StoryEditorOCM
ŽivotJEDINI ZAHTJEV

Srbin je uoči rata zaprosio muslimanku, Dženita je htjela postati pravoslavka, nije dao! Šokirao ju je, evo što je rekao

Piše MOZAIK SD
1. srpnja 2024. - 13:02

Početkom devedesetih godina Srbin Slobodan, nastanjen u Bosni i Hercegovini, iz velike ljubavi oženio se muslimankom Dženitom. Kad su se počeli pripremati za vjenčanje, Dženita je, kako se najčešće po tradiciji činilo u BiH, bila spremna prijeći na suprugovu pravoslavnu vjeru i vjenčati se u crkvi, ali joj on to nije dopustio.

Priču o tome što se tada događalo u njihovoj obitelji na mrežama je objavila njihova kći.

Iako je mnogima tada, kao uostalom i danas, različita vjera kod partnera značila veliku prepreku, zbog koje se i odustajalo od veze i braka, za ovaj par ljubav je bila jedina vjera u koju su vjerovali, piše Stil.

Dženita iz Tuzle i Slobodan iz Prnjavora tako su svoju ljubav ozakonili 1990. godine vjenčanjem u općini.

image
/Shutterstock

Premda je Dženita bila spremna promijeniti vjeru za ljubav svome suprugu, on joj je odgovorio da on, upravo zbog ljubavi prema njoj, ne želi da to učini, niti da mijenja svoj identitet. Možda je upravo to razlog zašto je ovaj par danas i nakon tri desetljeća u sretnom braku.

"Mi braća smo ponosni na Slobodana i Dženitu. Nikad nismo čuli da su se svađali na nacionalnoj osnovi. Da, kad je počeo rat, bilo je prozivki pojedinih osoba s očeve i majčine strane, no oni su sve to izdržali i pravi su primjer multietničkog braka”, komentirao je jedan od Slobodanove braće.

Njihova kći ovako je ispričala njihovu priču:

"Moji majka Dženita i otac Slobodan su se vjenčali 1990. godine. Moglo bi se reći pred sami rat. Ta godina je bila zadnja u kojoj se moglo reći da živite s ljudima koji svoju vjeru, pa ni naciju, nisu osjećali tako čvrsto, kao što je to recimo danas.

Majka mi je rodom Tuzlanka, otac iz Prnjavora. Kad su se vjenčali građanski, majka je predložila da se vjenčaju i u pravoslavnoj crkvi, računajući na tu tradiciju da dijete nosi očevo prezime, nasljeđuje očevu imovinu i vjeru.

image
/Shutterstock

Majka je muslimanka, ali nije nikada bila neka aktivna vjernica, tako da je njoj pravoslavlje ili islam, manje - više, bilo ista stvar. No otac nije dao.

Govorio je da Dženita treba ostati Dženita i muslimanka, a ne mijenjati svoje ime i religiju, identitet u potpunosti.

"Bog te je stvorio kao Dženitu, muslimanku i tko sam ja da ti zbog mene to mijenjaš? Ako mijenjaš svoj identitet zbog mene, onda naša ljubav nije dovoljno jaka da živimo i opstanemo zajedno. Da sam htio isključivo Srpkinju, tražio bih isključivo Draganu, Milenu, Danicu, Milijanu… a ne ženu koja će me iskreno voljeti. Uostalom, kako lijepo ime imaš, Dženita je rajsko ime... To sam nekoliko puta slušala. Njihova ljubav je do dan-danas opstala", zaključila je ponosno njihova kći, piše Stil.

image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 15:53