StoryEditorOCM
Životvridne ruke

Održana velika akcija čišćenja obale rijeke Neretve: prikupljeno je gotovo deset kubika otpada. Pogledajte fotogaleriju

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
30. rujna 2024. - 12:56
Trgovački lanac Studenac, u suradnji s Udrugom mladih Kolektiv, uspješno je proveo akciju čišćenja obale rijeke Neretve u MetkovićuNikola Vilic/Cropix

Da smo zaista sretnici koji žive u domovini bogatoj prirodnim ljepotama, na jugu Lijepe naše dokazuje takozvana hrvatska Kalifornija – Zlatna dolina s pješčanim plažama gdje su zalasci sunca najljepši i dom jedine delte u Hrvatskoj – delte Neretve. Dolina Neretve jedan je od rijetkih plodnih krajeva u Dalmaciji. Ova rijeka, poznata po svojoj smaragdnozelenoj boji, čistoj i u svom gornjem toku potpuno pitkoj vodi, nije samo prirodni fenomen; ona je spoj divlje ljepote, kulturne baštine i ekološke važnosti te predstavlja jedan od najljepših dragulja našeg područja.

Međutim, Neretva se suočava s ozbiljnim problemima. Otpad nagomilan duž njezinih obala ne samo da uništava njezin bogati biljni i životinjski svijet, već direktno utječe i na naše zdravlje. Dok se obala guši u smeću, hitna potreba za očuvanjem ovoga prirodnog blaga postaje sve jasnija.

Svaka vrijedna akcija brige o resursima i okolišu treba započeti od nas samih, a kako bi Neretvi vratili njezin izvorni sjaj, prošlog petka organizirana je hvalevrijedna akcija čišćenja njezine obale. Trgovački lanac Studenac okupio je svoje zaposlenike, udruge mladih, stručnjake, lokalnu zajednicu i svoje partnere kako bi, ne samo očistili, već i osvijestili širu javnost o važnosti očuvanja i zaštite podzemnih voda.

image
Nikola Vilic/Cropix

Aktivnost je to projekta "Podzemne vode, čuvari života", koji je u ožujku 2024. godine pokrenuo Studenac unutar svog programa društveno odgovornog poslovanja "Korak bliže prirodi". 

Prirodni dragulj na rubu zagađenja

– Podzemne vode bitne su za zdravlje čovjeka i našu budućnost jer utječu na svaki aspekt našeg života; više od 90 posto pitke vode dolazi upravo iz podzemnih voda pa tako sva hrana iz zemlje, nahranjena podzemnim vodama, na kraju dolazi na naše tanjure – ali zagađena, jer je kontaminirana onečišćenom vodom. Prema istraživanjima, rijeka Neretva spada među najugroženije rijeke u svijetu zbog mikroplastike koja iz otpada konstantno prodire u vodotokove te je, nažalost, postala poznata po tome. Također se sve to slijeva i u Jadransko more. To smeće ujedno utječe i na zdravlje čovjeka. Odabrali smo rijeku Neretvu upravo zbog toga jer se radi o području i rijeci od iznimnog društvenog, poljoprivrednog i gospodarskog značenja za neretvanski kraj, ali i cjelokupno nacionalno gospodarstvo. Mislim da je Neretva jedna važna rijeka i da je trebamo čuvati te se nadam da će biti više ovakvih akcija. Ne samo od Studenca, nego i od drugih – izjavila je prije početka akcije Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca.

image

Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca

Nikola Vilic/Cropix

Propuštanjem štetnih kemikalija putem otpadnih voda ili neodgovarajućim odlaganjem otpada riskiramo da štetne tvari kroz slojeve tla prodru do podzemnih voda i onečiste ih. Stoga se ovom akcijom doprinijelo sprječavanju prodora štetnih kemikalija u tlo i smanjenju količine plastičnog otpada u toku rijeke te na taj način izravno i zdravlju ljudi, jer kemikalije u tlu zagađuju hranu koju jedemo, kao i bogati riječni i morski riblji fond.

image
Nikola Vilic/Cropix

Projekt su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Institut za vode "Josip Juraj Strossmayer", Karlovačka županija i Grad Karlovac, a čišćenje se provelo u suradnji s partnerima projekta – Udrugom mladih "Kolektiv" iz Metkovića te udrugom OSMICA iz Karlovca. Inicijativu Studenca podržao je i Grad Metković, čiji je predsjednik Gradskog vijeća, kao predstavnik Grada, Hrvoje Bebić istaknuo koliko su projekti poput "Podzemne vode, čuvari života" važni za očuvanje kvalitete života lokalne zajednice.

image
Nikola Vilic/Cropix

– Iznimna čast i zadovoljstvo mi je što mogu pozdraviti ovu hvalevrijednu inicijativu tvrtke Studenac koja je usmjerena na očuvanje našeg bisera – rijeke Neretve. Ovom prilikom zahvaljujem i našoj udruzi mladih "Kolektiv" koja se pridružila ovoj akciji. Želim svima lijepo druženje i da se nitko previše ne umori – izrazio je podršku Bebić.

