StoryEditorOCM
ŽivotPromo

Neraskidiva veza: Frank Sinatra i Las Vegas

Piše PR
25. svibnja 2023. - 09:20

Frank Sinatra smatra se istinskom ikonom  i jednim od najvećih američkih pjevača 20. stoljeća, a brojne nagrade je, osim za svoje pjesme, dobio i za svoju glumu. Ove godine obilježavamo 25. obljetnicu njegove smrti.

Počeci i dolazak u Las Vegas

Francis Albert Sinatra, sin talijanskih migranata, rođen je 12. prosinca 1915. u Hobokenu u saveznoj državi New Jersey. Počeo je pjevati još kao tinejdžer, a prvom bendu, 3 Flashes, pridružio se 1935. – jedan od članova, Frank Tamburro kasnije je priznao da su ga primili samo zato što je imao auto. Grupa se preimenovala u Hoboken Four, i na nastupu u emisiji Major Bowes Amateur Hour osvojili su prvu nagradu – šestomjesečni ugovor za nastupanje na pozornicama i radiopostajama diljem Amerike. Veći uspjesi uslijedili su kad se 1939. pridružio bendu Tommyja Dorseyja, a 1942. počeo je snimati solo pjesme, čime mu je popularnost počela eksponencijalno rasti. Svoj debitantski album, The Voice of Frank Sinatra, izdao je 1946. Redovito je nastupao u različitim klubovima i na radiopostajama i 40-ih, 50-ih i 60-ih je bio je među najpopularnijim zabavljačima, a od 1954. počeo je nastupati u Sands Hotel & Casinu u Las Vegasu. Bio je to početak veze koja je potrajala duže od većine njegovih brakova.

Vladar Vegasa

Plavooki zavodnik u Sandsu je nastupao 13 godina (tamo 1966. je snimio i svoj klasik, live-album Sinatra At The Sands), a zatim je počeo nastupati u velebnom Caesar‘s Palaceu, jednom od najpoznatijih kasina u Vegasu. Zasigurno je i Sinatra u svojim godinama nastupa pridonio evoluciji Vegasa iz prašnjavog gradića u svjetski centar zabave. Kad je tek krenuo s nastupima usred pustinje, The Strip, prepoznatljiva četvrt u Las Vegasu koja danas ima čak 31 kasino, početkom 50-ih brojala ih je tek sedam.

 

Filmski kritičar Charles Champlin jednom je izjavio kako je boravak u prostoriji u kojoj Frank nastupa učinio čovjeka, ako ne besmrtnim, onda barem posve živim.

U Vegasu je i stvorio mit o čovjeku koji može imati i raditi sve što poželi, a učinio je to sve na svoj način. Nakon osvajanja Oscara 1954. za najbolju sporednu ulogu u filmu Odavde do vječnosti, postao je pravi magnet za publiku, i brojni su hrlili u Vegas kako bi osjetili dio njegovoga pozitivnog zračenja, i kako bi osjetili čar, užitak i uzbuđenje koje donosi igranje na brojnim aparatima za igre na sreću i sudjelovanje u kartaškim igrama i ruletu.

I‘ve Got You Under My Skin, uživo u Sands Hotel & Casinu 1966.

Izrastao je u legendu, a na vrhuncu karijere bio je popularan i među ženama, što i nije neobično s obzirom na njegovu karizmu i prodorne plave oči, ali bio je jako popularan i kod muškog dijela publike koji ga je idolizirao jer je živio život bez ograničenja, nešto o čemu su smrtnici mogli samo sanjati. Imao je neograničen pristup svemu što mu je srce poželjelo, u bilo kojem trenutku – novcu, ženama, alkoholu, luksuznim hotelima, brzim autima, kvalitetnoj odjeći i nepokolebljivoj lojalnosti njemu bližnjih. Jednom riječju, Sinatra je imao – moć.

image

The Rat Pack. Slijeva nadesno: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford i Joey Bishop (izvor: https://allthatsinteresting.com/rat-pack-photos)

Ralf Liebhold/Shutterstock

Sinatra se umirovio 1971, ali samo privremeno – nastupima se vratio dvije godine kasnije. Snimio je još nekoliko albuma i nastavio nastupati u kasinu, a 1980. snimio je jedan od svojih većih hitova, New York, New York. Nastavio je nastupati po Americi i svijetu do kratko prije svoje smrti u 82. godini života 14. svibnja 1998.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:44