stdClass Object ( [id] => 1250255 [title] => Je li moguće da dijete u maternici toliko razumije? Ovo je 15 fascinantnih stvari koje bebe rade u maminom trbuhu, neke su smiješne, a zbog nekih ćete paziti što i kako govorite [alias] => je-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čak i prije nego što malo stvorenje zaviri u ovaj svijet, mora se dobro pripremiti za život u njemu. Zato ono zapravo uči mnogo različitih, važnih stvari već u majčinom trbuhu. Provjerite i iznenadit ćete se koja sve znanja maleni usvoje "tamo unutra".

Vjerojatno nećete naći ni jednu buduću majku ili tatu koji ne razgovarajusa svoji djetetom u trbuhu, jer se nadaju da dijete čuje i prepoznaje glas. Je li doista moguće da nas dijete u maternici stvarno čuje kroz sve te prepreke i ako može, kada nas čuje i kako to zvuči?

Do sada ste vjerojatno već dosta čitali o tome kako je to istina, no ipak bi vas mogle iznenaditi neke od 15 stvari koje beba u maternici uči prije rođenja, a važne su za život vani.

Tijekom tih devet mjeseci života u maternici dijete raste, razvijaju se njegovi vitalni organi, ali događa se puno više od toga nego što možemo zamisliti. I ne samo da zna kako vas bocnuti među rebra, nego se razvijaju mnoga osjetila pomoću kojih ono na neki način upoznaje svijet izvan trbuha. Razvoj unutar maternice mnogo je složeniji nego što mislimo.

1. Vježba disanje

U stvarnosti, fetus u maternici ne diše na način na koji mi dišemo, ali njegovo tijelo uči kako uzeti prvi udah. U trudnoći majka zapravo diše umjesto njega, jer kisik koji majka udiše dolazi i do bebe kroz pupkovinu, dok se ugljični dioksid izlučuje kroz posteljicu.

Oko devetog tjedna fetus počinje vježbati pokrete disanja, a pred kraj trudnoće dijete povremeno udiše i izdiše amnionsku tekućinu te pomiče trbušnu dijafragmu gore-dolje. Sve je to zapravo priprema za prvi udah koji će se dogoditi kad se rodi.

Majčin organizam ima vrlo važnu ulogu u razvoju bebinih pluća. Njezino tijelo proizvodi veliku količinu posebne tvari u amnionskoj tekućini koja je fetusu potrebna da bi se u plućima stvorili mjehurići zraka.

Do 35. tjedna trudnoće njegova bi pluća trebala biti dovoljno razvijena da u slučaju prijevremenog poroda može samostalno disati. Plač bebe kada se rodi početak je disanja, jer ona tada prvi put stvarno udahne zrak za koji se toliko dugo pripremala u trbuhu.

2. Sluša

Trbuh zapravo nije najtiše mjesto. Bebu okružuju mnogi zvukovi koje proizvodi majčino tijelo: otkucaji srca, zvuk krvi koja teče tijelom, zvukovi želuca, štucanje i majčin glas. Osim toga, beba u maternici čuje i druge zvukove: televiziju, automobil, glazbu, glasove i razgovore, lavež... Zapravo, sve što majka čuje može prodrijeti i u bebinu utrobu.

Od 20. tjedna nadalje kod fetusa se razvija osjet sluha, a oko 27. tjedna dijete počinje reagirati na zvukove i vibracije koje dopiru do njega. Bebe ne čuju zvukove kao mi; svojevrsna je to zbirka različitih šumova. To je razlog što se mnoge bebe nakon rođenja smiruju, takozvani bijeli šum, koji je sličan šumu u želucu.

Zanimljivo je i da bebe pamte zvukove koje su često slušale unutar trbuha, primjerice, dijete će nakon rođenja prepoznati omiljenu maminu pjesmu ili pjesmu koju mu je otac najčešće pjevao.

3. Vezanost za svoju mamu

Prvi kontakt s majkom je prepoznavanje njezina govora i otkrivanje tko je majka. Tako je dijete i prije rođenja sposobno prepoznati majčin glas i razlikovati ga od mnogih drugih glasova. Istraživači su otkrili da se oko osmog ili devetog mjeseca trudnoće otkucaji bebinog srca smanjuju kada čuje majčin glas.

