stdClass Object ( [id] => 1248041 [title] => Božić i Nova godina njihovo su vrijeme, oni su duh i duša gradskih izloga, zbog njih ‘umiremo u ljepoti‘ i kad nemamo novca za kupnju, a ugrožava ih diktat velikih kompanija [alias] => bozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ulazimo u doba godine kada je jedna struka posebno dolazila do izražaja, pa i u vremena kada se nije slavio Božić. Njihov se rukopis tada prepoznavao u koncepciji, maštovitosti detalja, osvjetljenju. Ljudi bi samo stali od divljenja i gledali ta remek-djela primijenjene umjetnosti.

Doduše, treba reći da su za svoju pozornicu imali istaknuta, središnja, dobro osvijetljena mjesta.

Tada je Slobodna Dalmacija, uz pomoć čitatelja, ocjenjivala najbolje uređene izloge. Kako smo rekli, naprosto ih nisi mogao ne primijetiti. Znala bi u izlogu osvanuti i vespa, zvjezdano nebo, sunce i more. Nije se štedjelo ni na ulaganju, svjetlu, ni na vizualnim rješenjima.

Što se tiče zanimanja, riječ je, prepoznajete, o dekoraterkama. Govorimo o ženskom rodu, ali među njima bilo je i muškaraca, dekoratera. Riječ je bila uglavnom o ljudima iz primijenjenih umjetnosti, s fakultetom ili bez njega, sa smislom za lijepo. Velike firme imale su timove koji bi u kabinetima osmišljavali ono s čime će te godine izaći, da budu bolji od konkurencije, da marketing odobri sredstva i da se krene umirati u ljepoti. Šopingholija tada nije bila toliko raširena jer nije bilo ni novca, ni kartica, ni artikala na koje si se mogao istrošiti.

---

image

Izlog ‘Splite moj‘ nepoznatog autora iz 2004. godine

Jadran Babić
---

 

Ne kažemo da više nema takvoga zanimanja, ali kako u centru grada uglavnom nema dućana, a fast foodovi i apartmani se ne dekoriraju ni za Novu godinu ni za novu sezonu, više se uglavnom nema što vidjeti. Dekoracija je svedena na velike trgovinske centre, u kojima se počesto od drveća ne vidi šuma.

Velike kompanije vjerojatno utječu na to kako će izlozi izgledati, kako će im se vidjeti famozni logo. Pravo na istaknuto mjesto ima onaj koji je više platio. Baš kao što se plaćalo za suncobrane u kafićima, koje su vlasnici dobivali gratis, kao i cijele štekate. Ali kao što nema besplatnog ručka, nema ni besplatnoga štekata pa su ti vlasnici mogli u kafiću imati samo pivo proizvođača sa suncobrana, stoga im je pivska karta bila bogata kao stranačka scena u jednoumlju.

Diktat velikih kompanija

 

Slična je isključivost prisutna u dekoraciji koja se od 1990. ne promišlja na Pjaci ili na Rivi, nego u Atalanti, Milanu ili Münchenu. Doduše, 1990. je bilo dovoljno da se u izlog stavi zastava i sve je bilo dekorativno odlično riješeno. U tom kontekstu najljepši bi izlog imao onaj tko bi stavio najviše zastava, bana Jelačića ili kartu Republike Hrvatske.

Kriznih 90-ih, kada se štedjelo i na samim prodavačicama, smanjivao se i broj dekoratera. Strani brendovi već su prodrli duboko, gotovo bez ikakva otpora. Osim kupovne moći, padala je i razina ukusa. Direktori mastodonata otišli su u sivilo i gledali koji će ih mladi trgovački lav progutati, a ne kako će im izgledati izlozi. Novi vlasnici u tadašnjem novom normalnom zaključili su da ako se ne raspravlja o ukusima, ne treba raspravljati ni o neukusima. Pa su se uređenju izloga posvetili sami. Uostalom, sve je to njihovo, mogu raditi što hoće. Kad znaju okititi božićno drvce, kako ne bi znali uredit izlog?!

---

image

 Izlog Francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj 2003. u Splitu

Mario Todorić/Cropix
---

Godinama je na djelu copy-paste božićnih dekoracija iz marketinških središnjica sjeverozapadnih centara ekonomske i kulturne moći. Dekorativna rješenja su manje-više uniformna jer što bi rekli potrošači globalnoga branda u Kuala Lumpuru kada bi čuli da su u Splitu izlozi uređuju ljepše nego kod njih? Tako da je dekoracija izloga bez lokalnoga štiha i lokalnih znalaca. Blještavilo izloga i brendova uzalud nastoji prikriti nedostatak duše, umjetnosti i lokalnog duha.

