog u urbani i feudalnog u kapitalistički i građanski, u Sinju često gostuju kazališne družine.

Građansko glumačko društvo 

Doprinos daje i Franjevačka gimnazija s prigodnim akademijama i raznim priredbama. Na krilima narodnjačkog otvaranja narodnih čitaonica i građanskih kulturnih društava, u srpnju 1881. godine utemeljeno je Građansko glumačko društvo u Sinju.

Ono je u novoizgrađenoj kući Masovčića, uz današnju sinjsku Pijacu, za svetkovinu Svete Braće, izvelo dramu "Zvonimir, kralj Hrvatski".

Ostalo je zabilježeno da su u predstavi nastupili sve domaći glumci. U vrijeme načelnikovanja Vicencija Buljana, iz obitelji kasnije poznatijeg Vice - Čovika i po, sagrađena je zgrada Palacina koju je novoformirano građanstvo koristilo za zabave, plesove i priredbe, uključujući i kazališne. U Palacini se od 1905. godine okupljaju i članovi "Hrvatskog sokola" čija skupina priprema i izvodi niz hrvatskih drama, sve dok im zbog iskazanih političkih stavova tadašnje vlasti nisu uskratile korištenje prostora.

---

image
Sinjski glumci uvijek igraju pred punim gledalištem

 
Duje Klarić/Cropix
---

Članovi "Hrvatskog sokola" su, potpomognuti imućnijim Sinjanima, odgovorili izgradnjom nove zgrade Sokolane, današnjeg Gradskog kina u kojemu su sjedište i scena i Sinjskog pučkog kazališta.

Sokolaši su do 1914. godine, kada su rasformirani, godišnje izvodili po dvije-tri operetne predstave poput "U okovima ljubavi", "Madmoiselle Nitouche" i druge, a uloge glumaca i pjevača najčešće preuzimaju Zlata Sesardić, Jozo Čović i Emilija Čavčić.

Rat prekida sve

Tijekom Prvog svjetskog rata kazališni život u Sinju potpuno je zamro, ali je ponovno oživio u poraću da bi u međuratnom razdoblju doživio procvat. Tome su pridonijele političke podjele. Osokolili su se "sokolaši", osjećajući se ratnim pobjednicima, ali su dobili konkurenciju u skupini potpomognutoj franjevcima koja će pod okriljem Orlovskog društva na sceni izvoditi kazališne predstave.

---

image
Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
Duje Klarić/Cropix
---


Poslije povratka iz Zagreba, gdje je u HNK bio inspicijent i šaptač, Petar Marković ponovno pokreće rad kazališta i pritom prvi put na scenu postavlja šaljivi spjev "Dujo Manzan i Mate Manistra", predstavu koja je od tada za sve generacije sinjskih pučkih glumaca kultna.

Od Sinjana aktivnih u kazališnom životu u međuraću posebno se navode Ivo Tošić i Vjekoslav Bareza Luiđi, koji su sudjelovali kao aktivni članovi i glumci i u Sinjskom pučkom kazalištu.

Tijekom 2. svjetskog rata nikakvih kazališnih predstava u Sinju nije bilo, a za poratne godine se navode neimaština, nedostatak dvorane, rekvizita i općenito uvjeta za rad.

Novoosnovana kazališna amaterska grupa KUD-a "Udarnik" priprema i izvodi predstave u Sinju i na gostovanjima u susjednim gradovima i mjestima. Istim putem krenuo je i novoosnovani KUD "Kamešnica".

U režiji Darka Delonge

U to vrijeme kazališni život u Sinju, uz već spomenute Markovića, Tošića i Barezu, nose Nada Županović, Bože Jajčanin, Živko Radić, Šime Košta, Nada Strahinja, Milovan Stojanac, Slavka Katunarić, Marija Markotić, Vlado Hrstić, Branko Lentić, Seka Maleš – Čarić, Ankica Maleš, Josip Katić, Ante Hrste, Lovre Krolo i drugi.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Potaknuti velikim interesom za kazališne predstave i jako dobrim odjekom među građanstvom tadašnji gradski čelnici, 1956. godine, odlučuju osnovati amatersko kazalište.

Svečano otvorenje dogodilo se 15. rujna prikazivanjem predstave "Čiča Tomina koliba", a nastavci su uslijedili 22. rujna izvedbom predstave "Kralj Batajnove" te 2. listopada s predstavom "Čarlijeva tetka".

Prve dvije predstave režirao je Darko Delonga, kasnije dugi niz godina glavni nositelj kazališnog života u Sinju. U godinama i desetljećima koji su slijedili smjenjivali su se izuzetno plodni periodi i višegodišnje apstinencije na što su uglavnom utjecale smjene generacija i materijalno-financijski uvjeti.

Najvažnija je, uvijek, bila osoba koja je predstavljala "lokomotivu", bilo u ulozi predsjednika udruge ili redatelja.

Viculin je lokomotiva

Od 2009. godine istinska lokomotiva Sinjskog pučkog kazališta je Željko Viculin, aktualni predsjednik, redatelj, a kada je potrebno uskače s rasvjetom, zvukom...

---

image
Kažimir Tomašević
---


O tim sinjskim kazališnim "lokomotivama" svjedoči Kažimir Tomašević, tajnik Sinjskoga pučkog kazališta od daleke 1973. godine.

- Dobro pamtim godine uspona i padova. Najveći pad dogodio se kada smo izgubili redatelja Darka Delongu. Poslije njega okrenuli smo se dovođenju redatelja izvan Sinja. Oni su bili dobri redatelji, uredno su radili svoj posao, ali ih poslije premijere više nije bilo. Tek kada su stasali domaći redatelji počeo je kontinuirani rad, došlo je do masovnosti.

Naše najuspješnije razdoblje je posljednjih deset godina i to zahvaljujući "lokomotivi" u osobi Željka Viculina. On vuče sve, a mi ostali smo mu samo suport. Ako on stane bojim se da bi stalo sve. I mi i on smo toga svjesni i zato pokušavamo otkriti tko bi ga sutra mogao zamijeniti. Nije lako u jednoj osobi sjediniti režiju, scenu, rasvjetu, zvuk, glazbu, sve što za jednu predstavu treba.