Njezin glas na njega djeluje umirujuće i prije rođenja. U jednoj studiji jednodnevne bebe dobile su dudu koja je bila povezana s playerom majčina glasa i drugih glasova koji su se uključivali prema ritmu u kojem je novorođenče povlačilo dudu. Ono što je iznenadilo istraživače je da je novorođenčad u roku od 10 do 20 minuta razvila obrazac sisanja koji je aktivirao snimku majčina glasa. Ovo je jedinstvena sposobnost novorođenčadi da uče izuzetno brzo.

4. Prepoznavanje jezika

Naša mala pametna bića ne samo da znaju prepoznati mamin glas i razlikovati glasove, nego je nevjerojatno i to što jezik uče već u maternici. Njihove uši nauče razlikovati jezike i dobro znaju kojim jezikom govori njihova majka. Istraživači čak vjeruju da dvojezičnost počinje u maternici, dakle prije rođenja.

Dokazali su da novorođenčad već mogu razlikovati dva različita jezika: ako je majka dvojezična, pokazat će isti interes za oba jezika koja majka govori, ali ako ona govori samo jedan, neće pokazati interes za jezik koji joj nije materinji jezik.

5. Odgovor na stres

Trudnici se stres ne preporučuje, a posao oca je brinuti se da ga u životu buduće mame bude što manje. Smanjenje stresa tijekom trudnoće vrlo je važno za razvoj bebe u maternici, jer su mnogi znanstvenici dokazali da hormoni stresa i kemijske tvari koje se oslobađaju u tijelu trudnice tijekom stresa dospiju i do bebe u maternici.

Tjelesne promjene uzrokovane stresom, uključujući povećanje hormona stresa, povećavaju mogućnost infekcija u maternici. Pod stresom je fetus prisiljen prilagoditi se i nositi se sa stresnom okolinom kojoj je izložen, a kada se rodi, takvo dijete može biti podložnije razvoju raznih bolesti povezanih sa stresom.

Neka su istraživanja čak došla do rezultata da visoka razina stresa tijekom trudnoće može utjecati na djetetov karakter i obrazac ponašanja kada se rodi. Stoga stručnjaci preporučuju da trudnice što više izbjegavaju stres jer se radi o njihovom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

6. Zna što je jela mama

Nevjerojatno, već u 13. tjednu trudnoće beba u trbuhu razvija osjet okusa. Njegov mozak već može razlikovati jake okuse, recimo češnjak ili curry. Štoviše, fetus može čak voljeti određene okuse više od drugih.

Bebe u maternici već mogu razlikovati svih pet okusa: slatko, slano, gorko, kiselo i onaj "mesnati", puni okus (umami - okus uzrokovan glutaminskom kiselinom), koji ulazi u bebina usta kroz amnionsku tekućinu koju pije u maternica. Dokazano je da bebe vole slatkiše, jer je istraživanje pokazalo da bebe piju više te tekućine kada je slatka.

U zadnjem tromjesečju dijete pije čak jednu litru amnionske tekućine, jer se tako priprema za dojenje.

Upamtite, baš kao što amnionska tekućina sadrži okuse koje je mama konzumirala, tako i majčino mlijeko. Neka istraživanja pokazuju da što je prehrana trudnice ili dojilje raznovrsnija, to je manja vjerojatnost da će beba kasnije biti izbirljiva. Ali, nemojte se oslanjati samo na to, gotovo sve bebe i mala djeca prolaze kroz fazu izbirljivosti!

---

image
/Shutterstock
---


7. Osjeća dodire i pokrete

Beba u maternici vrlo rano razvija osjet dodira. U 8. tjednu trudnoće beba će reagirati na svaki dodir izvana u blizini usta i lica, a u 11. tjednu počet će istraživati ​​trbuh pomicanjem ruku, nogu i ustima.

Sve te pokrete majke osjete tek kada beba poraste i kad je u trbuhu manje mjesta. Najljepše je kada i mama lako osjeti kako beba reagira na nježno maženje ili dodirivanje trbuščića. Beba reagira i na pokrete kada se majka smije ili umjereno vježba i tako uči nove pokrete.

8. Sanja

Sanjaju li bebe u maternici već se dugo samo nagađa, budući da bebu u maternici nije moguće povezati s uređajima za praćenje moždane aktivnosti. Dijete u maternici zapravo većinu vremena spava i njegov san je toliko čvrst da čak ulazi u REM (Rapid Exe Movement) fazu.

