stdClass Object ( [id] => 1107447 [title] => ‘Dala bi bubrig za te patike‘, komentirala je jednu aukciju vodeća hrvatska kolekcionarka ‘jordanica‘, Splićanka Katarina Smolić, sa 40 pari u portfelju [alias] => dala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ja sam onaj tip cure koja je u djetinjstvu nosila suknjice i tenisice, a ne cipelice. Ljubav prema tenisicama je oduvijek prisutna, a ljubav prema "jordanicama" je počela sasvim slučajno –​ započinje priču o svojoj strasti energična Splićanka Katarina Smolić (31).

Modna dizajnerica i stilistica, vlasnica dvaju brendova Katakomba i Obekei, u slobodno se vrijeme bavi analognom fotografijom, jogom, fitnessom… i – skupljanjem popularnih tenisica nazvanih imenom slavnog američkog košarkaša Michaela Jordana. Trenutno posjeduje oko četrdesetak pari, a još ih je nekoliko na putu prema njezinoj adresi. Možda to brojčano i ne zvuči puno, ali Katarina se osjeća vodećom na domaćem terenu, a spremno objašnjava i zašto: "Kupujem modele koje Hrvatice neće nikada kupiti, tipa "Jordan 4", "Jordan 6", "Jordan 8", "Jordan 11", "Jordan 12", te "Jordan 13" koje nikako ne bi prošle kod naše ženske populacije, dok se dečki okreću za mnom kad ih nosim jer znaju znanje".

'JORDANICE' SE ČEKA MJESECIMA

Ljubiteljica ulične mode sklona tzv. sneakerhead supkulturi čiji pripadnici na tenisice gledaju na posve drugačiji način – za njih je kupnja rijetkih primjeraka poput kupnje dionica u koje se isplati uložiti, investicija, nešto što se isplati proučavati satima i čekati mjesecima – svoj je prvi par "jordanica" nabavila na jednom događaju organiziranom u povodu nadolazećeg novog modela.

– Sjećam se, kao jučer, kako sam se premišljala koje ću tenisice uzeti, pri tome ne pomišljajući na Jordan tenisice, dok mi prijatelj nije rekao: "Uzmi "Jordan 11" "Space Jam", to je kultna "jordanica", moraš to imati". Ja ih probam i bile su mi toliko udobne da sam u tom trenutku izgled same tenisice zanemarila. I eto, to je zapravo moja prva "jordanica" te ujedno i najdraži model u cijeloj seriji Jordan tenisica i dandanas – otkriva Splićanka, koja se u međuvremenu prometnula u strastvenu kolekcionarku omiljene sportske obuće. Takvih poput nje je mnoštvo širom svijeta, jer je riječ o dugogodišnjem globalnom trendu, koji prati i, dobro je u njega upućena splitska mladost. Tako Katarina u "jordanicama" ne može proći nezamijećeno...

---

image
'Klinci samo trzaju na popularni model 'Jordan 1' dok, primjerice, kad nosim 'Jordan 11' ili 'Jordan ​13', na njih reagira probrana publika, preciznije znalci'
Mario Mehuljić
---

– U zadnje vrijeme me masovno zaustavljaju ljudi na ulici i komentiraju, pogotovo klinci. Njima je to sad otkriće, no oni samo trzaju na popularni model "Jordan 1" dok, primjerice, kad nosim "Jordan 11" ili "Jordan 13", na njih reagira probrana publika, preciznije znalci – uz smiješak će Katarina.

U Hrvatskoj, pojašnjava, ženska populacija uglavnom odobrava popularni model "Jordan 1" jer prati trend, a ne "sneakers" kulturu, dok među ovdašnjim muškarcima ima "kvalitetnih kolekcionara" koje osobno poznaje i s njima u zajedničkoj grupi razmjenjuje informacije o tenisicama.

MI SMO KAO NEKA SEKTA

– Zapravo nije u pitanju kolekcionarski klub, prije bih to nazvala sektom. Ha ha, šalu na stranu. Osim muške ekipe iz Hrvatske, komuniciram i s jednom prekograničnom s kojom sam oformila grupu u kojoj također razmjenjujem poruke. Nemam neki raritetni model jer nisam otišla u fanatizam, ali imam dosta kultnih, koji su mi puno draži od ekskluzivnih modela i onih nastalih u suradnji s nekim slavnim imenima i luksuznim brendovima. To mi se, naime, malo kosi sa samom kulturom tenisica, ali luksuz je svugdje prisutan pa tako i u ovom slučaju.

Eventualno bih spomenula model "Air Jordan 1" "Court Lux", nastao u suradnji sa Aleali May, čiji par posjedujem i za koje pretpostavljam da se neće ponoviti kao neka recimo kultna "jordanica", ali, naravno, uvijek postoji "resale", "stock" i "deadstock". Što se tiče vrijednosti mojih modela, imam neke, koji su, kad su tek izišli, koštali oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kuna – kaže Katarina.