Znači li to da poslije ovoga, kako ističete najplodnijeg razdoblja, na sinjsku kazališnu scenu pada zastor?

- Ne bih tako rekao. Sve ovisi tko će nam uletjeti da vuče poslije Željka – kaže Tomašević.

- Ne treba se toga bojati. Može doći luđi od mene. To nije baš lako, ali moguće je i ja bih bio sretan da bude tako – upada u priču predsjednik Viculin.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---


Vidite li među vašim članovima osobe s takvim potencijalom?

- Trenutno ne vidimo kompletnu osobu, ali tko kaže da već sutra ne može banuti na naša vrata.

Stalno pričam da je dosta...

Do kada vi namjeravate vući?

- Ja već pet godina govorim da mi je dosta, a onda idemo dalje pri čemu ispada da sam svake godine sve luđi i luđi. Jer ovo što mi produciramo nije normalno. Napravimo 5, 6 do 8 premijera godišnje i 70-80 izvedbi. To je stvarno previše.

Ja sam nedavno režirao svoju 50. predstavu.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Gdje više vremena provodite, u kući ili u kazalištu?

- Da ne idem kući na spavanje sigurno bih više provodio u kazalištu. Sretna je okolnost što je i moja supruga već 40 godina aktivna u kazalištu pa ima razumijevanja za moje izbivanje iz kuće. Je da ponekad zažuga, ali kakva bi to bila žena kad ne bi žugala.

Mene ovaj rad ispunjava zadovoljstvom, ne osjećam posebni teret i dok bude tako ja ću provoditi vrijeme u kazalištu. S posebnim zadovoljstvom radim s mladima jer uz naše seniore imamo dramski studio mladih i dječji dramski studio.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Istina je da ja vučem, već godinama, ali to sam mogao zato što u kazalištu imamo jednu složnu i vrijednu ekipu koju stalno upotpunjujemo. Meni vrijeme teče, jednom ću otići, ali mogu jamčiti da Sinjsko pučko kazalište neće stati i da će se i ubuduće na sinjskoj kazališnoj sceni prikazivati kvalitetne izvedbe.

Za kraj bih rekao još nešto, posebno vrijedno: Naši uspjesi rezultat su i činjenice da imamo kazališnu publiku kao malo koja druga sredina.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Veliki broj naših sugrađana živi kazalište, raduje se svakoj našoj novoj predstavi, svakoj novoj izvedbi. Takva publika rezultat je minulih 140 godina rada glumačkih družina u našem gradu i u okviru toga 65 godina Sinjskog pučkog kazališta – zaključuje Željko Viculin.

---

Rijetko veliki popis

Od osnutka Sinjskog pučkog kazališta na sceni su u ulozi glumaca nastupali: Darko Delonga, Marija Delonga, Andro Jurinović, Nikola Viculin, Slavka Katunarić, Marko Baković, Miranda Katić, Josip Katić, Vesna Jukić, Tomislav Šabić, Dane Milošević, Slaven Kulić, Marija Cvrlje, Željko Viculin, Miljenko Vardić, Željka Marković, Miro Podrug, Ante Mandac, Marko Mioč, Bože Pavić, Stipe Dedić, Slaven Kulić, Dragica Đipalo, Ivana Križanac, Miljenko Arić, Vitomir Perić, Ante Mandac, Ivo Tošić, Kažimir Tomašević, Bernard Krolo, Nada Županović, Marija Cvrlje, Frano Dragaš, Marko Mioč i Zdenka Sesardić, Slaven Kulić, Nataša Štimac, Sandra Levantin, Davor Ratković, Bruno Barać, Zrinko Marić, Sašo Miletić, Damir Alebić, Ivica Kodžoman, Boženko Delonga, Iva Šuste, Petra Ugrin, Paulina Romac, Julija Jukić, Marko Bešlić, Moreno Vuković, Tomislav Kovačević, Nikolina i Antonija Bulić, Fran Vučković, Marta Delić, Laura Radanović, Pavo Romac, Ana Bota, Marija Marković...

Režiju u Sinjskom pučkom kazalištu potpisivali su: Darko Delonga, Milovan Stojanac, Marko Duvnjak, Ivan Bilić, Zdeslav Jelinčić, Petar Marković, Berislav Mudnić, Braco Vuković, Ratko Glavina, Svemir Pavić, Jakša Zlodre, Boženko Delonga, Marija Cvrlje, Bruno Barać, Željko Viculin.

---

---

Nagrade

Teško je navesti sve nagrade koje su u svom 65 godina dugom radu osvojili sinjski pučki kazališni amateri.

Zato evo dvije najvažnije: Na festivali dramskih amatera Jugoslavije u Trebinju 1972. godine, gdje je predstavljalo Hrvatsku, s predstavom "Dujo Manzan i Mate Manistra" Sinjsko pučko kazalište osvojilo je prvu nagradu za režiju te prvu nagradu za sporednu žensku i glavnu mušku ulogu.

Marija Cvrlje Radović ostvarila je do sada nedostižno na državnnim smotrama dramskih amatera Hrvatske.