Nedavno su stručnjaci otkrili da već s 23 tjedna fetus doživljava REM fazu sna, što znači da utone u toliko dubok san da može i sanjati. Koristeći napredne matematičke izračune, istraživači su otkrili da nerođene bebe osjećaju pokrete očiju jednako brzo kao i odrasli.

No, kako tada nije nužno da uvijek sanjamo, možemo pretpostaviti da i bebe u maternici ponekad sanjaju, a ponekad ne.

9. Smiju se

Beba u maternici otkriva svoje reflekse: uči micati prstima na rukama i nogama, usnama, otvarati i zatvarati oči te čak uči kako i kada se smijati. Napredak ultrazvučne tehnologije proizveo je mnoge kristalno jasne slike beba koje se od srca smiju u svojim trbuščićima, iako ne znamo točno što ih je izazvalo da se smiju.

10. Reagira na svjetlost

Trbuh je vrlo mračno mjesto i to je razlog zašto su novorođenčetu kad se rodi kapci čvrsto zatvoreni, zbog svjetlosti koja obasjava njegovo lice. Negdje u sedmom mjesecu trudnoće beba počinje otvarati i zatvarati oči, iako zbog mraka ne vidi nadaleko.

Stoga koristi prste i noge kako bi opipala prostor. Liječnici tvrde da se beba okreće od jakog svjetla ako se uperi u trbuh, što dokazuje da beba može detektirati i promjenu svjetla. Čak se i na ultrazvuku vidjelo kako beba otvara i zatvara oči, vježbajući pokrete koji će joj trebati kada dođe na svijet.

11. Plače

Bebe puno plaču, to je njihov način komunikacije. Vjerovali ili ne, beba već u trbuhu plače. Stručnjaci kažu da počinje plakati oko 28. tjedna trudnoće, a to bi trebala biti reakcija na određene podražaje ili pokazuje neku nelagodu.

Mnoga istraživanja otkrivaju da na plač ukazuju izrazi bebinog lica i pokreti: otvaranje usta, pomicanje jezika i nepravilni udisaji prije samog izdisaja.

12. Koluta očima

Beba se u maternici smije puno prije nego što mislimo, a poznato je i da u maternici vježba različite izraze lica. 4D ultrazvučni pregledi dali su nam izvanredan uvid u svijet unutar maternice, uz pomoć kojih je već poznato da beba u maternici ne samo da vježba akrobatske pokrete, već uči i razne izraze lica.

Stručnjaci kažu da beba u maternici nauči koristiti veliki broj različitih izraza lica: kolutati očima, otvarati kapke iako je mrak, vježbati disati iako nema zraka, treptati iako nema svjetla, sve kako bi se pripremila za život izvan maternice.

13. Sisa palac

Sisanje palca prirodni je refleks beba i znak je sretne i zdrave bebe. Bebe u osnovi nauče ovu vještinu u maternici kada koriste sisanje kako bi se umirile. Otprilike sa 6 mjeseci beba počinje koristiti svoje prste za istraživanje lica i usana. Budući da beba većinu stvari uči kroz osjetila u ustima (zbog čega čak i novorođenčad i bebe sve stavljaju u usta), sisanje palca sljedeća je razina oralnog istraživanja.

Stručnjaci kažu da je sjedenje važan pokazatelj zdravog razvoja mozga, a istovremeno priprema bebu za sposobnost samoumirivanja i hranjenja izvan maternice.

14. Prepoznaje uspavanke

Oko 34. tjedna trudnoće beba u maternici može prepoznati pjesme i ritmove pojedinih uspavanki. Majčin glas toliko je važan za bebu u utrobi da uz njegovu pomoć može naučiti mnoge stvari. Istraživači s Floride proveli su studiju u kojoj su trudnice u trećem tromjesečju (28 tjedana trudnoće) recitirale određene stihove svojim nerođenim bebama tri puta dnevno tijekom šest mjeseci.

Otkrili su da se otkucaji bebinog srca u 34. tjednu trudnoće mijenjaju kada recitira poznate stihove, čak i kada ih govori netko drugi. Majčin glas doslovce je prvi izvor stimulacije za fetus u razvoju, a za njega je posebno važan u trećem tromjesečju, kada je bebin rani proces učenja i sposobnost pamćenja najrazvijeniji.