---

image
Katarina je u posjedu i dresa 'Chicago Bulls 23' s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje
Mario Mehuljić
---

Splićanka je, kao jedina Hrvatica, nekoliko godina bila članica grupe koja okuplja svjetske kolekcionarke tenisica poput Sallys Sneakers, Styleisawapon

– Uglavnom je riječ o mladim ljudima do 30-ak godina iz svih zemalja svijeta, preko Europe sve do Amerike. Također sam imala priliku upoznati Andrea Ljuštinu, poznatijeg kao Croatian Style, Hrvata s adresom u Los Angelesu, koji je na vrhu svjetske "sneaker" scene. Njegova kolekcija procijenjena je na više od dva milijuna dolara. Upoznali smo se igrom slučaja, a nekoliko dana sam mu bila i domaćin u Splitu – kaže zaljubljenica u sport, košarku pogotovo.

Odmalena se bavila raznim sportskim aktivnostima, ali košarka joj je oduvijek bila najdraža, još od dječjeg igrališta. U posjedu je i dresa "Chicago Bulls 23" s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje.

'DALA BI BUBRIG ZA TE PATIKE'

– Pratim košarkašku scenu, pogotovo NBA otkad su se pojavili Zubac, Dončić i Jokić čija mi je tehnika toliko zanimljiva da mi je košarka kao sport dobila neku novu dimenziju – oduševljeno će Katarina, kojoj je nedavno na adresu stigla pošiljka od Dina Rađe, kartolina košarkaškog Hall of Famea (čiji je Rađa ponosni član) s njegovim vlastoručnim potpisom.

---

image
kartolinu je hrvatska košarkaška legenda poslala Katarini kao zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj aukciji
Mario Mehuljić
---

Dobila ju je nakon što se pridružila Dinovoj humanitarnoj aukciji za Udrugu Sindrom Down 21 Split na kojoj je proslavljeni splitski košarkaš ponudio darovane mu unikatne tenisice poznatog brenda (lani je proizveden ograničen broj parova u povodu 75. rođendana KK "Split", čuvene "Jugoplastike").

Katarina se aukciji odazvala duhovitim komentarom "dala bi bubrig za te patike", a anonimni kupac je na kraju za njih izdvojio 3000 eura. Rađa je svima koji su se odazvali aukciji, uključujući i Katarinu, na kraju zahvalio spomenutom kartolinom.---

Od Fentyja do vlastitih tenisica

Bila sam nekoliko godina kolekcionar Fenty obuće poznate marke, nastale u suradnji sa Rihannom. Imala sam pozamašnu kolekciju, mislim da sam također bila jedina u Hrvatskoj s tolikim brojem. No, nisam se dugo zadržala na tome jer meni sve jako brzo dosadi, pogotovo kad postane mainstream. Stoga sam dio kolekcije prodala i kupila "Jordan" – govori agilna Splićanka.
Naravno da su joj, kao modnoj dizajnerici, san tenisice s vlastitim dizajnerskim potpisom, a kako zacrtano obično i postiže, vjeruje kako će prekrižiti i tu stavku na svojoj listi želja.

--- ---
Najdraža priča s gripoznim ‘jordanicama‘

"Sneaker" kultura globalno egzistira još od osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su veliki brendovi sportske obuće počeli proizvoditi modele koji su danas popularniji no ikad.
Posljednjih desetak godina postigla je ogromnu popularnost (društvene mreže, marketing, influenceri…), pa tako i "jordanice" postižu vrtoglave cifre među kolekcionarima.
– Rekla bih da je par tenisica "Air Jordan 1" "Chicago" iz 1985. s potpisom samog Jordana, koje je on ujedno i nosio igrajući za "Chicago Bullse", postigao do sada najveću cifru, i to 560 tisuća dolara. Iako, po nekim novim glasinama, ovaj par nadmašuje zlatna "jordanica", koju je kreirao reper Drakeo s vlastitom linijom "OVO", a cijena joj je vrtoglavih 2 milijuna dolara.
Ipak, meni se najviše sviđa priča s "Air Jordan 12" "Flu Game" koje su također među najskuplje prodanim "jordanicama" do sada, za 104 tisuće dolara. Priča kaže kako su 1997. u NBA finalu "Chicago Bullsi" igrali protiv "Utah Jazza" pri čemu je Michael Jordan imao simptome gripe. No, svejedno je doveo momčad do pobjede te ujedno odigrao utakmicu za pamćenje. Jordan je tom prigodom nosio upravo spomenuti model koji je te večeri postao poznat kao "Flue Game" (flue je na engleskom gripa).

