StoryEditorOCM
ŽivotKRALJ SVIH MESA

Najskuplji i najbolji komad govedine kojeg svi vole

Piše sponzorirani sadržaj
25. svibnja 2023. - 08:00

Ako o bifteku znate samo toliko da ga volite konzumirati na ovaj ili onaj način, onda zaista malo znate. Jer, biftek nije samo komad dobrog mesa, to je cijela ‘filozofija‘ oko toga od kojeg dijela je rezan, je li ovako ili onako pečen, kako to rade Amerikanci, a kako Europljani, može li se ili zapravo smije li se pripremanja bifteka uhvatiti baš svatko...

Za početak valja znati da je biftek najkvalitetniji, najmekši i najskuplji komad goveđeg crvenog mesa od kojeg se priprema najpoželjnija gurmanska poslastica. Radi se o goveđem fileu, a tu se ubraja i teletina i junetina, izuzetnog nutritivnog sastava i veoma niske kalorijske vrijednosti. Prije pripreme, biftek zahtjeva odležavanje u pacu ili pak suho odležavanje.

Biftek se mora rezati okomito na mišiće i to najmanje debljine 2,5 do 3 cm, ali može i deblje. Bez obzira na debljinu bifteka, važno je da ga se ne smije prepeći, jer će izgubiti sočnost. Vrijeme pečenja je najvažnije, ne smije se pretjerati ni sekundu, jer to više neće biti onaj najpoželjniji biftek. On može biti manje, srednje ili jako pečen, ali nikad ni presirov ni prepečen.

Vrijeme pečenja bifteka ovisi o osobnim preferencijama, kraće vrijeme pečenja zadržava više soka, dok duže vrijeme pečenja odreska rezultira sušim, žilavim mesom. Postoji cijeli rječnik pojmova za stupnjeve pečenja bifteka, mogli bismo reći od sirovijeg do pečenijeg. Evo kako ih zovu kuhari u svijetu:

Raw - Sirovo. Koristi se u jelima kao što su tatarski biftek ili carpaccio, pa i cijeli niz drugih jela.

Seared, blue rare or very rare Pečeno, plavo rijetko ili vrlo rijetko - Vrlo brzo se peče; izvana se peče, ali iznutra je obično jedva pečeno. Odrezak će biti crven iznutra i jedva da se zagrijao.

Rare - Temperatura središta je 52 °C. Vanjska strana je sivo-smeđa, a sredina odreska je potpuno crvena i blago topla.

Medium rare - Srednje pečeno - Temperatura središta je 55 °C. Odrezak će imati crvenkasto-ružičastu sredinu. Ovo je standardni stupanj pečenja u većini ‘steakhousova‘.

Medium - Srednje - Temperatura središta je 63 °C. Sredina odreska je vruća i potpuno ružičasta oko sredine. Izvana je sivo-smeđe boje.

Medium well done - Srednje pečeno - Temperatura središta je 68 °C. Meso je lagano ružičasto oko središta.

Well done - Dobro pečeno - Temperatura središta je 73 °C. Meso je sivo-smeđe u sredini i blago pougljenjeno. U dijelovima Engleske to je poznato kao "njemački stil".

Overcooked - Prepečeno - Temperatura središta je viša od 90 °C. Meso je pocrnjelo i blago hrskavo.

 

Za koji god način pripreme se odlučite, prvo što morate učiniti je nabaviti najbolji komad mesa. A upravo domaće meso provjerene kvalitete pronaći ćete u Tommyjevoj bogatoj ponudi.

Tommy se posebno ponosi 100 posto domaćom junetinom od tradicionalno uzgojenih goveda. Ovakav način uzgoja čini goveda zdravijima, a meso je višestruko obogaćeno nutrijentima i sadrži manje zasićenih masti. Svježe meso s farma provjerenih dobavljača, sirovine birane kvalitete i proizvodnja kontrolirana u svim fazama procesa osiguravaju najbolje proizvode u različitim oblicima i posebno prilagođenim pakiranjima te jamče vrhunsko gastronomsko iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:57