15. Pripreme za veliki svijet

Bebe su vrlo znatiželjna bića, a ta je znatiželja vidljiva čak i kod nerođenog djeteta. Istražuju okolinu, dodiruju se usnama, prstima na nogama i rukama, čak se dogodilo da je beba u trbuhu posegnula za iglom koju je liječnik zabio u trbuh tijekom amniocenteze.

Beba u trbuščiću će sisati palac, igrati se pupkovinom i doslovno se penjati na trbuh. Osluškivat će svaki zvuk i učiti. Sve to iz jednog jedinog razloga: da bude spremna kad se rodi na ovom svijetlom i velikom svijetu.

Sve su to važne lekcije koje će joj trebati za cijeli život, lekcije koje će joj trebati da bi mogla samostalno disati, da bi mogla sisati i gutati, da bi se mogla samostalno hraniti. Ovih devet mjeseci i milijun pokreta potrebno je da se beba pripremi za život izvan maternice.

---

image
/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čudesan život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => čudesan život 2 0 11463 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-08 09:50:40 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-20 06:52:00 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2022-12-20 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 628 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li moguće da nas dijete u maternici čuje? Ovo je 15 fascinantnih stvari koje bebe rade u majčinom trbuhu, neke su smiješne, a zbog nekih ćete dobro paziti što i kako govorite [metakey] => MATERNICA, trudnoća, beba u stomaku, novorođenče [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/08\/23888601.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/08\/23893382.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/08\/23446421.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_23888601_1920.jpg":"1920x1080","k_23888601_1280.jpg":"1280x1280","k_23888601_1024.jpg":"1024x1024","k_23888601_640.jpg":"640x640","k_23888601_480.jpg":"480x480","k_23888601_340.jpg":"340x340","k_23888601_220.jpg":"220x220","o_23888601_1280.jpg":"1280x854","o_23888601_1024.jpg":"1024x683","o_23888601_640.jpg":"640x427","o_23888601_480.jpg":"480x320","o_23888601_340.jpg":"340x226","o_23888601_220.jpg":"220x146","h_23888601_1280.jpg":"1280x854","h_23888601_1024.jpg":"1024x683","h_23888601_640.jpg":"640x427","h_23888601_480.jpg":"480x320","h_23888601_340.jpg":"340x227","h_23888601_220.jpg":"220x147","pp_23888601_1280.jpg":"1280x1628","pp_23888601_1024.jpg":"1024x1303","pp_23888601_640.jpg":"640x814","pp_23888601_480.jpg":"480x611","pp_23888601_340.jpg":"340x432","pp_23888601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23893382_1920.jpg":"1920x1080","k_23893382_1280.jpg":"1280x1280","k_23893382_1024.jpg":"1024x1024","k_23893382_640.jpg":"640x640","k_23893382_480.jpg":"480x480","k_23893382_340.jpg":"340x340","k_23893382_220.jpg":"220x220","o_23893382_1280.jpg":"1280x853","o_23893382_1024.jpg":"1024x682","o_23893382_640.jpg":"640x426","o_23893382_480.jpg":"480x320","o_23893382_340.jpg":"340x226","o_23893382_220.jpg":"220x146","h_23893382_1280.jpg":"1280x854","h_23893382_1024.jpg":"1024x683","h_23893382_640.jpg":"640x427","h_23893382_480.jpg":"480x320","h_23893382_340.jpg":"340x227","h_23893382_220.jpg":"220x147","pp_23893382_1280.jpg":"1280x1628","pp_23893382_1024.jpg":"1024x1303","pp_23893382_640.jpg":"640x814","pp_23893382_480.jpg":"480x611","pp_23893382_340.jpg":"340x432","pp_23893382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23446421_1920.jpg":"1920x1080","k_23446421_1280.jpg":"1280x1280","k_23446421_1024.jpg":"1024x1024","k_23446421_640.jpg":"640x640","k_23446421_480.jpg":"480x480","k_23446421_340.jpg":"340x340","k_23446421_220.jpg":"220x220","o_23446421_1280.jpg":"1280x853","o_23446421_1024.jpg":"1024x682","o_23446421_640.jpg":"640x426","o_23446421_480.jpg":"480x320","o_23446421_340.jpg":"340x226","o_23446421_220.jpg":"220x146","h_23446421_1280.jpg":"1280x854","h_23446421_1024.jpg":"1024x683","h_23446421_640.jpg":"640x427","h_23446421_480.jpg":"480x320","h_23446421_340.jpg":"340x227","h_23446421_220.jpg":"220x147","pp_23446421_1280.jpg":"1280x1628","pp_23446421_1024.jpg":"1024x1303","pp_23446421_640.jpg":"640x814","pp_23446421_480.jpg":"480x611","pp_23446421_340.jpg":"340x432","pp_23446421_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7632524 Threads: 2 Questions: 1619269868 Slow queries: 4808612 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110987748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/je-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite-1250255 [printLink] => /mozaik/zivot/je-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite-1250255?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700515 [name] => MATERNICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-20 07:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => maternica [link] => /tag/maternica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417353 [name] => trudnoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trudnoca [link] => /tag/trudnoca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 700516 [name] => beba u stomaku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-20 07:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => beba-u-stomaku [link] => /tag/beba-u-stomaku ) [3] => stdClass Object ( [id] => 3168 [name] => novorođenče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novorodence [link] => /tag/novorodence ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čudesan život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li moguće da dijete u maternici toliko razumije? Ovo je 15 fascinantnih stvari koje bebe rade u maminom trbuhu, neke su smiješne, a zbog nekih ćete paziti što i kako govorite [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/08/23888601.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/08/23888601.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/08/23893382.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/08/23446421.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čak i prije nego što malo stvorenje zaviri u ovaj svijet, mora se dobro pripremiti za život u njemu. Zato ono zapravo uči mnogo različitih, važnih stvari već u majčinom trbuhu. Provjerite i iznenadit ćete se koja sve znanja maleni usvoje "tamo unutra".

