StoryEditor
ŽivotSTVARNO GENIJALNO

Od frizera do zlatara, a 'gura' i namještaj: ostat ćete zapanjeni kakve sve probleme rješava ovaj jeftini proizvod! A nema tko ga nema doma

Piše Ivana Pavić
18. listopada 2019. - 10:04

Ako zavirite u ladice kuhinje bilo kojeg domaćinstva, sigurno ćete naći aluminijsku foliju. Većinom se koristi za pečenje mesa i čuvanje ostataka hrane. No, upotreba ovog odličnog proizvoda tu ne završava. Nećete vjerovati kakve sve poslove olakšava i koje probleme rješava.

Nakon čitanja ovog teksta s pravom ćete zaključiti da se radi o najjeftinijem alatu za mnoge kućanske poslove. Evo nekoliko primjena folije za koje vjerojatno niste znali.

Pranje posuđa

Svi volimo lijepe obiteljske objede, no malo tko ne požali što je kuhao kad vidi kakav nered u kuhinji ostaje nakon takvog druženja. Pranje posuđa je vjerojatno najomraženiji kućanski posao, pogotovo kad treba čistiti posuđe u kojem ste pekli lazanje, jela sa zapečenim parmezanom ili kolače.Nekad su potrebni sati namakanja i ribanja kako bi tvrdokorne masnoće nestale. 

Ili, možete se poslužiti aluminijskom folijom koja će napraviti posao. Trebat će vam voda i deterdžent, ali umjesto spužvice koristite zgužvan komad folije. Njome ćete skinuti i najtvrdokornije prljavštine s posuđa.

 

Prenošenje teškog namještaja

Ovo je vjerojatno najneočekivaniji trik. Trebate prebaciti teški kauč s jednog mjesta na drugo. Zovete prijatelje, no svi vas redom odbijaju. Umjesto da preopteretite svoja leđa, upotrijebite aluminijsku foliju. Izrežite komadiće i stavite ih na noge kauča (no vodite računa da je sjajni dio okrenut prema gore, jer je mat površina skliskija). S komadima folije kauč ćete pomicati lakše po tapetu, koliko god to puta trebalo napraviti.

Poliranje srebra

Većina srebra s vremenom potamni. Ako imate omiljeni komad nakita koji više ne nosite jer je izgubio sjaj, ili imate srebrni pribor za jelo koji kupi prašinu jer više ne izgleda lijepo, očistite ga uz pomoć folije. Trebat će vam i voda te soda bikarbona.

Napunite lonac vodom i dodajte komad aluminijske folije. Stavite na vatru i kad voda proključa, dodajte sodu, a zatim i srebro. U nekoliko sekundi vidjet ćete razliku, a nakon jedne minute, izgledat će kao novo.

 

Zaštita za brave tijekom ličenja stana

Ličenje zidova posao je koji se mora napraviti s vremena na vrijeme, ali svi mrzimo ono što dolazi poslije. Boje bude posvuda. Umjesto da se kasnije mučite s čišćenjem, sve što želite zaštititi od boje prekrijte aluminijskom folijom. To je učinkovito i jeftino rješenje. Folija će štititi sve što treba dok ju ne skinete.

Oštrenje škara

Tupe škare će i najjednostavniji zadatak učiniti frustrirajućim, jer ćete nekoliko puta morati rezati isti dio, a finalni rezultat vjerojatno neće biti najbolji. Umjesto da bacite škare i kupite nove, naoštrite ih sami pomoću ovog trika.

Uzmite veći komad aluminijske folije, i presavijte ga nekoliko puta. Škarama režite dijelove folije, cijelom dužinom oštrice, sve dok ne isiječete sve. Nakon toga obrišite škare, i bit će oštre kao da su nove.

 

Dobra je pozadina za  fotografije

Svi volimo postavljati lijepe fotografije na društvene mreže. Isto tako, znamo koliko je teško pronaći dobru pozadinu, koja bi trebala biti neupadljiva, a opet zanimljiva, i ne bi trebala odvlačiti pozornost s osobe na fotografiji. Fotografi kažu da je najbolje kad je pozadina blago svjetlucava, i koja će stvoriti dubinu na fotografiji. I tu dolazi na red aluminijska folija.

Uzmite komad folije i zgužvajte ju. Zatim ju raširite na ravnu površinu, ali nemojte ju pokušati potpuno izravnati. Što je više krivina, tim bolje. Zalijepite foliju na zid, na malo većoj udaljenosti od osobe koju želite fotografirati. Trebat će vam nešto strpljenja dok namjestite kameru, ali rezultat će biti fantastičan.

Glačanje odjeće

Nakon pranja suđa, glačanje odjeće je većini ljudi drugi najomraženiji kućanski posao jer za njega treba jako puno vremena i truda. A iz nekog razloga košulje nikad nisu savršeno izglačane. A tu na red dolazi folija koja će vam olakšati ovaj dosadni posao. 

Najprije skinite navlaku s daske za glačanje, zatim na dasku stavite foliju, sa sjajnom stranom okrenutom prema gore i vratite navlaku. Zatim glačajte kao i obično. Aluminijska folija učinit će odjeću savršeno ispeglanom, bez ijednog nabora, a značajno ćete skratiti vrijeme potrebno za glačanje.

 

Kovrčanje kose

Sve žene obožavaju s vremena na vrijeme promijeniti frizuru, a lokne su uvijek u modi. Postoji mnogo uređaja za kovrčanje kose, ali oni koštaju, kao i posjet frizeru. A postoji jedan jako jednostavan i efektan način za uvijanje, pomoću folije. 

Izrežite komade folije, veće ili manje, u ovisnosti kolike kovrče želite. Zatim oblikujte foliju u štapić, s kukicom na vrhu. Uzmite pramen kose, zakačite kukicu blizu korijena, savijte ju da drži kosu, a ostatak pramena omotajte oko štapića. Krajem folije učvrstite loknicu na kraju.

 

#KUĆANSKI POSLOVI#ALUMINIJSKA FOLIJA#KOVRČANJE KOSE

Izdvojeno

08. srpanj 2020 15:30