Dvije godine zaredom, 2012. s predstavom "Dujo Manzan i Mate Manistra" i godinu kasnije s predstavom "Mare puc Frau", ona je osvojila prve nagrade za glavnu žensku ulogu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDESNO USPJEŠNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ČUDESNO USPJEŠNI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-19 12:06:55 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-29 10:27:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-11-29 10:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 374 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620194.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/19714696.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/19714700.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620208.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620202.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620200.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620198.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620196.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620192.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620190.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620188.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620184.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620182.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620180.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620178.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620176.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620160.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/19\/18620140.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","","","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","\u017deljko Viculin","Ka\u017eimir Toma\u0161evi\u0107","Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
\n\u00a0","Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
\n\u00a0","","","","","","Predstava o velikom zbijegu naroda iz Rame u Cetinski kraj: fra Pavla Vu\u010dkovi\u0107a glumi fra Bla\u017e Toplak","","","","","Sinjski glumci uvijek igraju pred punim gledali\u0161tem
\n
\n\u00a0","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18620194_1920.jpg":"1920x1080","k_18620194_1280.jpg":"1280x1280","k_18620194_1024.jpg":"1024x1024","k_18620194_640.jpg":"640x640","k_18620194_480.jpg":"480x480","k_18620194_340.jpg":"340x340","k_18620194_220.jpg":"220x220","o_18620194_1280.jpg":"1280x853","o_18620194_1024.jpg":"1024x682","o_18620194_640.jpg":"640x426","o_18620194_480.jpg":"480x320","o_18620194_340.jpg":"340x226","o_18620194_220.jpg":"220x146","h_18620194_1280.jpg":"1280x854","h_18620194_1024.jpg":"1024x683","h_18620194_640.jpg":"640x427","h_18620194_480.jpg":"480x320","h_18620194_340.jpg":"340x227","h_18620194_220.jpg":"220x147","pp_18620194_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620194_1024.jpg":"805x1024","pp_18620194_640.jpg":"503x640","pp_18620194_480.jpg":"377x480","pp_18620194_340.jpg":"267x340","pp_18620194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"622x1280","hd_19714696_1920.jpg":"1920x1080","k_19714696_1280.jpg":"1280x1280","k_19714696_1024.jpg":"1024x1024","k_19714696_640.jpg":"640x640","k_19714696_480.jpg":"480x480","k_19714696_340.jpg":"340x340","k_19714696_220.jpg":"220x220","o_19714696_1280.jpg":"1280x2634","o_19714696_1024.jpg":"1024x2107","o_19714696_640.jpg":"640x1317","o_19714696_480.jpg":"480x987","o_19714696_340.jpg":"340x699","o_19714696_220.jpg":"220x452","h_19714696_1280.jpg":"1280x854","h_19714696_1024.jpg":"1024x683","h_19714696_640.jpg":"640x427","h_19714696_480.jpg":"480x320","h_19714696_340.jpg":"340x227","h_19714696_220.jpg":"220x147","pp_19714696_1280.jpg":"1006x1280","pp_19714696_1024.jpg":"805x1024","pp_19714696_640.jpg":"503x640","pp_19714696_480.jpg":"377x480","pp_19714696_340.jpg":"267x340","pp_19714696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"622x1280","hd_19714700_1920.jpg":"1920x1080","k_19714700_1280.jpg":"1280x1280","k_19714700_1024.jpg":"1024x1024","k_19714700_640.jpg":"640x640","k_19714700_480.jpg":"480x480","k_19714700_340.jpg":"340x340","k_19714700_220.jpg":"220x220","o_19714700_1280.jpg":"1280x2634","o_19714700_1024.jpg":"1024x2107","o_19714700_640.jpg":"640x1317","o_19714700_480.jpg":"480x987","o_19714700_340.jpg":"340x699","o_19714700_220.jpg":"220x452","h_19714700_1280.jpg":"1280x854","h_19714700_1024.jpg":"1024x683","h_19714700_640.jpg":"640x427","h_19714700_480.jpg":"480x320","h_19714700_340.jpg":"340x227","h_19714700_220.jpg":"220x147","pp_19714700_1280.jpg":"1006x1280","pp_19714700_1024.jpg":"805x1024","pp_19714700_640.jpg":"503x640","pp_19714700_480.jpg":"377x480","pp_19714700_340.jpg":"267x340","pp_19714700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1339","hd_18620208_1920.jpg":"1920x1080","k_18620208_1280.jpg":"1280x1280","k_18620208_1024.jpg":"1024x1024","k_18620208_640.jpg":"640x640","k_18620208_480.jpg":"480x480","k_18620208_340.jpg":"340x340","k_18620208_220.jpg":"220x220","o_18620208_1280.jpg":"1280x892","o_18620208_1024.jpg":"1024x714","o_18620208_640.jpg":"640x446","o_18620208_480.jpg":"480x334","o_18620208_340.jpg":"340x237","o_18620208_220.jpg":"220x153","h_18620208_1280.jpg":"1280x854","h_18620208_1024.jpg":"1024x683","h_18620208_640.jpg":"640x427","h_18620208_480.jpg":"480x320","h_18620208_340.jpg":"340x227","h_18620208_220.jpg":"220x147","pp_18620208_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620208_1024.jpg":"805x1024","pp_18620208_640.jpg":"503x640","pp_18620208_480.jpg":"377x480","pp_18620208_340.jpg":"267x340","pp_18620208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1237","hd_18620202_1920.jpg":"1920x1080","k_18620202_1280.jpg":"1280x1280","k_18620202_1024.jpg":"1024x1024","k_18620202_640.jpg":"640x640","k_18620202_480.jpg":"480x480","k_18620202_340.jpg":"340x340","k_18620202_220.jpg":"220x220","o_18620202_1280.jpg":"1280x824","o_18620202_1024.jpg":"1024x659","o_18620202_640.jpg":"640x412","o_18620202_480.jpg":"480x309","o_18620202_340.jpg":"340x219","o_18620202_220.jpg":"220x141","h_18620202_1280.jpg":"1280x854","h_18620202_1024.jpg":"1024x683","h_18620202_640.jpg":"640x427","h_18620202_480.jpg":"480x320","h_18620202_340.jpg":"340x227","h_18620202_220.jpg":"220x147","pp_18620202_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620202_1024.jpg":"805x1024","pp_18620202_640.jpg":"503x640","pp_18620202_480.jpg":"377x480","pp_18620202_340.jpg":"267x340","pp_18620202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","hd_18620200_1920.jpg":"1920x1080","k_18620200_1280.jpg":"1280x1280","k_18620200_1024.jpg":"1024x1024","k_18620200_640.jpg":"640x640","k_18620200_480.jpg":"480x480","k_18620200_340.jpg":"340x340","k_18620200_220.jpg":"220x220","