--- ---
Čudni kolekcionarski prohtjevi

Puno je "must have" modela, od rariteta do onih ekskluzivnih u suradnji s dizajnerima. Ima ih dosta iza kojih stoji priča, kao što je "Flue Game" pa tako i oni koje je Michael Jordan nosio na utakmicama, NBA prvenstvima, te u filmu "Space Jam". Također i one koje je potpisao.
Postoje i serije tenisica, koje se naprave samo za obitelj i prijatelje, i jako su tražene među kolekcionarima, kao i modeli, koji su dizajnirani u suradnji s poznatim reperima, te limitirane i specijalne serije. Kolekcionari zaista cijene svašta da ponekad ostaneš u čudu za kakve modele se oni kidaju. Nema pravila. Svako njeguje svoju zaluđenost na svoj autentičan, drugima nepoznat način.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strast modne dizajnerice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => strast modne dizajnerice 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-20 06:04:21 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-21 15:44:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-21 15:44:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 237 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290098.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290118.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18278106.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290090.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290096.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290100.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290102.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290108.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290112.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290116.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/20\/18290120.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107","Mario Mehulji\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Katarina Smoli\u0107: Neki modeli, kad su tek izi\u0161li, ko\u0161tali su oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodava\u010da, dosegla i 7000 kuna","Katarina Smoli\u0107: Nemam neki raritetni model jer nisam oti\u0161la u fanatizam, ali imam dosta kultnih, koji su mi puno dra\u017ei od ekskluzivnih modela\u00a0","Kartolina ko\u0161arka\u0161kog Hall of Famea s Ra\u0111inim potpisom","kartolinu je hrvatska ko\u0161arka\u0161ka legenda poslala Katarini kao zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj aukciji","Upu\u0107eni znaju o kojim je 'jordanicama' rije\u010d","'Klinci samo trzaju na popularni model 'Jordan 1' dok, primjerice, kad nosim 'Jordan 11' ili 'Jordan \u200b13', na njih reagira probrana publika, preciznije znalci'","'Jordan 11' 'Space Jam' moja je prva 'jordanica' te ujedno i najdra\u017ei model u cijeloj seriji Jordan tenisica i dandanas'","Zaljubljeni par","'Neke od mojih tenisica sada ko\u0161taju \u010dak do 7000 kuna!'","'Luksuzni brendovi mi se malo kose sa samom kulturom tenisica, ali luksuz je svugdje prisutan, pa tako i u ovom slu\u010daju'","Katarina je u posjedu i dresa 'Chicago Bulls 23' s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prili\u010dno rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vje\u017ebanje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["38:46","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1717x2576","hd_18290098_1920.jpg":"1920x1080","k_18290098_1280.jpg":"1280x1280","k_18290098_1024.jpg":"1024x1024","k_18290098_640.jpg":"640x640","k_18290098_480.jpg":"480x480","k_18290098_340.jpg":"340x340","k_18290098_220.jpg":"220x220","o_18290098_1280.jpg":"1280x1920","o_18290098_1024.jpg":"1024x1536","o_18290098_640.jpg":"640x960","o_18290098_480.jpg":"480x720","o_18290098_340.jpg":"340x510","o_18290098_220.jpg":"220x330","h_18290098_1280.jpg":"1280x854","h_18290098_1024.jpg":"1024x683","h_18290098_640.jpg":"640x427","h_18290098_480.jpg":"480x320","h_18290098_340.jpg":"340x227","h_18290098_220.jpg":"220x147","pp_18290098_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290098_1024.jpg":"805x1024","pp_18290098_640.jpg":"503x640","pp_18290098_480.jpg":"377x480","pp_18290098_340.jpg":"267x340","pp_18290098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1426","hd_18290118_1920.jpg":"1920x1080","k_18290118_1280.jpg":"1280x1280","k_18290118_1024.jpg":"1024x1024","k_18290118_640.jpg":"640x640","k_18290118_480.jpg":"480x480","k_18290118_340.jpg":"340x340","k_18290118_220.jpg":"220x220","o_18290118_1280.jpg":"1280x950","o_18290118_1024.jpg":"1024x760","o_18290118_640.jpg":"640x475","o_18290118_480.jpg":"480x356","o_18290118_340.jpg":"340x252","o_18290118_220.jpg":"220x163","h_18290118_1280.jpg":"1280x854","h_18290118_1024.jpg":"1024x683","h_18290118_640.jpg":"640x427","h_18290118_480.jpg":"480x320","h_18290118_340.jpg":"340x227","h_18290118_220.jpg":"220x147","pp_18290118_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290118_1024.jpg":"805x1024","pp_18290118_640.jpg":"503x640","pp_18290118_480.jpg":"377x480","pp_18290118_340.jpg":"267x340","pp_18290118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x1600","hd_18278106_1920.jpg":"1920x1080","k_18278106_1280.jpg":"1280x1280","k_18278106_1024.jpg":"1024x1024","k_18278106_640.jpg":"640x640","k_18278106_480.jpg":"480x480","k_18278106_340.jpg":"340x340","k_18278106_220.jpg":"220x220","o_18278106_1280.jpg":"1280x2275","o_18278106_1024.jpg":"1024x1820","o_18278106_640.jpg":"640x1137","o_18278106_480.jpg":"480x853","o_18278106_340.jpg":"340x604","o_18278106_220.jpg":"220x391","h_18278106_1280.jpg":"1280x854","h_18278106_1024.jpg":"1024x683","h_18278106_640.jpg":"640x427","h_18278