Na terenu

U akciji je sudjelovalo oko 70 volontera, među kojima je bilo 50 zaposlenika Studenca, a čistilo se desnu obalu rijeke Neretve u Metkoviću. "Zajedno smo jači" moto je koji je svima bio na umu dok su se ekipirali u tri boje: plavu, zelenu i narančastu, pod vodstvom Ekoznalaca. U pravom "ekoteam building" stilu, svaka ekipa natjecala se tko će prikupiti više otpada.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Ekipe opremljene rukavicama i vrećama za smeće odmah su se bacile na posao. Svatko je započeo u svom kutku i brzo napredovao uzduž obale. Vidi se da svi redovito surađuju u uredu jer je timski duh bio na vrhuncu. Već u prvih deset minuta kontejner je bio pun raznog otpada.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

– Stvarno mi je drago što sam ovdje. Volim ovakve akcije jer spojimo ugodno s korisnim. Nas je više timova ljudi iz različitih odjela koji radimo na različitim lokacijama u Hrvatskoj. Sjedišta su nam Zagreb, Pazin i Omiš pa je ovo izvrsna prilika da se podružimo i još bolje upoznamo, ali i napravimo nešto korisno za prirodu, te budemo društveno odgovorni i korisni. Dobro se zabavljamo. Nadam se da ćemo danas izvući što više otpada i barem malo pomoći i doprinijeti očuvanju okoliša – istaknula je Tea Werner, Employer Branding specijalist u Studencu.

Prikupilo se tu svega, najviše sitnog otpada. U vrećama se mogla naći prava lepeza smeća koje se dugo razgrađuje u prirodi – plastika, plastične boce i vrećice, čepovi, stiropor, opušci, gume, igračke... Takav otpad uglavnom završava na obalama Neretve ili pak na ušću gdje ga rijeka donese u more. Ono što je iznenadilo sve bili su masivni komadi otpada – perilica rublja i bojler!

– Užas! Kako netko to može ovdje baciti – bili su samo neki od komentara sudionika akcije.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Svoje znanje i stručnost ekipi iz Studenca ponudili su i iskusni članovi udruge OSMICA iz Karlovca, koji su došli podržati akciju i pomoći u čišćenju. Udruga postoji već deset godina. Veliki napor, objasnili su nam, ulažu upravo u edukaciju o zaštiti okoliša, a primarni cilj im je rad na ekološkim akcijama čišćenja i ukazivanju ilegalnih odlagališta u podzemlju – špiljama i jamama.

image
Nikola Vilic/Cropix

– Ovakve su akcije uvijek dobrodošle i čim smo dobili poziv, odmah smo se uključili u ovu kampanju da ukažemo upravo na probleme koji se kriju u podzemlju. Hrvatska ima 11 tisuća poznatih ilegalnih odlagališta otpada. Ovo danas je jedna akcija kojom možemo maknuti tu jednu točkicu s karte, a cilj je da ih brže mičemo nego dodajemo – naglasio je Damir Basara iz udruge OSMICA – društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti.

image

Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode ‘Josip Juraj Strossmayer‘

Nikola Vilic/Cropix

Svaka kap vode je važna, 80 posto otpada u rijekama i morima dolazi s kopna i zato je važno, smatra Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode "Josip Juraj Strossmayer", educirati javnost da su mjere koje doprinose smanjenju onečišćenja puno jeftinije nego one koje proiziđu iz samog onečišćenja.

– Činjenica je da je Republika Hrvatska prva zemlja EU-a po zalihama kvalitetne vode za piće, s oko 27 tisuća kubika po glavi stanovnika godišnje. Ako želimo da se i naša djeca i generacije koje dolaze iza nas mogu pohvaliti tim podatkom, onda je jako bitno da se educira javnost i što više organizira ovakvih akcija – upozorio je Šiljeg, te istaknuo veliko zadovoljstvo i čast što je dio ove akcije budući da potječe iz ovoga kraja.

image
Nikola Vilic/Cropix

Budućnost Neretve

Ekoakcija uspješno je odrađena, a zajedničkim snagama prikupljeno je gotovo deset kubika otpada s obale rijeke Neretve!

image

Prikupljeno je gotovo deset kubika otpada s obale rijeke Neretve

Grgo Jelavic/Pixsell
image
Grgo Jelavic/Pixsell

– Ovakvim inicijativama želimo poručiti kako smo u Studencu svjesni da promjene dolaze od nas samih. Stoga smo ponosni što su se naši zaposlenici, kao i uvijek, u velikom broju odazvali akciji čišćenja te aktivnim sudjelovanjem doprinijeli očuvanju vrijednih prirodnih resursa koji su temelj naše budućnosti. Uz složni rad i brigu o našim prirodnim bogatstvima, ovakvim akcijama ujedno razvijamo zajedništvo i jačamo timski duh. U svaki društveno odgovorni projekt uvijek uključujemo i javne institucije te ekološke udruge kako bismo na najispravniji mogući način usmjerili naše aktivnosti i ostvarili pozitivne promjene u društvu. Stoga, posebno zahvaljujem našim partnerima u ovoj akciji što su nas svojim znanjem i iskustvom osnažili da je uspješno zajedno provedemo – zaključila je Tatjana Spajić, direktorica Korporativnih komunikacija u Studencu.

Ova akcija čišćenja Neretve predstavlja samo jedan korak k očuvanju ovog dragulja prirode i bila je više od pukog čišćenja. Bila je to inspiracija za buduće generacije i poziv na akciju svim organizacijama da se uključe u slične projekte. Rijeka Neretva zaslužuje našu pažnju i brigu, a zajedno možemo osigurati svjetliju budućnost za sve nas.

Svi aspekti našeg života su povezani s podzemnim vodama i ako ne djelujemo sada, posljedice će biti dugotrajne.

image

Akcija čišćenja obale Neretve u organizaciji Studenca - djelatnici Studenca
 

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 12:57