o_18620200_1280.jpg":"1280x856","o_18620200_1024.jpg":"1024x684","o_18620200_640.jpg":"640x428","o_18620200_480.jpg":"480x321","o_18620200_340.jpg":"340x227","o_18620200_220.jpg":"220x147","h_18620200_1280.jpg":"1280x854","h_18620200_1024.jpg":"1024x683","h_18620200_640.jpg":"640x427","h_18620200_480.jpg":"480x320","h_18620200_340.jpg":"340x227","h_18620200_220.jpg":"220x147","pp_18620200_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620200_1024.jpg":"805x1024","pp_18620200_640.jpg":"503x640","pp_18620200_480.jpg":"377x480","pp_18620200_340.jpg":"267x340","pp_18620200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1259","hd_18620198_1920.jpg":"1920x1080","k_18620198_1280.jpg":"1280x1280","k_18620198_1024.jpg":"1024x1024","k_18620198_640.jpg":"640x640","k_18620198_480.jpg":"480x480","k_18620198_340.jpg":"340x340","k_18620198_220.jpg":"220x220","o_18620198_1280.jpg":"1280x839","o_18620198_1024.jpg":"1024x671","o_18620198_640.jpg":"640x419","o_18620198_480.jpg":"480x314","o_18620198_340.jpg":"340x222","o_18620198_220.jpg":"220x144","h_18620198_1280.jpg":"1280x854","h_18620198_1024.jpg":"1024x683","h_18620198_640.jpg":"640x427","h_18620198_480.jpg":"480x320","h_18620198_340.jpg":"340x227","h_18620198_220.jpg":"220x147","pp_18620198_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620198_1024.jpg":"805x1024","pp_18620198_640.jpg":"503x640","pp_18620198_480.jpg":"377x480","pp_18620198_340.jpg":"267x340","pp_18620198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1307","hd_18620196_1920.jpg":"1920x1080","k_18620196_1280.jpg":"1280x1280","k_18620196_1024.jpg":"1024x1024","k_18620196_640.jpg":"640x640","k_18620196_480.jpg":"480x480","k_18620196_340.jpg":"340x340","k_18620196_220.jpg":"220x220","o_18620196_1280.jpg":"1280x871","o_18620196_1024.jpg":"1024x697","o_18620196_640.jpg":"640x435","o_18620196_480.jpg":"480x326","o_18620196_340.jpg":"340x231","o_18620196_220.jpg":"220x149","h_18620196_1280.jpg":"1280x854","h_18620196_1024.jpg":"1024x683","h_18620196_640.jpg":"640x427","h_18620196_480.jpg":"480x320","h_18620196_340.jpg":"340x227","h_18620196_220.jpg":"220x147","pp_18620196_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620196_1024.jpg":"805x1024","pp_18620196_640.jpg":"503x640","pp_18620196_480.jpg":"377x480","pp_18620196_340.jpg":"267x340","pp_18620196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2712","hd_18620192_1920.jpg":"1920x1080","k_18620192_1280.jpg":"1280x1280","k_18620192_1024.jpg":"1024x1024","k_18620192_640.jpg":"640x640","k_18620192_480.jpg":"480x480","k_18620192_340.jpg":"340x340","k_18620192_220.jpg":"220x220","o_18620192_1280.jpg":"1280x1808","o_18620192_1024.jpg":"1024x1446","o_18620192_640.jpg":"640x904","o_18620192_480.jpg":"480x678","o_18620192_340.jpg":"340x480","o_18620192_220.jpg":"220x310","h_18620192_1280.jpg":"1280x854","h_18620192_1024.jpg":"1024x683","h_18620192_640.jpg":"640x427","h_18620192_480.jpg":"480x320","h_18620192_340.jpg":"340x227","h_18620192_220.jpg":"220x147","pp_18620192_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620192_1024.jpg":"805x1024","pp_18620192_640.jpg":"503x640","pp_18620192_480.jpg":"377x480","pp_18620192_340.jpg":"267x340","pp_18620192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18620190_1920.jpg":"1920x1080","k_18620190_1280.jpg":"1280x1280","k_18620190_1024.jpg":"1024x1024","k_18620190_640.jpg":"640x640","k_18620190_480.jpg":"480x480","k_18620190_340.jpg":"340x340","k_18620190_220.jpg":"220x220","o_18620190_1280.jpg":"1280x853","o_18620190_1024.jpg":"1024x682","o_18620190_640.jpg":"640x426","o_18620190_480.jpg":"480x320","o_18620190_340.jpg":"340x226","o_18620190_220.jpg":"220x146","h_18620190_1280.jpg":"1280x854","h_18620190_1024.jpg":"1024x683","h_18620190_640.jpg":"640x427","h_18620190_480.jpg":"480x320","h_18620190_340.jpg":"340x227","h_18620190_220.jpg":"220x147","pp_18620190_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620190_1024.jpg":"805x1024","pp_18620190_640.jpg":"503x640","pp_18620190_480.jpg":"377x480","pp_18620190_340.jpg":"267x340","pp_18620190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1256","hd_18620188_1920.jpg":"1920x1080","k_18620188_1280.jpg":"1280x1280","k_18620188_1024.jpg":"1024x1024","k_18620188_640.jpg":"640x640","k_18620188_480.jpg":"480x480","k_18620188_340.jpg":"340x340","k_18620188_220.jpg":"220x220","o_18620188_1280.jpg":"1280x837","o_18620188_1024.jpg":"1024x669","o_18620188_640.jpg":"640x418","o_18620188_480.jpg":"480x314","o_18620188_340.jpg":"340x222","o_18620188_220.jpg":"220x143","h_18620188_1280.jpg":"1280x854","h_18620188_1024.jpg":"1024x683","h_18620188_640.jpg":"640x427","h_18620188_480.jpg":"480x320","h_18620188_340.jpg":"340x227","h_18620188_220.jpg":"220x147","pp_18620188_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620188_1024.jpg":"805x1024","pp_18620188_640.jpg":"503x640","pp_18620188_480.jpg":"377x480","pp_18620188_340.jpg":"267x340","pp_18620188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","hd_18620184_1920.jpg":"1920x1080","k_18620184_1280.jpg":"1280x1280","k_18620184_1024.jpg":"1024x1024","k_18620184_640.jpg":"640x640","k_18620184_480.jpg":"480x480","k_18620184_340.jpg":"340x340","k_18620184_220.jpg":"220x220","o_18620184_1280.jpg":"1280x856","o_18620184_1024.jpg":"1024x684","o_18620184_640.jpg":"640x428","o_18620184_480.jpg":"480x321","o_18620184_340.jpg":"340x227","o_18620184_220.jpg":"220x147","h_18620184_1280.jpg":"1280x854","h_18620184_1024.jpg":"1024x683","h_18620184_640.jpg":"640x427","h_18620184_480.jpg":"480x320","h_18620184_340.jpg":"340x227","h_18620184_220.jpg":"220x147","pp_18620184_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620184_1024.jpg":"805x1024","pp_18620184_640.jpg":"503x640","pp_18620184_480.jpg":"377x480","pp_18620184_340.jpg":"267x340","pp_18620184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_18620182_1920.jpg":"1920x1080","k_18620182_1280.jpg":"1280x1280","k_18620182_1024.jpg":"1024x1024","k_18620182_640.jpg":"640x640","k_18620182_480.jpg":"480x480","k_18620182_340.jpg":"340x340","k_18620182_220.jpg":"220x220","o_18620182_1280.jpg":"1280x816","o_18620182_1024.jpg":"1024x652","o_18620182_640.jpg":"640x408","o_18620182_480.jpg":"480x306","o_18620182_340.jpg":"340x216","o_18620182_220.jpg":"220x140","h_18620182_1280.jpg":"1280x854","h_18620182_1024.jpg":"1024x683","h_18620182_640.jpg":"640x427","h_18620182_480.jpg":"480x320","h_18620182_340.jpg":"340x227","h_18620182_220.jpg":"220x147","pp_18620182_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620182_1024.jpg":"805x1024","pp_18620182_640.jpg":"503x640","pp_18620182_480.jpg":"377x480","pp_18620182_340.jpg":"267x340","pp_18620182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1232","hd_18620180_1920.jpg":"1920x1080","k_18620180_1280