106_480.jpg":"480x320","h_18278106_340.jpg":"340x227","h_18278106_220.jpg":"220x147","pp_18278106_1280.jpg":"1006x1280","pp_18278106_1024.jpg":"805x1024","pp_18278106_640.jpg":"503x640","pp_18278106_480.jpg":"377x480","pp_18278106_340.jpg":"267x340","pp_18278106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1242x1533","hd_18290090_1920.jpg":"1920x1080","k_18290090_1280.jpg":"1280x1280","k_18290090_1024.jpg":"1024x1024","k_18290090_640.jpg":"640x640","k_18290090_480.jpg":"480x480","k_18290090_340.jpg":"340x340","k_18290090_220.jpg":"220x220","o_18290090_1280.jpg":"1280x1579","o_18290090_1024.jpg":"1024x1263","o_18290090_640.jpg":"640x789","o_18290090_480.jpg":"480x592","o_18290090_340.jpg":"340x419","o_18290090_220.jpg":"220x271","h_18290090_1280.jpg":"1280x854","h_18290090_1024.jpg":"1024x683","h_18290090_640.jpg":"640x427","h_18290090_480.jpg":"480x320","h_18290090_340.jpg":"340x227","h_18290090_220.jpg":"220x147","pp_18290090_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290090_1024.jpg":"805x1024","pp_18290090_640.jpg":"503x640","pp_18290090_480.jpg":"377x480","pp_18290090_340.jpg":"267x340","pp_18290090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2817","hd_18290096_1920.jpg":"1920x1080","k_18290096_1280.jpg":"1280x1280","k_18290096_1024.jpg":"1024x1024","k_18290096_640.jpg":"640x640","k_18290096_480.jpg":"480x480","k_18290096_340.jpg":"340x340","k_18290096_220.jpg":"220x220","o_18290096_1280.jpg":"1280x1878","o_18290096_1024.jpg":"1024x1502","o_18290096_640.jpg":"640x939","o_18290096_480.jpg":"480x704","o_18290096_340.jpg":"340x498","o_18290096_220.jpg":"220x322","h_18290096_1280.jpg":"1280x854","h_18290096_1024.jpg":"1024x683","h_18290096_640.jpg":"640x427","h_18290096_480.jpg":"480x320","h_18290096_340.jpg":"340x227","h_18290096_220.jpg":"220x147","pp_18290096_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290096_1024.jpg":"805x1024","pp_18290096_640.jpg":"503x640","pp_18290096_480.jpg":"377x480","pp_18290096_340.jpg":"267x340","pp_18290096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1717x2576","hd_18290100_1920.jpg":"1920x1080","k_18290100_1280.jpg":"1280x1280","k_18290100_1024.jpg":"1024x1024","k_18290100_640.jpg":"640x640","k_18290100_480.jpg":"480x480","k_18290100_340.jpg":"340x340","k_18290100_220.jpg":"220x220","o_18290100_1280.jpg":"1280x1920","o_18290100_1024.jpg":"1024x1536","o_18290100_640.jpg":"640x960","o_18290100_480.jpg":"480x720","o_18290100_340.jpg":"340x510","o_18290100_220.jpg":"220x330","h_18290100_1280.jpg":"1280x854","h_18290100_1024.jpg":"1024x683","h_18290100_640.jpg":"640x427","h_18290100_480.jpg":"480x320","h_18290100_340.jpg":"340x227","h_18290100_220.jpg":"220x147","pp_18290100_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290100_1024.jpg":"805x1024","pp_18290100_640.jpg":"503x640","pp_18290100_480.jpg":"377x480","pp_18290100_340.jpg":"267x340","pp_18290100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1717x2576","hd_18290102_1920.jpg":"1920x1080","k_18290102_1280.jpg":"1280x1280","k_18290102_1024.jpg":"1024x1024","k_18290102_640.jpg":"640x640","k_18290102_480.jpg":"480x480","k_18290102_340.jpg":"340x340","k_18290102_220.jpg":"220x220","o_18290102_1280.jpg":"1280x1920","o_18290102_1024.jpg":"1024x1536","o_18290102_640.jpg":"640x960","o_18290102_480.jpg":"480x720","o_18290102_340.jpg":"340x510","o_18290102_220.jpg":"220x330","h_18290102_1280.jpg":"1280x854","h_18290102_1024.jpg":"1024x683","h_18290102_640.jpg":"640x427","h_18290102_480.jpg":"480x320","h_18290102_340.jpg":"340x227","h_18290102_220.jpg":"220x147","pp_18290102_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290102_1024.jpg":"805x1024","pp_18290102_640.jpg":"503x640","pp_18290102_480.jpg":"377x480","pp_18290102_340.jpg":"267x340","pp_18290102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2521","hd_18290108_1920.jpg":"1920x1080","k_18290108_1280.jpg":"1280x1280","k_18290108_1024.jpg":"1024x1024","k_18290108_640.jpg":"640x640","k_18290108_480.jpg":"480x480","k_18290108_340.jpg":"340x340","k_18290108_220.jpg":"220x220","o_18290108_1280.jpg":"1280x1680","o_18290108_1024.jpg":"1024x1344","o_18290108_640.jpg":"640x840","o_18290108_480.jpg":"480x630","o_18290108_340.jpg":"340x446","o_18290108_220.jpg":"220x288","h_18290108_1280.jpg":"1280x854","h_18290108_1024.jpg":"1024x683","h_18290108_640.jpg":"640x427","h_18290108_480.jpg":"480x320","h_18290108_340.jpg":"340x227","h_18290108_220.jpg":"220x147","pp_18290108_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290108_1024.jpg":"805x1024","pp_18290108_640.jpg":"503x640","pp_18290108_480.jpg":"377x480","pp_18290108_340.jpg":"267x340","pp_18290108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1717x2576","hd_18290112_1920.jpg":"1920x1080","k_18290112_1280.jpg":"1280x1280","k_18290112_1024.jpg":"1024x1024","k_18290112_640.jpg":"640x640","k_18290112_480.jpg":"480x480","k_18290112_340.jpg":"340x340","k_18290112_220.jpg":"220x220","o_18290112_1280.jpg":"1280x1920","o_18290112_1024.jpg":"1024x1536","o_18290112_640.jpg":"640x960","o_18290112_480.jpg":"480x720","o_18290112_340.jpg":"340x510","o_18290112_220.jpg":"220x330","h_18290112_1280.jpg":"1280x854","h_18290112_1024.jpg":"1024x683","h_18290112_640.jpg":"640x427","h_18290112_480.jpg":"480x320","h_18290112_340.jpg":"340x227","h_18290112_220.jpg":"220x147","pp_18290112_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290112_1024.jpg":"805x1024","pp_18290112_640.jpg":"503x640","pp_18290112_480.jpg":"377x480","pp_18290112_340.jpg":"267x340","pp_18290112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1717x2576","hd_18290116_1920.jpg":"1920