Vjerojatno nećete naći ni jednu buduću majku ili tatu koji ne razgovarajusa svoji djetetom u trbuhu, jer se nadaju da dijete čuje i prepoznaje glas. Je li doista moguće da nas dijete u maternici stvarno čuje kroz sve te prepreke i ako može, kada nas čuje i kako to zvuči?

Do sada ste vjerojatno već dosta čitali o tome kako je to istina, no ipak bi vas mogle iznenaditi neke od 15 stvari koje beba u maternici uči prije rođenja, a važne su za život vani.

Tijekom tih devet mjeseci života u maternici dijete raste, razvijaju se njegovi vitalni organi, ali događa se puno više od toga nego što možemo zamisliti. I ne samo da zna kako vas bocnuti među rebra, nego se razvijaju mnoga osjetila pomoću kojih ono na neki način upoznaje svijet izvan trbuha. Razvoj unutar maternice mnogo je složeniji nego što mislimo.

1. Vježba disanje

U stvarnosti, fetus u maternici ne diše na način na koji mi dišemo, ali njegovo tijelo uči kako uzeti prvi udah. U trudnoći majka zapravo diše umjesto njega, jer kisik koji majka udiše dolazi i do bebe kroz pupkovinu, dok se ugljični dioksid izlučuje kroz posteljicu.

Oko devetog tjedna fetus počinje vježbati pokrete disanja, a pred kraj trudnoće dijete povremeno udiše i izdiše amnionsku tekućinu te pomiče trbušnu dijafragmu gore-dolje. Sve je to zapravo priprema za prvi udah koji će se dogoditi kad se rodi.

Majčin organizam ima vrlo važnu ulogu u razvoju bebinih pluća. Njezino tijelo proizvodi veliku količinu posebne tvari u amnionskoj tekućini koja je fetusu potrebna da bi se u plućima stvorili mjehurići zraka.

Do 35. tjedna trudnoće njegova bi pluća trebala biti dovoljno razvijena da u slučaju prijevremenog poroda može samostalno disati. Plač bebe kada se rodi početak je disanja, jer ona tada prvi put stvarno udahne zrak za koji se toliko dugo pripremala u trbuhu.

2. Sluša

Trbuh zapravo nije najtiše mjesto. Bebu okružuju mnogi zvukovi koje proizvodi majčino tijelo: otkucaji srca, zvuk krvi koja teče tijelom, zvukovi želuca, štucanje i majčin glas. Osim toga, beba u maternici čuje i druge zvukove: televiziju, automobil, glazbu, glasove i razgovore, lavež... Zapravo, sve što majka čuje može prodrijeti i u bebinu utrobu.

