Odbrojavamo dane do jubilarnoga, 10. Festivala vina i delicija "Vinski podrum", koji će za deset dana Split pretvoriti u pravu vinsku metropolu. Sljedećeg vikenda, tijekom petka i subote 17. i 18. svibnja, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika okupit će se više od 80 najčuvenijih vinara, koji će vam prezentirati više od 400 vinskih etiketa.
U susret Festivalu porazgovarali smo s predstavnicima Vinarije Saints Hills, koji su s nama podijelili dojmove s dubrovačkog izdanja, očekivanja od splitske fešte i otkrili nam koje ćemo etikete vina imati priliku degustirati već sljedećeg petka. Iako je njihov moto "u potrazi za savršenstvom", kušajući njihova vina uvjerit ćete se kako su u svojoj potrazi već uspjeli.
Vino svetaca
Vinogradi Saints Hills samo su treptaj oka udaljeni od Dubrovnika, te dva treptaja od Dioklecijanove palače u Splitu i Vespazijanova amfiteatra u Puli. Njihova vina slave sunce i more, Dalmaciju i Istru, buru i jugo, kamen i lozu. Rodna mjesta njihovih vina nude najbolje uvjete za uzgoj vinove loze, istodobno bivajući jednima od najljepših mjesta na kugli zemaljskoj.
– Bili smo na dubrovačkom izdanju festivala, atmosfera i prostor su impresivni. Prvi put ćemo sudjelovati na splitskom festivalu i jako smo uzbuđeni. Veseli nas svaka nova lokacija i smatramo ovaj festival vrlo korisnim u širenju vidika i upoznavanju novih potencijalnih kupaca. Naša preporuka je da svakako dođete i posjetite sajam u predivnom ambijentu i uživate u kapljicama ponajboljih hrvatskih vina – poručili su iz Vinarije Saints Hills.
Posjetitelji će na Festivalu imati priliku isprobati gotovo sve etikete Vinarije Saints Hills: Mala nevina, Posh, Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Black, Sv. Roko, Pape i Dingač.
– Svakako bismo istaknuli naš nagrađivani chardonnay Le Chiffre, koji je uvršten u "top 100" vina svijeta za 2023. godinu – naglasili su iz Vinarije.
Le Chiffre fermentira u barrique bačvama od francuskog hrasta od 225 litara te u istima odležava od 12 do 14 mjeseci, a nakon punjenja odležava u boci dodatnih šest mjeseci. Boja ovog vina je bistra, zlatnožuta. Na prvom nosu dominiraju arome jabuke i kruške, zrele breskve i malo smokve. Slijede arome limuna i limete, limunske kore, te vanilije, maslaca i meda. Okus je kompleksan i slojevit s naznakama zrelog voća, breskve, marelice, kao i vanilije, kruha i maslaca. Ima dug završetak, sa specifičnim buttery aftertasteom.
– Također, Dingač je naš plavac mali s najboljeg istoimenog vinorodnog područja u Hrvatskoj, gdje se nalazi naš vinograd Sv. Lucija. Odležava 24 mjeseca u novim barrique bačvama francuskog hrasta, te nakon tri godine u podrumu ugleda svjetlo dana – ponosno su nam objasnili iz Vinarije Saints Hills.
Ovo vino je intenzivne rubinskocrvene boje. U nosu dominiraju arome višnje, a slijede ih kupine i borovnice. Dobro uravnotežen početak otkriva vino ugodne kiselosti. Dingačem dominiraju elementi čokolade i zrelog voća, a u pozadini i neki orašasti elementi. Bogat je mediteranskim začinima poput origana, bosiljka i metvice, punog tijela te zaobljenih, svilenkastih tanina. Ima vrlo dug završetak, a nepcem dominiraju arome šljiva, tamne čokolade i rogača, praćene lagano dimljenim mirisima duhana.
Raskošan program
Na Vinskom podrumu možete nas se pridružiti u petak, 17. svibnja od 16 do 21 sat, te u subotu, 18. svibnja od 14 do 20 sati. Očekuju vas degustacije, predavanja, radionice, vinska škola za početnike, degustacijske ture s osobnim sommelierom i razne delicije. Za dobru atmosferu zadužili smo bend Trans AcousticFusion, koji će nas zabavljati tijekom oba dana Festivala od 18 do 20 sati.
Iskoristite jedinstvenu priliku za sklapanje novih poznanstava i uživanje u dobroj čašici vina, glazbi, zabavi i šušuru.
Cijena ulaznice je 20 €, a povratna kaucija za čašu iznosi 10 €. Za plaćanje ulaznica PBZ i PBZ Card Premium Visa karticama odobravamo i popust te će u tom slučaju cijena jedne ulaznice iznositi 16 €.
Jedva čekamo nazdraviti s vama, vidimo se uskoro!
Više informacija o programu pronađite na linku.
Više informacija o ulaznicama pronađite na linku.
Više informacija o izlagačima pronađite na linku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....