StoryEditorOCM
Životnezgodan početak

Ljubav ne prelazi sve barijere: stupili su u brak i dobili otkaz, i to još u Vatikanu

Piše mozaik sd
5. listopada 2024. - 15:05

 Ljubav ponekad ne pobjeđuje sve. U Vatikanu je dvoje ljubavnika zbog vjenčanja ostalo bez posla.

Novopečeni supružnici, koje su talijanski mediji zbog ‘tragične’ priče prozvali Romeo i Julija, zbog ljubavi su ostali bez posla.

Oboje su nekoliko godina bili zaposleni u Vatikanskoj banci koja je početkom ljeta odlučila zabraniti sklapanje brakova među zaposlenicima. Mladi par, koji je tada još bio zaručen, ipak se odlučio vjenčati.

Odluka banke o zabrani braka među zaposlenicima stupila je na snagu u rujnu. Tada su novopečene supružnike nadređeni obavijestili da jedno od njih mora dati otkaz – inače će oboje ostati bez posla, prenosi Guardian i N1.

Budući da u roku od 30 dana nitko nije udovoljio želji poslodavca, oboje su u utorak dobili otkaz.

‘sprječavanje nepotizma‘

Vatikanska banka je raskid radnog odnosa opisala kao “tešku odluku”, a ujedno su objasnili da su prekršili interne pravilnike tvrtke koji su doneseni s ciljem sprječavanja nepotizma.

 “Zabranom smo željeli izbjeći reputacijski rizik zbog optužbi za nepotizam i potencijalni sukob interesa u poslovanju institucije”, napisali su u priopćenju.

Dodali su da svrha zabrane ni na koji način nije ometanje prava dvoje ljudi na sklapanje braka.

Zbog pravila Vatikanske banke mladenci su se u rujnu obratili i papi Franji koji je to pravilo odobrio, ali je situaciju supružnika ipak nazvao “nepravednom”.

Pravilo vatikanske banke, koju su proteklih godina potresale brojne afere, zabranjuje sklapanje braka zaposlenika s osobama koje su u radnom odnosu u drugim vatikanskim institucijama. Pravilo je banka objavila tek nakon što su nezadovoljni zaposlenici o tome obavijestili talijanske medije.

Talijanski list Il Messaggero izvijestio je da bi par mogao iznijeti stvar pred vatikanski sud.

image

Papa Franjo je odobrio pravilo Vatikanske banke, ali je situaciju supružnika ipak nazvao nepravednom

Andreas Solaro/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 15:10