Od 20. tjedna nadalje kod fetusa se razvija osjet sluha, a oko 27. tjedna dijete počinje reagirati na zvukove i vibracije koje dopiru do njega. Bebe ne čuju zvukove kao mi; svojevrsna je to zbirka različitih šumova. To je razlog što se mnoge bebe nakon rođenja smiruju, takozvani bijeli šum, koji je sličan šumu u želucu.

Zanimljivo je i da bebe pamte zvukove koje su često slušale unutar trbuha, primjerice, dijete će nakon rođenja prepoznati omiljenu maminu pjesmu ili pjesmu koju mu je otac najčešće pjevao.

3. Vezanost za svoju mamu

Prvi kontakt s majkom je prepoznavanje njezina govora i otkrivanje tko je majka. Tako je dijete i prije rođenja sposobno prepoznati majčin glas i razlikovati ga od mnogih drugih glasova. Istraživači su otkrili da se oko osmog ili devetog mjeseca trudnoće otkucaji bebinog srca smanjuju kada čuje majčin glas.

Njezin glas na njega djeluje umirujuće i prije rođenja. U jednoj studiji jednodnevne bebe dobile su dudu koja je bila povezana s playerom majčina glasa i drugih glasova koji su se uključivali prema ritmu u kojem je novorođenče povlačilo dudu. Ono što je iznenadilo istraživače je da je novorođenčad u roku od 10 do 20 minuta razvila obrazac sisanja koji je aktivirao snimku majčina glasa. Ovo je jedinstvena sposobnost novorođenčadi da uče izuzetno brzo.

4. Prepoznavanje jezika

Naša mala pametna bića ne samo da znaju prepoznati mamin glas i razlikovati glasove, nego je nevjerojatno i to što jezik uče već u maternici. Njihove uši nauče razlikovati jezike i dobro znaju kojim jezikom govori njihova majka. Istraživači čak vjeruju da dvojezičnost počinje u maternici, dakle prije rođenja.

Dokazali su da novorođenčad već mogu razlikovati dva različita jezika: ako je majka dvojezična, pokazat će isti interes za oba jezika koja majka govori, ali ako ona govori samo jedan, neće pokazati interes za jezik koji joj nije materinji jezik.

5. Odgovor na stres

Trudnici se stres ne preporučuje, a posao oca je brinuti se da ga u životu buduće mame bude što manje. Smanjenje stresa tijekom trudnoće vrlo je važno za razvoj bebe u maternici, jer su mnogi znanstvenici dokazali da hormoni stresa i kemijske tvari koje se oslobađaju u tijelu trudnice tijekom stresa dospiju i do bebe u maternici.

Tjelesne promjene uzrokovane stresom, uključujući povećanje hormona stresa, povećavaju mogućnost infekcija u maternici. Pod stresom je fetus prisiljen prilagoditi se i nositi se sa stresnom okolinom kojoj je izložen, a kada se rodi, takvo dijete može biti podložnije razvoju raznih bolesti povezanih sa stresom.

Neka su istraživanja čak došla do rezultata da visoka razina stresa tijekom trudnoće može utjecati na djetetov karakter i obrazac ponašanja kada se rodi. Stoga stručnjaci preporučuju da trudnice što više izbjegavaju stres jer se radi o njihovom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta.

6. Zna što je jela mama

Nevjerojatno, već u 13. tjednu trudnoće beba u trbuhu razvija osjet okusa. Njegov mozak već može razlikovati jake okuse, recimo češnjak ili curry. Štoviše, fetus može čak voljeti određene okuse više od drugih.

Bebe u maternici već mogu razlikovati svih pet okusa: slatko, slano, gorko, kiselo i onaj "mesnati", puni okus (umami - okus uzrokovan glutaminskom kiselinom), koji ulazi u bebina usta kroz amnionsku tekućinu koju pije u maternica. Dokazano je da bebe vole slatkiše, jer je istraživanje pokazalo da bebe piju više te tekućine kada je slatka.

U zadnjem tromjesečju dijete pije čak jednu litru amnionske tekućine, jer se tako priprema za dojenje.

