StoryEditorOCM
Živothandball in

Samo im treba dati šansu i vjerovati u njih: u Makarskoj održano veliko sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju

Piše Mozaik SD
27. studenog 2023. - 17:01

Proteklog su vikenda u Gradskoj sportskoj dvorani Makarska održane prve HandbALL IN igre koje su okupile preko 50 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom iz gradova podružnica istoimenog programa; Makarske, Metkovića, Sinja, Splita i Sarajeva.

HandbALL IN program je prilagođeni sportski program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, kroz koji se već petu godinu za redom sportske i rekreacijske aktivnosti pokušavaju približiti i pružiti svima te tako senzibilizirati zajednicu i korisnicima poboljšati kvalitetu života. Začetnica programa je bivša hrvatska rukometna reprezentativka Maida Arslanagić, danas magistra logopedije i trenerica rukometa.

image
HandbALL IN

U subotu poslijepodne tako je makarska dvorana bila ispunjena pravim sportskim duhom i nevjerojatnom energijom. Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, sudionici su sudjelovali u natjecateljskom dijelu igara uz glasnu podršku roditelja s tribina, te direktnu podršku svojih trenera i asistenata u treningu.

"Pripremili smo za natjecatelje različite poligone i zadatke u kojima su svi sudionici mogli pokazati nove usvojene motoričke vještine i napredak, boriti se za svoj tim i jednostavno uživati u sportu“, istaknula je Maida Arslanagić ispred organizacijskog tima.

image
HandbALL IN

U samoj provedbi natjecanja i asistiranju malim i velikim sudionicima najviše su pripomogli volonteri – njih čak 34 iz Makarske, Metkovića, Sarajeva, Sinja i Splita koji su ovaj vikend svoje slobodno vrijeme odlučili podijeliti sa svojim ranjivijim sugrađanima za njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu. Nakon natjecateljskog dijela, slijedio je onaj revijalni. Odigrana je utakmica između podružnice Sinj i zajedničke ekipe podružnica Makarska i Metković, a na veselje svih prisutnih pobjedu su odnijeli sinjski HandbALL IN sportaši.

image
HandbALL IN

Veselo sportsko druženje koje je okupilo oko 150 entuzijasta, nastavilo se uz pjesmu i zakusku i nakon organiziranog programa, a uz glasnu i važnu poruku da sportski teren može biti mjesto prihvaćanja i pripadanja svakog pojedinca unatoč izazovima s kojima se kroz razvoj susreće.

"Toliko djece s teškoćama u razvoju na jednom mjestu, na tako velikom prostoru, još k tome da moraju odraditi ciljane zadatke, ma svaka čast svima. Ove igre dokaz su da naša djeca mogu zaista puno, samo im treba dati šansu i vjerovati u njih“ podijelila je svoje iskustvo jedna mama čiji sin je bio sudionik igara.

image
HandbALL IN

Posebno treba spomenuti Zajednicu športskih udruga Grada Makarska koja je sufinanciranjem ovog projekta još jednom pokazala visoku svijest o manjku sportskih aktivnosti djece i mladih s teškoćama u razvoju, te proaktivnost u stvaranju uvjeta za bavljenje sportom i rekreacijom kao ključ poboljšanja kvalitete života djece s razvojnim teškoćama, osoba s invaliditetom te njihovih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:13