.jpg":"1280x1280","k_18620180_1024.jpg":"1024x1024","k_18620180_640.jpg":"640x640","k_18620180_480.jpg":"480x480","k_18620180_340.jpg":"340x340","k_18620180_220.jpg":"220x220","o_18620180_1280.jpg":"1280x821","o_18620180_1024.jpg":"1024x657","o_18620180_640.jpg":"640x410","o_18620180_480.jpg":"480x308","o_18620180_340.jpg":"340x218","o_18620180_220.jpg":"220x141","h_18620180_1280.jpg":"1280x854","h_18620180_1024.jpg":"1024x683","h_18620180_640.jpg":"640x427","h_18620180_480.jpg":"480x320","h_18620180_340.jpg":"340x227","h_18620180_220.jpg":"220x147","pp_18620180_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620180_1024.jpg":"805x1024","pp_18620180_640.jpg":"503x640","pp_18620180_480.jpg":"377x480","pp_18620180_340.jpg":"267x340","pp_18620180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1320","hd_18620178_1920.jpg":"1920x1080","k_18620178_1280.jpg":"1280x1280","k_18620178_1024.jpg":"1024x1024","k_18620178_640.jpg":"640x640","k_18620178_480.jpg":"480x480","k_18620178_340.jpg":"340x340","k_18620178_220.jpg":"220x220","o_18620178_1280.jpg":"1280x880","o_18620178_1024.jpg":"1024x704","o_18620178_640.jpg":"640x440","o_18620178_480.jpg":"480x330","o_18620178_340.jpg":"340x233","o_18620178_220.jpg":"220x151","h_18620178_1280.jpg":"1280x854","h_18620178_1024.jpg":"1024x683","h_18620178_640.jpg":"640x427","h_18620178_480.jpg":"480x320","h_18620178_340.jpg":"340x227","h_18620178_220.jpg":"220x147","pp_18620178_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620178_1024.jpg":"805x1024","pp_18620178_640.jpg":"503x640","pp_18620178_480.jpg":"377x480","pp_18620178_340.jpg":"267x340","pp_18620178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18620176_1920.jpg":"1920x1080","k_18620176_1280.jpg":"1280x1280","k_18620176_1024.jpg":"1024x1024","k_18620176_640.jpg":"640x640","k_18620176_480.jpg":"480x480","k_18620176_340.jpg":"340x340","k_18620176_220.jpg":"220x220","o_18620176_1280.jpg":"1280x853","o_18620176_1024.jpg":"1024x682","o_18620176_640.jpg":"640x426","o_18620176_480.jpg":"480x320","o_18620176_340.jpg":"340x226","o_18620176_220.jpg":"220x146","h_18620176_1280.jpg":"1280x854","h_18620176_1024.jpg":"1024x683","h_18620176_640.jpg":"640x427","h_18620176_480.jpg":"480x320","h_18620176_340.jpg":"340x227","h_18620176_220.jpg":"220x147","pp_18620176_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620176_1024.jpg":"805x1024","pp_18620176_640.jpg":"503x640","pp_18620176_480.jpg":"377x480","pp_18620176_340.jpg":"267x340","pp_18620176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1227","hd_18620160_1920.jpg":"1920x1080","k_18620160_1280.jpg":"1280x1280","k_18620160_1024.jpg":"1024x1024","k_18620160_640.jpg":"640x640","k_18620160_480.jpg":"480x480","k_18620160_340.jpg":"340x340","k_18620160_220.jpg":"220x220","o_18620160_1280.jpg":"1280x818","o_18620160_1024.jpg":"1024x654","o_18620160_640.jpg":"640x409","o_18620160_480.jpg":"480x306","o_18620160_340.jpg":"340x217","o_18620160_220.jpg":"220x140","h_18620160_1280.jpg":"1280x854","h_18620160_1024.jpg":"1024x683","h_18620160_640.jpg":"640x427","h_18620160_480.jpg":"480x320","h_18620160_340.jpg":"340x227","h_18620160_220.jpg":"220x147","pp_18620160_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620160_1024.jpg":"805x1024","pp_18620160_640.jpg":"503x640","pp_18620160_480.jpg":"377x480","pp_18620160_340.jpg":"267x340","pp_18620160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1256","hd_18620140_1920.jpg":"1920x1080","k_18620140_1280.jpg":"1280x1280","k_18620140_1024.jpg":"1024x1024","k_18620140_640.jpg":"640x640","k_18620140_480.jpg":"480x480","k_18620140_340.jpg":"340x340","k_18620140_220.jpg":"220x220","o_18620140_1280.jpg":"1280x837","o_18620140_1024.jpg":"1024x669","o_18620140_640.jpg":"640x418","o_18620140_480.jpg":"480x314","o_18620140_340.jpg":"340x222","o_18620140_220.jpg":"220x143","h_18620140_1280.jpg":"1280x854","h_18620140_1024.jpg":"1024x683","h_18620140_640.jpg":"640x427","h_18620140_480.jpg":"480x320","h_18620140_340.jpg":"340x227","h_18620140_220.jpg":"220x147","pp_18620140_1280.jpg":"1006x1280","pp_18620140_1024.jpg":"805x1024","pp_18620140_640.jpg":"503x640","pp_18620140_480.jpg":"377x480","pp_18620140_340.jpg":"267x340","pp_18620140_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15373083 Threads: 2 Questions: 3187689743 Slow queries: 7157295 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235732841 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/u-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj-1146957 [printLink] => /mozaik/zivot/u-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj-1146957?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 373733 [name] => Sinjsko pučko kazalište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjsko-pucko-kazaliste [link] => /tag/sinjsko-pucko-kazaliste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658115 [name] => Željko Viculin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-29 11:28:17 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-viculin [link] => /tag/zeljko-viculin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDESNO USPJEŠNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Sinju je obitelj Tripalo bila obrazovana, bogata i ugledna, Buljani su bili ‘čudo od trgovaca‘, pokrenuli su lavinu: priča o važnom događaju iz kuće Masovčića uz Pijacu koji je zauvijek preobrazio ruralni kraj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620194.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620194.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/19714696.jpg [title] => Željko Viculin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/19714700.jpg [title] => Kažimir Tomašević ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620208.jpg [title] => Duje Klarić/CropixPripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620202.jpg [title] => Duje Klaric/CropixPripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620200.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620198.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620196.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620192.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620190.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620188.jpg [title] => Duje Klarić/CropixPredstava o velikom zbijegu naroda iz Rame u Cetinski kraj: fra Pavla Vučkovića glumi fra Blaž Toplak ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620184.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620182.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620180.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620178.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620176.jpg [title] => Duje Klarić/CropixSinjski glumci uvijek igraju pred punim gledalištem