Upamtite, baš kao što amnionska tekućina sadrži okuse koje je mama konzumirala, tako i majčino mlijeko. Neka istraživanja pokazuju da što je prehrana trudnice ili dojilje raznovrsnija, to je manja vjerojatnost da će beba kasnije biti izbirljiva. Ali, nemojte se oslanjati samo na to, gotovo sve bebe i mala djeca prolaze kroz fazu izbirljivosti!

---

image
/Shutterstock
---


7. Osjeća dodire i pokrete

Beba u maternici vrlo rano razvija osjet dodira. U 8. tjednu trudnoće beba će reagirati na svaki dodir izvana u blizini usta i lica, a u 11. tjednu počet će istraživati ​​trbuh pomicanjem ruku, nogu i ustima.

Sve te pokrete majke osjete tek kada beba poraste i kad je u trbuhu manje mjesta. Najljepše je kada i mama lako osjeti kako beba reagira na nježno maženje ili dodirivanje trbuščića. Beba reagira i na pokrete kada se majka smije ili umjereno vježba i tako uči nove pokrete.

8. Sanja

Sanjaju li bebe u maternici već se dugo samo nagađa, budući da bebu u maternici nije moguće povezati s uređajima za praćenje moždane aktivnosti. Dijete u maternici zapravo većinu vremena spava i njegov san je toliko čvrst da čak ulazi u REM (Rapid Exe Movement) fazu.

Nedavno su stručnjaci otkrili da već s 23 tjedna fetus doživljava REM fazu sna, što znači da utone u toliko dubok san da može i sanjati. Koristeći napredne matematičke izračune, istraživači su otkrili da nerođene bebe osjećaju pokrete očiju jednako brzo kao i odrasli.

No, kako tada nije nužno da uvijek sanjamo, možemo pretpostaviti da i bebe u maternici ponekad sanjaju, a ponekad ne.

9. Smiju se

Beba u maternici otkriva svoje reflekse: uči micati prstima na rukama i nogama, usnama, otvarati i zatvarati oči te čak uči kako i kada se smijati. Napredak ultrazvučne tehnologije proizveo je mnoge kristalno jasne slike beba koje se od srca smiju u svojim trbuščićima, iako ne znamo točno što ih je izazvalo da se smiju.

10. Reagira na svjetlost

Trbuh je vrlo mračno mjesto i to je razlog zašto su novorođenčetu kad se rodi kapci čvrsto zatvoreni, zbog svjetlosti koja obasjava njegovo lice. Negdje u sedmom mjesecu trudnoće beba počinje otvarati i zatvarati oči, iako zbog mraka ne vidi nadaleko.

Stoga koristi prste i noge kako bi opipala prostor. Liječnici tvrde da se beba okreće od jakog svjetla ako se uperi u trbuh, što dokazuje da beba može detektirati i promjenu svjetla. Čak se i na ultrazvuku vidjelo kako beba otvara i zatvara oči, vježbajući pokrete koji će joj trebati kada dođe na svijet.

11. Plače

Bebe puno plaču, to je njihov način komunikacije. Vjerovali ili ne, beba već u trbuhu plače. Stručnjaci kažu da počinje plakati oko 28. tjedna trudnoće, a to bi trebala biti reakcija na određene podražaje ili pokazuje neku nelagodu.

Mnoga istraživanja otkrivaju da na plač ukazuju izrazi bebinog lica i pokreti: otvaranje usta, pomicanje jezika i nepravilni udisaji prije samog izdisaja.

12. Koluta očima

Beba se u maternici smije puno prije nego što mislimo, a poznato je i da u maternici vježba različite izraze lica. 4D ultrazvučni pregledi dali su nam izvanredan uvid u svijet unutar maternice, uz pomoć kojih je već poznato da beba u maternici ne samo da vježba akrobatske pokrete, već uči i razne izraze lica.

Stručnjaci kažu da beba u maternici nauči koristiti veliki broj različitih izraza lica: kolutati očima, otvarati kapke iako je mrak, vježbati disati iako nema zraka, treptati iako nema svjetla, sve kako bi se pripremila za život izvan maternice.