x1080","k_18290116_1280.jpg":"1280x1280","k_18290116_1024.jpg":"1024x1024","k_18290116_640.jpg":"640x640","k_18290116_480.jpg":"480x480","k_18290116_340.jpg":"340x340","k_18290116_220.jpg":"220x220","o_18290116_1280.jpg":"1280x1920","o_18290116_1024.jpg":"1024x1536","o_18290116_640.jpg":"640x960","o_18290116_480.jpg":"480x720","o_18290116_340.jpg":"340x510","o_18290116_220.jpg":"220x330","h_18290116_1280.jpg":"1280x854","h_18290116_1024.jpg":"1024x683","h_18290116_640.jpg":"640x427","h_18290116_480.jpg":"480x320","h_18290116_340.jpg":"340x227","h_18290116_220.jpg":"220x147","pp_18290116_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290116_1024.jpg":"805x1024","pp_18290116_640.jpg":"503x640","pp_18290116_480.jpg":"377x480","pp_18290116_340.jpg":"267x340","pp_18290116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_18290120_1920.jpg":"1920x1080","k_18290120_1280.jpg":"1280x1280","k_18290120_1024.jpg":"1024x1024","k_18290120_640.jpg":"640x640","k_18290120_480.jpg":"480x480","k_18290120_340.jpg":"340x340","k_18290120_220.jpg":"220x220","o_18290120_1280.jpg":"1280x1920","o_18290120_1024.jpg":"1024x1536","o_18290120_640.jpg":"640x960","o_18290120_480.jpg":"480x720","o_18290120_340.jpg":"340x510","o_18290120_220.jpg":"220x330","h_18290120_1280.jpg":"1280x854","h_18290120_1024.jpg":"1024x683","h_18290120_640.jpg":"640x427","h_18290120_480.jpg":"480x320","h_18290120_340.jpg":"340x227","h_18290120_220.jpg":"220x147","pp_18290120_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290120_1024.jpg":"805x1024","pp_18290120_640.jpg":"503x640","pp_18290120_480.jpg":"377x480","pp_18290120_340.jpg":"267x340","pp_18290120_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15504542 Threads: 3 Questions: 3203979213 Slow queries: 7216861 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236048512 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/dala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju-1107447 [printLink] => /mozaik/zivot/dala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju-1107447?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632713 [name] => katarina smolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-08 11:09:40 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-smolic [link] => /tag/katarina-smolic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 614036 [name] => kolekcionarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-31 23:01:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kolekcionarstvo [link] => /tag/kolekcionarstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641820 [name] => jordanice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 17:45:14 [main_article_id] => 0 [alias] => jordanice [link] => /tag/jordanice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strast modne dizajnerice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Dala bi bubrig za te patike‘, komentirala je jednu aukciju vodeća hrvatska kolekcionarka ‘jordanica‘, Splićanka Katarina Smolić, sa 40 pari u portfelju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290098.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Mehuljić [mainImageDesc] => Katarina Smolić: Neki modeli, kad su tek izišli, koštali su oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kuna [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290098.jpg [title] => Mario MehuljićKatarina Smolić: Neki modeli, kad su tek izišli, koštali su oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kuna ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290118.jpg [title] => Mario MehuljićKatarina Smolić: Nemam neki raritetni model jer nisam otišla u fanatizam, ali imam dosta kultnih, koji su mi puno draži od ekskluzivnih modela  ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18278106.jpg [title] => Mario MehuljićKartolina košarkaškog Hall of Famea s Rađinim potpisom ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290090.jpg [title] => Mario Mehuljićkartolinu je hrvatska košarkaška legenda poslala Katarini kao zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj aukciji ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290096.jpg [title] => Mario MehuljićUpućeni znaju o kojim je 'jordanicama' riječ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290100.jpg [title] => Mario Mehuljić'Klinci samo trzaju na popularni model 'Jordan 1' dok, primjerice, kad nosim 'Jordan 11' ili 'Jordan ​13', na njih reagira probrana publika, preciznije znalci' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290102.jpg [title] => Mario Mehuljić'Jordan 11' 'Space Jam' moja je prva 'jordanica' te ujedno i najdraži model u cijeloj seriji Jordan tenisica i dandanas' ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290108.jpg [title] => Mario MehuljićZaljubljeni par ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290112.jpg [title] => Mario Mehuljić'Neke od mojih tenisica sada koštaju čak do 7000 kuna!' ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290116.jpg [title] => Mario Mehuljić'Luksuzni brendovi mi se malo kose sa samom kulturom tenisica, ali luksuz je svugdje prisutan, pa tako i u ovom slučaju' ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/20/18290120.jpg [title] => Mario MehuljićKatarina je u posjedu i dresa 'Chicago Bulls 23' s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ja sam onaj tip cure koja je u djetinjstvu nosila suknjice i tenisice, a ne cipelice. Ljubav prema tenisicama je oduvijek prisutna, a ljubav prema "jordanicama" je počela sasvim slučajno –​ započinje priču o svojoj strasti energična Splićanka Katarina Smolić (31).

