StoryEditorOCM
Životbori se za život

Sjećate li se nogometaša Miloša, djevojka mu je donirala bubreg? Nakon sretne vijesti sve je krenulo po zlu

Piše MOZAIK SD
13. siječnja 2024. - 21:15

Cijela Srbija navijala je za Miloša Markovića (30), nogometaša Lajkovca, koji je devet godina išao na dijalizu i strpljivo čekao da dobije novi bubreg. Pojavila se hrabra Marija Milojković (31) iz Lazarevca koja mu je postala djevojka i donor organa, piše nova.rs.

Transplantacija je obavljena u studenom prošle godine, a iako su liječnici isprva mislili da je sve dobro, stvari su zapravo krenule po zlu te je Milošev donirani bubreg hitno izvađen. Njihova borba počinje iz početka.

Marija je 3. studenog prošle godine svom dečku Milošu donirala bubreg. Transplantacija je obavljena na jednoj klinici u Turskoj, a nakon dva-tri dana oboje su otpušteni kući.

No, nakon nekoliko dana Miloševi laboratorijski nalazi nisu bili dobri. Napravljena je biopsija, a njegovo zdravstveno stanje bilo je sve gore i gore.

Milošu je, nažalost, izvađen transplantirani bubreg.

Marija kaže da njihova borba seže na sam početak, a Miloš je sada u lošijem zdravstvenom stanju - pronađen mu je tumor na jedinom bubregu, oštećeno mu je tanko crijevo, povećane su mu jetra i slezena te su pluća bila napunjena vodom.

– Što da vam kažem osim da živimo pravu noćnu moru. Mislili smo da je mukama kraj i da ćemo moći započeti normalan život, ali Miloševo zdravlje nije bilo kakvo smo mislili. Nakon što mu je u Turskoj izvađen transplantirani bubreg, vratili smo se u Srbiju.

Miloš je 6. prosinca primljen u KBC u Beogradu zbog povišene tjelesne temperature i povišenog CRP-a, pa su mu liječnici drenirali ranu, izvadili gnoj i otkrili mu tumor na bubregu koji mora biti uklonjen - tužno počinje ova hrabra djevojka pričati.

Kako dalje objašnjava, rana od operacije počela je curiti. Cijeli želudac bio je u izmetu.

– Miša je vidio da mu je rana pukla i da iz rane izlazi zelenilo. Već je bio u bolnici pa sam odmah pozvala medicinsku sestru. Previli su ga, a ujutro je došao kirurg i rekao mu da ništa ne jede jer mora na operaciju. Objasnio je da su ga morali otvoriti kako bi vidjeli što se događa u želucu.

A imali su što i vidjeti. Fekalije su se razlile na sve strane i tako je bilo sedam dana dok sadržaj nije počeo izlaziti iz rane. Užas", kaže ona.

Komplikacije su se, dodaje, nizale jedna za drugom.

image
Privatna arhiva

“Počela mu se nakupljati voda u plućima, krvna slika mu se pogoršavala... Liječnici su mu u želucu našli gnoj zaostao od transplantacije, jetra i slezena su mu bile povećane, a na plućima tromb na kraju kapilare. tumor na bubregu... Nikad kraja".

Srećom, liječnici na VMA uspjeli su Milošu "očistiti" želudac.

– Hvala Bogu, naši doktori su sve popravili, očistili želudac. Izvađen mi je donirani bubreg jer je počeo trunuti od fekalija u želucu. Zato se naša borba nastavlja. Ujedno se mora ići na operaciju i izvaditi mu bubreg kako se tumor ne bi dalje širio”.

Dodaje kako ne zna jesu li turski liječnici pogriješili jer nisu odmah uočili tumor na bubregu.

“Rekli su nam da hvala Bogu što transplantacija nije uspjela jer bi lijekovi za presađeni bubreg ubrzali rast tog tumora i Miloš bi umro za kratko vrijeme, a oni ne bi znali uzrok. Miloš je stvarno prošao pakao. Kad su mu tamošnji liječnici izvadili presađeni bubreg, morali su zašiti dio tankog crijeva jer je bilo oštećeno. Svašta se dogodilo nakon obavljene biopsije."

Miloš je trenutno pušten s VMA, zbog godišnjih odmora, ali se idući tjedan vraća u bolnicu.

U međuvremenu, njegova djevojka, obitelj i ostala rodbina užurbano prikupljaju novac za put i liječenje u Bjelorusiju, koja je Miloševa jedina nada.

– Liječnik ga je pustio za praznike da se odmori u bolnici, ali on se vraća na operaciju. Moraju mu izvaditi bubreg da ne bi bilo problema za iduću transplantaciju. Ne dam se i idemo dalje, samo da Miša bude dobro i da ozdravi. I dalje ću žuriti skupljati novac za transplantaciju u Bjelorusiji. Tamo bi trebao obaviti pregled, upisati se na listu čekanja, a onda se možemo samo nadati da će biti pozvan što prije”, rekla je.

image
Privatna arhiva

Milošu možete pomoći da što prije prikupi potreban novac ovako:

Slanjem SMS poruke 1552 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001725565-50

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplata na devizni račun: 160-6000001726358-96

IBAN: RS35160600000172635896

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:03