13. Sisa palac

Sisanje palca prirodni je refleks beba i znak je sretne i zdrave bebe. Bebe u osnovi nauče ovu vještinu u maternici kada koriste sisanje kako bi se umirile. Otprilike sa 6 mjeseci beba počinje koristiti svoje prste za istraživanje lica i usana. Budući da beba većinu stvari uči kroz osjetila u ustima (zbog čega čak i novorođenčad i bebe sve stavljaju u usta), sisanje palca sljedeća je razina oralnog istraživanja.

Stručnjaci kažu da je sjedenje važan pokazatelj zdravog razvoja mozga, a istovremeno priprema bebu za sposobnost samoumirivanja i hranjenja izvan maternice.

14. Prepoznaje uspavanke

Oko 34. tjedna trudnoće beba u maternici može prepoznati pjesme i ritmove pojedinih uspavanki. Majčin glas toliko je važan za bebu u utrobi da uz njegovu pomoć može naučiti mnoge stvari. Istraživači s Floride proveli su studiju u kojoj su trudnice u trećem tromjesečju (28 tjedana trudnoće) recitirale određene stihove svojim nerođenim bebama tri puta dnevno tijekom šest mjeseci.

Otkrili su da se otkucaji bebinog srca u 34. tjednu trudnoće mijenjaju kada recitira poznate stihove, čak i kada ih govori netko drugi. Majčin glas doslovce je prvi izvor stimulacije za fetus u razvoju, a za njega je posebno važan u trećem tromjesečju, kada je bebin rani proces učenja i sposobnost pamćenja najrazvijeniji.

15. Pripreme za veliki svijet

Bebe su vrlo znatiželjna bića, a ta je znatiželja vidljiva čak i kod nerođenog djeteta. Istražuju okolinu, dodiruju se usnama, prstima na nogama i rukama, čak se dogodilo da je beba u trbuhu posegnula za iglom koju je liječnik zabio u trbuh tijekom amniocenteze.

Beba u trbuščiću će sisati palac, igrati se pupkovinom i doslovno se penjati na trbuh. Osluškivat će svaki zvuk i učiti. Sve to iz jednog jedinog razloga: da bude spremna kad se rodi na ovom svijetlom i velikom svijetu.

Sve su to važne lekcije koje će joj trebati za cijeli život, lekcije koje će joj trebati da bi mogla samostalno disati, da bi mogla sisati i gutati, da bi se mogla samostalno hraniti. Ovih devet mjeseci i milijun pokreta potrebno je da se beba pripremi za život izvan maternice.

---

image
/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/je-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite-1250255 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95f98884eac8fbfccfe9189e0c84f597068637a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+mogu%C4%87e+da+dijete+u+maternici+toliko+razumije%3F+Ovo+je+15+fascinantnih+stvari+koje+bebe+rade+u+maminom+trbuhu%2C+neke+su+smije%C5%A1ne%2C+a+zbog+nekih+%C4%87ete+paziti+%C5%A1to+i+kako+govorite&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fje-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite-1250255 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fje-li-moguce-da-nas-dijete-u-maternici-cuje-ovo-je-15-fascinantnih-stvari-koje-bebe-rade-u-majcinom-trbuhu-neke-su-smijesne-a-zbog-nekih-cete-dobro-paziti-sto-i-kako-govorite-1250255 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čudesan život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životčudesan život

Je li moguće da dijete u maternici toliko razumije? Ovo je 15 fascinantnih stvari koje bebe rade u maminom trbuhu, neke su smiješne, a zbog nekih ćete paziti što i kako govorite

20. prosinca 2022. - 07:00

Čak i prije nego što malo stvorenje zaviri u ovaj svijet, mora se dobro pripremiti za život u njemu. Zato ono zapravo uči mnogo različitih, važnih stvari već u majčinom trbuhu. Provjerite i iznenadit ćete se koja sve znanja maleni usvoje "tamo unutra".

Vjerojatno nećete naći ni jednu buduću majku ili tatu koji ne razgovarajusa svoji djetetom u trbuhu, jer se nadaju da dijete čuje i prepoznaje glas. Je li doista moguće da nas dijete u maternici stvarno čuje kroz sve te prepreke i ako može, kada nas čuje i kako to zvuči?

Do sada ste vjerojatno već dosta čitali o tome kako je to istina, no ipak bi vas mogle iznenaditi neke od 15 stvari koje beba u maternici uči prije rođenja, a važne su za život vani.

Tijekom tih devet mjeseci života u maternici dijete raste, razvijaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:59