 
) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620160.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/19/18620140.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada neka institucija proslavi 140 godina postojanja, onda to zavrjeđuje svu moguću pozornost. I poštovanje!

Upravo je nedavno u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta, u gradu alkara obilježena 140. godišnjica (!!!) osnivanja Građanskoga glumačkog društva u Sinju i 65. godišnjica Sinjskog pučkog kazališta.

Veliki su to jubileji kojima bi se vjerojatno rado podičile i veće i razvijenije sredine od sinjske.

Te jubileje obilježilo je upravo Sinjsko pučko kazalište, od utemeljenja nositelj kazališne umjetnosti u gradu pod Kamičkom, koje kroz posljednjih desetak godina niže svoje najveće uspjehe uzdižući sinjski kazališni amaterizam gotovo do najviše profesionalne razine.

Uz darovite i za kazališnu scenu zagrijane članove, najveće zasluge za to pripadaju Željku Viculinu, više od desetljeća čelnom čovjeku Sinjskog pučkog kazališta, ali i iskusnom glumcu i uspješnom redatelju koji je, zapravo, u ovoj kulturnoj udruzi "katica za sve".

Prva uloga s dvije godine

Pritom nije nevažno napomenuti da je Viculin aktivni sudionik sinjskih kazališnih događanja od prve predstave Sinjskog pučkog kazališta, "Čiča Tomine kolibe" odigrane 15. rujna 1956. godine u kojoj je kao dvogodišnje dijete nastupio u ulozi Harija.

- Moji roditelji bili su među prvi članovima Sinjskog pučkog kazališta pa su tako i mene doveli u prvu predstavu. Od tada sam u kontinuitetu vezan za naše kazalište, s povremenim prekidima. Posljednjih desetak godina ne bih znao reći što mi je više dom, ovaj kazališni prostor ili moja obiteljska kuća – kaže Viculin.

---

image
Željko Viculin
---


U okviru jubilarnih slavlja naglasak je, ipak, na 140. obljetnici osnivanja Građanskog glumačkog društva u Sinju. Kako iz razumljivih razloga na tu temu nije moguće imati sugovornike izravnih događaja zavirili smo u dostupne povijesne podatke.

Od 60-ih godina 19. stoljeća u politički život Sinja i Dalmacije ulaze članovi obitelji Tripalo koji su bili obrazovani, bogati i uživali su društveni ugled. Oni postaju predvodnici narodnjačke političke opcije s težnjom ponarođenja javnih ustanova i sjedinjenja Dalmacije s Banskom Hrvatskom.

U njihovoj organizaciji i koordinaciji s također uspješnom obitelji Buljan, okrenutoj trgovini, s kojom Tripalići zajednički preoblikuju Sinj iz ruralnog u urbani i feudalnog u kapitalistički i građanski, u Sinju često gostuju kazališne družine.

Građansko glumačko društvo 

Doprinos daje i Franjevačka gimnazija s prigodnim akademijama i raznim priredbama. Na krilima narodnjačkog otvaranja narodnih čitaonica i građanskih kulturnih društava, u srpnju 1881. godine utemeljeno je Građansko glumačko društvo u Sinju.

Ono je u novoizgrađenoj kući Masovčića, uz današnju sinjsku Pijacu, za svetkovinu Svete Braće, izvelo dramu "Zvonimir, kralj Hrvatski".

Ostalo je zabilježeno da su u predstavi nastupili sve domaći glumci. U vrijeme načelnikovanja Vicencija Buljana, iz obitelji kasnije poznatijeg Vice - Čovika i po, sagrađena je zgrada Palacina koju je novoformirano građanstvo koristilo za zabave, plesove i priredbe, uključujući i kazališne. U Palacini se od 1905. godine okupljaju i članovi "Hrvatskog sokola" čija skupina priprema i izvodi niz hrvatskih drama, sve dok im zbog iskazanih političkih stavova tadašnje vlasti nisu uskratile korištenje prostora.

---

image
Sinjski glumci uvijek igraju pred punim gledalištem

 
Duje Klarić/Cropix
---

Članovi "Hrvatskog sokola" su, potpomognuti imućnijim Sinjanima, odgovorili izgradnjom nove zgrade Sokolane, današnjeg Gradskog kina u kojemu su sjedište i scena i Sinjskog pučkog kazališta.