Modna dizajnerica i stilistica, vlasnica dvaju brendova Katakomba i Obekei, u slobodno se vrijeme bavi analognom fotografijom, jogom, fitnessom… i – skupljanjem popularnih tenisica nazvanih imenom slavnog američkog košarkaša Michaela Jordana. Trenutno posjeduje oko četrdesetak pari, a još ih je nekoliko na putu prema njezinoj adresi. Možda to brojčano i ne zvuči puno, ali Katarina se osjeća vodećom na domaćem terenu, a spremno objašnjava i zašto: "Kupujem modele koje Hrvatice neće nikada kupiti, tipa "Jordan 4", "Jordan 6", "Jordan 8", "Jordan 11", "Jordan 12", te "Jordan 13" koje nikako ne bi prošle kod naše ženske populacije, dok se dečki okreću za mnom kad ih nosim jer znaju znanje".

'JORDANICE' SE ČEKA MJESECIMA

Ljubiteljica ulične mode sklona tzv. sneakerhead supkulturi čiji pripadnici na tenisice gledaju na posve drugačiji način – za njih je kupnja rijetkih primjeraka poput kupnje dionica u koje se isplati uložiti, investicija, nešto što se isplati proučavati satima i čekati mjesecima – svoj je prvi par "jordanica" nabavila na jednom događaju organiziranom u povodu nadolazećeg novog modela.

– Sjećam se, kao jučer, kako sam se premišljala koje ću tenisice uzeti, pri tome ne pomišljajući na Jordan tenisice, dok mi prijatelj nije rekao: "Uzmi "Jordan 11" "Space Jam", to je kultna "jordanica", moraš to imati". Ja ih probam i bile su mi toliko udobne da sam u tom trenutku izgled same tenisice zanemarila. I eto, to je zapravo moja prva "jordanica" te ujedno i najdraži model u cijeloj seriji Jordan tenisica i dandanas – otkriva Splićanka, koja se u međuvremenu prometnula u strastvenu kolekcionarku omiljene sportske obuće. Takvih poput nje je mnoštvo širom svijeta, jer je riječ o dugogodišnjem globalnom trendu, koji prati i, dobro je u njega upućena splitska mladost. Tako Katarina u "jordanicama" ne može proći nezamijećeno...

---

image
'Klinci samo trzaju na popularni model 'Jordan 1' dok, primjerice, kad nosim 'Jordan 11' ili 'Jordan ​13', na njih reagira probrana publika, preciznije znalci'
Mario Mehuljić
---

– U zadnje vrijeme me masovno zaustavljaju ljudi na ulici i komentiraju, pogotovo klinci. Njima je to sad otkriće, no oni samo trzaju na popularni model "Jordan 1" dok, primjerice, kad nosim "Jordan 11" ili "Jordan 13", na njih reagira probrana publika, preciznije znalci – uz smiješak će Katarina.

U Hrvatskoj, pojašnjava, ženska populacija uglavnom odobrava popularni model "Jordan 1" jer prati trend, a ne "sneakers" kulturu, dok među ovdašnjim muškarcima ima "kvalitetnih kolekcionara" koje osobno poznaje i s njima u zajedničkoj grupi razmjenjuje informacije o tenisicama.

