StoryEditorOCM
ŽivotDRAGOCJENI GOMOLJ

Niste navikli kupovati ljubičasti krumpir? Ne ignorirajte ga, antocijanin smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma

19. studenog 2020. - 12:34

Ljubičasti krumpir vrsta je krumpira koja se sve češće može naći na našim tržnicama, iako mnogi ne znaju dovoljno koje su njegove zdravstvene prednosti.

Većina ljudi još uvijek daje prednost bijelom i žutom krumpiru, ali korisno bi bilo povremeno osvježiti jelovnik i drugim bojama i isprobati ljubičasti krumpir, koji se često pogrešno zanemaruje, a ima prilično pozitivne učinke na zdravlje...

1. Izvrstan izvor antocijanina

Ljubičasti krumpir može se pohvaliti iznadprosječnim udjelom antioksidansa u usporedbi s bijelim ili žutim krumpirom. Od posebne važnosti su tzv. antocijani (podvrsta polifenola) koji su odgovorni za lijepu boju ljubičastog krumpira.

Antocijanini su u osnovi prirodni biljni pigmenti. Riječ je o istoj vrsti antioksidansa koji se nalaze i u borovnic...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:15