Sokolaši su do 1914. godine, kada su rasformirani, godišnje izvodili po dvije-tri operetne predstave poput "U okovima ljubavi", "Madmoiselle Nitouche" i druge, a uloge glumaca i pjevača najčešće preuzimaju Zlata Sesardić, Jozo Čović i Emilija Čavčić.

Rat prekida sve

Tijekom Prvog svjetskog rata kazališni život u Sinju potpuno je zamro, ali je ponovno oživio u poraću da bi u međuratnom razdoblju doživio procvat. Tome su pridonijele političke podjele. Osokolili su se "sokolaši", osjećajući se ratnim pobjednicima, ali su dobili konkurenciju u skupini potpomognutoj franjevcima koja će pod okriljem Orlovskog društva na sceni izvoditi kazališne predstave.

---

image
Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
Duje Klarić/Cropix
---


Poslije povratka iz Zagreba, gdje je u HNK bio inspicijent i šaptač, Petar Marković ponovno pokreće rad kazališta i pritom prvi put na scenu postavlja šaljivi spjev "Dujo Manzan i Mate Manistra", predstavu koja je od tada za sve generacije sinjskih pučkih glumaca kultna.

Od Sinjana aktivnih u kazališnom životu u međuraću posebno se navode Ivo Tošić i Vjekoslav Bareza Luiđi, koji su sudjelovali kao aktivni članovi i glumci i u Sinjskom pučkom kazalištu.

Tijekom 2. svjetskog rata nikakvih kazališnih predstava u Sinju nije bilo, a za poratne godine se navode neimaština, nedostatak dvorane, rekvizita i općenito uvjeta za rad.

Novoosnovana kazališna amaterska grupa KUD-a "Udarnik" priprema i izvodi predstave u Sinju i na gostovanjima u susjednim gradovima i mjestima. Istim putem krenuo je i novoosnovani KUD "Kamešnica".

U režiji Darka Delonge

U to vrijeme kazališni život u Sinju, uz već spomenute Markovića, Tošića i Barezu, nose Nada Županović, Bože Jajčanin, Živko Radić, Šime Košta, Nada Strahinja, Milovan Stojanac, Slavka Katunarić, Marija Markotić, Vlado Hrstić, Branko Lentić, Seka Maleš – Čarić, Ankica Maleš, Josip Katić, Ante Hrste, Lovre Krolo i drugi.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Potaknuti velikim interesom za kazališne predstave i jako dobrim odjekom među građanstvom tadašnji gradski čelnici, 1956. godine, odlučuju osnovati amatersko kazalište.

Svečano otvorenje dogodilo se 15. rujna prikazivanjem predstave "Čiča Tomina koliba", a nastavci su uslijedili 22. rujna izvedbom predstave "Kralj Batajnove" te 2. listopada s predstavom "Čarlijeva tetka".

Prve dvije predstave režirao je Darko Delonga, kasnije dugi niz godina glavni nositelj kazališnog života u Sinju. U godinama i desetljećima koji su slijedili smjenjivali su se izuzetno plodni periodi i višegodišnje apstinencije na što su uglavnom utjecale smjene generacija i materijalno-financijski uvjeti.

Najvažnija je, uvijek, bila osoba koja je predstavljala "lokomotivu", bilo u ulozi predsjednika udruge ili redatelja.

Viculin je lokomotiva

Od 2009. godine istinska lokomotiva Sinjskog pučkog kazališta je Željko Viculin, aktualni predsjednik, redatelj, a kada je potrebno uskače s rasvjetom, zvukom...

---

image
Kažimir Tomašević
---


O tim sinjskim kazališnim "lokomotivama" svjedoči Kažimir Tomašević, tajnik Sinjskoga pučkog kazališta od daleke 1973. godine.

- Dobro pamtim godine uspona i padova. Najveći pad dogodio se kada smo izgubili redatelja Darka Delongu. Poslije njega okrenuli smo se dovođenju redatelja izvan Sinja. Oni su bili dobri redatelji, uredno su radili svoj posao, ali ih poslije premijere više nije bilo. Tek kada su stasali domaći redatelji počeo je kontinuirani rad, došlo je do masovnosti.

Naše najuspješnije razdoblje je posljednjih deset godina i to zahvaljujući "lokomotivi" u osobi Željka Viculina. On vuče sve, a mi ostali smo mu samo suport. Ako on stane bojim se da bi stalo sve. I mi i on smo toga svjesni i zato pokušavamo otkriti tko bi ga sutra mogao zamijeniti. Nije lako u jednoj osobi sjediniti režiju, scenu, rasvjetu, zvuk, glazbu, sve što za jednu predstavu treba.

Znači li to da poslije ovoga, kako ističete najplodnijeg razdoblja, na sinjsku kazališnu scenu pada zastor?

- Ne bih tako rekao. Sve ovisi tko će nam uletjeti da vuče poslije Željka – kaže Tomašević.

- Ne treba se toga bojati. Može doći luđi od mene. To nije baš lako, ali moguće je i ja bih bio sretan da bude tako – upada u priču predsjednik Viculin.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---


Vidite li među vašim članovima osobe s takvim potencijalom?

- Trenutno ne vidimo kompletnu osobu, ali tko kaže da već sutra ne može banuti na naša vrata.

Stalno pričam da je dosta...

Do kada vi namjeravate vući?

- Ja već pet godina govorim da mi je dosta, a onda idemo dalje pri čemu ispada da sam svake godine sve luđi i luđi. Jer ovo što mi produciramo nije normalno. Napravimo 5, 6 do 8 premijera godišnje i 70-80 izvedbi. To je stvarno previše.

Ja sam nedavno režirao svoju 50. predstavu.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Gdje više vremena provodite, u kući ili u kazalištu?

- Da ne idem kući na spavanje sigurno bih više provodio u kazalištu. Sretna je okolnost što je i moja supruga već 40 godina aktivna u kazalištu pa ima razumijevanja za moje izbivanje iz kuće. Je da ponekad zažuga, ali kakva bi to bila žena kad ne bi žugala.