MI SMO KAO NEKA SEKTA

– Zapravo nije u pitanju kolekcionarski klub, prije bih to nazvala sektom. Ha ha, šalu na stranu. Osim muške ekipe iz Hrvatske, komuniciram i s jednom prekograničnom s kojom sam oformila grupu u kojoj također razmjenjujem poruke. Nemam neki raritetni model jer nisam otišla u fanatizam, ali imam dosta kultnih, koji su mi puno draži od ekskluzivnih modela i onih nastalih u suradnji s nekim slavnim imenima i luksuznim brendovima. To mi se, naime, malo kosi sa samom kulturom tenisica, ali luksuz je svugdje prisutan pa tako i u ovom slučaju.

Eventualno bih spomenula model "Air Jordan 1" "Court Lux", nastao u suradnji sa Aleali May, čiji par posjedujem i za koje pretpostavljam da se neće ponoviti kao neka recimo kultna "jordanica", ali, naravno, uvijek postoji "resale", "stock" i "deadstock". Što se tiče vrijednosti mojih modela, imam neke, koji su, kad su tek izišli, koštali oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kuna – kaže Katarina.

---

image
Katarina je u posjedu i dresa 'Chicago Bulls 23' s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje
Mario Mehuljić
---

Splićanka je, kao jedina Hrvatica, nekoliko godina bila članica grupe koja okuplja svjetske kolekcionarke tenisica poput Sallys Sneakers, Styleisawapon

– Uglavnom je riječ o mladim ljudima do 30-ak godina iz svih zemalja svijeta, preko Europe sve do Amerike. Također sam imala priliku upoznati Andrea Ljuštinu, poznatijeg kao Croatian Style, Hrvata s adresom u Los Angelesu, koji je na vrhu svjetske "sneaker" scene. Njegova kolekcija procijenjena je na više od dva milijuna dolara. Upoznali smo se igrom slučaja, a nekoliko dana sam mu bila i domaćin u Splitu – kaže zaljubljenica u sport, košarku pogotovo.

Odmalena se bavila raznim sportskim aktivnostima, ali košarka joj je oduvijek bila najdraža, još od dječjeg igrališta. U posjedu je i dresa "Chicago Bulls 23" s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje.

'DALA BI BUBRIG ZA TE PATIKE'

– Pratim košarkašku scenu, pogotovo NBA otkad su se pojavili Zubac, Dončić i Jokić čija mi je tehnika toliko zanimljiva da mi je košarka kao sport dobila neku novu dimenziju – oduševljeno će Katarina, kojoj je nedavno na adresu stigla pošiljka od Dina Rađe, kartolina košarkaškog Hall of Famea (čiji je Rađa ponosni član) s njegovim vlastoručnim potpisom.

---

image
kartolinu je hrvatska košarkaška legenda poslala Katarini kao zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj aukciji
Mario Mehuljić
---

Dobila ju je nakon što se pridružila Dinovoj humanitarnoj aukciji za Udrugu Sindrom Down 21 Split na kojoj je proslavljeni splitski košarkaš ponudio darovane mu unikatne tenisice poznatog brenda (lani je proizveden ograničen broj parova u povodu 75. rođendana KK "Split", čuvene "Jugoplastike").

Katarina se aukciji odazvala duhovitim komentarom "dala bi bubrig za te patike", a anonimni kupac je na kraju za njih izdvojio 3000 eura. Rađa je svima koji su se odazvali aukciji, uključujući i Katarinu, na kraju zahvalio spomenutom kartolinom.---

Od Fentyja do vlastitih tenisica

Bila sam nekoliko godina kolekcionar Fenty obuće poznate marke, nastale u suradnji sa Rihannom. Imala sam pozamašnu kolekciju, mislim da sam također bila jedina u Hrvatskoj s tolikim brojem. No, nisam se dugo zadržala na tome jer meni sve jako brzo dosadi, pogotovo kad postane mainstream. Stoga sam dio kolekcije prodala i kupila "Jordan" – govori agilna Splićanka.
Naravno da su joj, kao modnoj dizajnerici, san tenisice s vlastitim dizajnerskim potpisom, a kako zacrtano obično i postiže, vjeruje kako će prekrižiti i tu stavku na svojoj listi želja.

--- ---
Najdraža priča s gripoznim ‘jordanicama‘

"Sneaker" kultura globalno egzistira još od osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su veliki brendovi sportske obuće počeli proizvoditi modele koji su danas popularniji no ikad.
Posljednjih desetak godina postigla je ogromnu popularnost (društvene mreže, marketing, influenceri…), pa tako i "jordanice" postižu vrtoglave cifre među kolekcionarima.
– Rekla bih da je par tenisica "Air Jordan 1" "Chicago" iz 1985. s potpisom samog Jordana, koje je on ujedno i nosio igrajući za "Chicago Bullse", postigao do sada najveću cifru, i to 560 tisuća dolara. Iako, po nekim novim glasinama, ovaj par nadmašuje zlatna "jordanica", koju je kreirao reper Drakeo s vlastitom linijom "OVO", a cijena joj je vrtoglavih 2 milijuna dolara.
Ipak, meni se najviše sviđa priča s "Air Jordan 12" "Flu Game" koje su također među najskuplje prodanim "jordanicama" do sada, za 104 tisuće dolara. Priča kaže kako su 1997. u NBA finalu "Chicago Bullsi" igrali protiv "Utah Jazza" pri čemu je Michael Jordan imao simptome gripe. No, svejedno je doveo momčad do pobjede te ujedno odigrao utakmicu za pamćenje. Jordan je tom prigodom nosio upravo spomenuti model koji je te večeri postao poznat kao "Flue Game" (flue je na engleskom gripa).

--- ---
Čudni kolekcionarski prohtjevi

Puno je "must have" modela, od rariteta do onih ekskluzivnih u suradnji s dizajnerima. Ima ih dosta iza kojih stoji priča, kao što je "Flue Game" pa tako i oni koje je Michael Jordan nosio na utakmicama, NBA prvenstvima, te u filmu "Space Jam". Također i one koje je potpisao.
Postoje i serije tenisica, koje se naprave samo za obitelj i prijatelje, i jako su tražene među kolekcionarima, kao i modeli, koji su dizajnirani u suradnji s poznatim reperima, te limitirane i specijalne serije. Kolekcionari zaista cijene svašta da ponekad ostaneš u čudu za kakve modele se oni kidaju. Nema pravila. Svako njeguje svoju zaluđenost na svoj autentičan, drugima nepoznat način.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić Mario Mehuljić
Mario Mehuljić
Katarina Smolić: Neki modeli, kad su tek izišli, koštali su oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kuna
Mario Mehuljić
Katarina Smolić: Nemam neki raritetni model jer nisam otišla u fanatizam, ali imam dosta kultnih, koji su mi puno draži od ekskluzivnih modela 
Mario Mehuljić
Kartolina košarkaškog Hall of Famea s Rađinim potpisom
Mario Mehuljić
kartolinu je hrvatska košarkaška legenda poslala Katarini kao zahvalu za sudjelovanje u humanitarnoj aukciji
Mario Mehuljić
Upućeni znaju o kojim je 'jordanicama' riječ
Mario Mehuljić
'Klinci samo trzaju na popularni model 'Jordan 1' dok, primjerice, kad nosim 'Jordan 11' ili 'Jordan ​13', na njih reagira probrana publika, preciznije znalci'
Mario Mehuljić
'Jordan 11' 'Space Jam' moja je prva 'jordanica' te ujedno i najdraži model u cijeloj seriji Jordan tenisica i dandanas'
Mario Mehuljić
Zaljubljeni par
Mario Mehuljić
'Neke od mojih tenisica sada koštaju čak do 7000 kuna!'
Mario Mehuljić
'Luksuzni brendovi mi se malo kose sa samom kulturom tenisica, ali luksuz je svugdje prisutan, pa tako i u ovom slučaju'
Mario Mehuljić
Katarina je u posjedu i dresa 'Chicago Bulls 23' s dvije strane (crnom i crvenom) iz devedesetih, prilično rijetkog primjerka iz kategorije opreme za vježbanje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju-1107447 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=491f95193a57478185014f50eff02784b9152a95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Dala+bi+bubrig+za+te+patike%E2%80%98%2C+komentirala+je+jednu+aukciju+vode%C4%87a+hrvatska+kolekcionarka+%E2%80%98jordanica%E2%80%98%2C+Spli%C4%87anka+Katarina+Smoli%C4%87%2C+sa+40+pari+u+portfelju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju-1107447 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdala-bi-bubrig-za-te-patike-komentirala-je-jednu-aukciju-vodeca-hrvatska-kolekcionarka-jordanica-splicanka-katarina-smolic-sa-40-pari-u-portfelju-1107447 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strast modne dizajnerice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životstrast modne dizajnerice

‘Dala bi bubrig za te patike‘, komentirala je jednu aukciju vodeća hrvatska kolekcionarka ‘jordanica‘, Splićanka Katarina Smolić, sa 40 pari u portfelju

Piše Mirela Goreta
21. lipnja 2021. - 17:44
Katarina Smolić: Neki modeli, kad su tek izišli, koštali su oko 1500 kuna dok im je sada cijena, kod nekih preprodavača, dosegla i 7000 kunaMario Mehuljić

Ja sam onaj tip cure koja je u djetinjstvu nosila suknjice i tenisice, a ne cipelice. Ljubav prema tenisicama je oduvijek prisutna, a ljubav prema "jordanicama" je počela sasvim slučajno –​ započinje priču o svojoj strasti energična Splićanka Katarina Smolić (31).

Modna dizajnerica i stilistica, vlasnica dvaju brendova Katakomba i Obekei, u slobodno se vrijeme bavi analognom fotografijom, jogom, fitnessom… i – skupljanjem popularnih tenisica nazvanih imenom slavnog američkog košarkaša Michaela Jordana. Trenutno posjeduje oko četrdesetak pari, a još ih je nekoliko na putu prema njezinoj adresi. Možda to brojčano i ne zvuči puno, ali Katarina se osjeća vodećom na domaćem terenu, a spremno objašnjava i zašto: "Kupujem modele koje Hrvatice neće nikada kupiti,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:59