Mene ovaj rad ispunjava zadovoljstvom, ne osjećam posebni teret i dok bude tako ja ću provoditi vrijeme u kazalištu. S posebnim zadovoljstvom radim s mladima jer uz naše seniore imamo dramski studio mladih i dječji dramski studio.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Istina je da ja vučem, već godinama, ali to sam mogao zato što u kazalištu imamo jednu složnu i vrijednu ekipu koju stalno upotpunjujemo. Meni vrijeme teče, jednom ću otići, ali mogu jamčiti da Sinjsko pučko kazalište neće stati i da će se i ubuduće na sinjskoj kazališnoj sceni prikazivati kvalitetne izvedbe.

Za kraj bih rekao još nešto, posebno vrijedno: Naši uspjesi rezultat su i činjenice da imamo kazališnu publiku kao malo koja druga sredina.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Veliki broj naših sugrađana živi kazalište, raduje se svakoj našoj novoj predstavi, svakoj novoj izvedbi. Takva publika rezultat je minulih 140 godina rada glumačkih družina u našem gradu i u okviru toga 65 godina Sinjskog pučkog kazališta – zaključuje Željko Viculin.

---

Rijetko veliki popis

Od osnutka Sinjskog pučkog kazališta na sceni su u ulozi glumaca nastupali: Darko Delonga, Marija Delonga, Andro Jurinović, Nikola Viculin, Slavka Katunarić, Marko Baković, Miranda Katić, Josip Katić, Vesna Jukić, Tomislav Šabić, Dane Milošević, Slaven Kulić, Marija Cvrlje, Željko Viculin, Miljenko Vardić, Željka Marković, Miro Podrug, Ante Mandac, Marko Mioč, Bože Pavić, Stipe Dedić, Slaven Kulić, Dragica Đipalo, Ivana Križanac, Miljenko Arić, Vitomir Perić, Ante Mandac, Ivo Tošić, Kažimir Tomašević, Bernard Krolo, Nada Županović, Marija Cvrlje, Frano Dragaš, Marko Mioč i Zdenka Sesardić, Slaven Kulić, Nataša Štimac, Sandra Levantin, Davor Ratković, Bruno Barać, Zrinko Marić, Sašo Miletić, Damir Alebić, Ivica Kodžoman, Boženko Delonga, Iva Šuste, Petra Ugrin, Paulina Romac, Julija Jukić, Marko Bešlić, Moreno Vuković, Tomislav Kovačević, Nikolina i Antonija Bulić, Fran Vučković, Marta Delić, Laura Radanović, Pavo Romac, Ana Bota, Marija Marković...

Režiju u Sinjskom pučkom kazalištu potpisivali su: Darko Delonga, Milovan Stojanac, Marko Duvnjak, Ivan Bilić, Zdeslav Jelinčić, Petar Marković, Berislav Mudnić, Braco Vuković, Ratko Glavina, Svemir Pavić, Jakša Zlodre, Boženko Delonga, Marija Cvrlje, Bruno Barać, Željko Viculin.

---

---

Nagrade

Teško je navesti sve nagrade koje su u svom 65 godina dugom radu osvojili sinjski pučki kazališni amateri.

Zato evo dvije najvažnije: Na festivali dramskih amatera Jugoslavije u Trebinju 1972. godine, gdje je predstavljalo Hrvatsku, s predstavom "Dujo Manzan i Mate Manistra" Sinjsko pučko kazalište osvojilo je prvu nagradu za režiju te prvu nagradu za sporednu žensku i glavnu mušku ulogu.

Marija Cvrlje Radović ostvarila je do sada nedostižno na državnnim smotrama dramskih amatera Hrvatske.

Dvije godine zaredom, 2012. s predstavom "Dujo Manzan i Mate Manistra" i godinu kasnije s predstavom "Mare puc Frau", ona je osvojila prve nagrade za glavnu žensku ulogu.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix

Željko Viculin

Kažimir Tomašević
Duje Klarić/Cropix
Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
Duje Klaric/Cropix
Pripreme za predstavu 'Od Rame do Sinja'
 
Duje Klarić/Cropix
Predstava o velikom zbijegu naroda iz Rame u Cetinski kraj: fra Pavla Vučkovića glumi fra Blaž Toplak
Duje Klarić/Cropix
Sinjski glumci uvijek igraju pred punim gledalištem

 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/u-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj-1146957 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7b92b861478b4c37973341f1a57acfb997fc8101 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Sinju+je+obitelj+Tripalo+bila+obrazovana%2C+bogata+i+ugledna%2C+Buljani+su+bili+%E2%80%98%C4%8Dudo+od+trgovaca%E2%80%98%2C+pokrenuli+su+lavinu%3A+pri%C4%8Da+o+va%C5%BEnom+doga%C4%91aju+iz+ku%C4%87e+Masov%C4%8Di%C4%87a+uz+Pijacu+koji+je+zauvijek+preobrazio+ruralni+kraj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj-1146957 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-sinju-je-obitelj-tripalo-bila-obrazovana-bogata-i-ugledna-buljani-su-bili-cudo-od-trgovaca-pokrenuli-su-lavinu-prica-o-vaznom-dogadaju-iz-kuce-masovcica-uz-pijacu-koji-je-zauvijek-preobrazio-ruralni-kraj-1146957 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDESNO USPJEŠNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČUDESNO USPJEŠNI

U Sinju je obitelj Tripalo bila obrazovana, bogata i ugledna, Buljani su bili ‘čudo od trgovaca‘, pokrenuli su lavinu: priča o važnom događaju iz kuće Masovčića uz Pijacu koji je zauvijek preobrazio ruralni kraj

29. studenog 2021. - 11:10

Kada neka institucija proslavi 140 godina postojanja, onda to zavrjeđuje svu moguću pozornost. I poštovanje!

Upravo je nedavno u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta, u gradu alkara obilježena 140. godišnjica (!!!) osnivanja Građanskoga glumačkog društva u Sinju i 65. godišnjica Sinjskog pučkog kazališta.

Veliki su to jubileji kojima bi se vjerojatno rado podičile i veće i razvijenije sredine od sinjske.

Te jubileje obilježilo je upravo Sinjsko pučko kazalište, od utemeljenja nositelj kazališne umjetnosti u gradu pod Kamičkom, koje kroz posljednjih desetak godina niže svoje najveće uspjehe uzdižući sinjski kazališni amaterizam gotovo do najviše profesionalne razine.

Uz darovite i za kazališnu scenu zagrijane članove, najveće zasluge za to pripadaju Željku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:28