Rješenje je možda u uspješno provedenoj praksi nekih gradova, kojom su se maknuli suncobrani s logom tvrtki. Tako bi se moglo potaknuti poduzetnike iz centra da angažiraju dekoratere lokalnog timbra. Oni bi tako ne samo zaposlili dokazane primijenjene umjetnike, nego bi u grad počeli vraćati kreaciju, ljepotu i dušu.

‘Molim vas, možete li mi zamotati?‘

Po mjestu i vrsti rada, kao i po tržišnoj sudbini, dekoriranju je bliska praksa zamatanja poklona. U prošlom sustavu svaki je dućan prehrane imao zamatačice darova. Na pultu kod blagajne stajala je bala tankoga bijelog papira i komad selotejpa velik kao pegla. Kada biste tada kupili kavu ili čokoladu, gotovo odmah bi vas pitali treba li ih zamotati, kao što vas danas pitaju treba li vam R1. Tada se zamatalo kada se išlo u kućne posjete, liječnicima ili općinarima, ali i za 8. mart. Često se i pretjerivalo, motalo se zaista sve i svašta.

Obično bi se zamatanja hvatala najmlađa prodavačica ili ona s najviše estetskih nagnuća, ona koja je imala najviše mota, ukusa i spretnosti. Normalno bi radila po dućanu dok je blagajnica ne bi pozvala da treba nešto zamotati. Onda bi se skidala cijena, pažljivo zatezao i rezao papir, a kupac je s pristojne distance sve to pratio.

Vlasnici dućana morali su predvidjeti po jednu radnicu za zamatanje u svakoj smjeni, ili zamjenu kada su one na godišnjem ili na bolovanju. Zamatanje se nije moglo preskočiti. Ni u vrijeme najveće nestašice nije se moglo čuti da nema papira ili selotejpa ili da nema nikoga za zamatanje.

---

image

Kraševi proizvodi bili su izazov za zamatače, a u njihovim radnjama zamatanje je bilo umjetnost

Biljana Gaurina/Cropix
---

Kada se takva praksa počela gasiti, papir je postajao sve lošiji i hrapaviji, a zaposlenice mrzovoljnije i netalentiranije. I vrlo brzo nakon toga bilo je gotovo.

Tadašnji vlasnici dućana, kasniji tajkuni, danas manje-više posrnuli, nisu imali radnica za to, važniji je bio rad u skladištu i na policama. Tim novim trgovcima forma nije bila bitna, infišali su da ni njima nitko ništa nije poklonio, a takva je bila i društvena ideologija. Šareni artikal je valjda bio dar sam po sebi, a motanje je bilo gubitak vremena. Bilo je teško naći i bijelu, nereklamnu vrećicu. Reduciranje dekoriranja i zamatanja znak je duha vremena u kojemu je bilo sve manje forme i ukusa, jedino su plave kuverte zamijenjene bijelima, a mito je postalo krupnije i neambalažirano.

Da danas zamolite da vam nešto zamotaju, blijedo bi vas pogledali, možda bi pozvali zaštitara, hitnu pomoć ili zamolili nekoga da vas otprati doma. I najimpresivnije današnje prodavačice, sa slušalicom u uhu, koje s punim paletama proizvoda izvode piruete po dućanu, imale bi problem sa zamatanjem poklona. Za to jednostavno nisu obučene. I mnogi drugi lakše bi zamotali cigaretu ili joint nego bajaderu ili knjigu. Kupite ukrasnu vrećicu, rekli bi vam.

 

Totalno hajdučki, čista bila boja

Umijeće lijepog motanja danas je opstalo uglavnom u cvjećarnicama, zlatarnicama i darovnim dućanima. Međutim, treba reći da se zapadnjačka trgovačka kultura domislila pa i u nas u nekim velikim darovnim dućanima darovite studentice besplatno i lijepo zamataju poklone kupljene u tom dućanu. Toliko su talentirane da treba pohvaliti odjel ljudskih resursa koji ih je odabrao. Imaju veliki stol i bogat izbor papira, ali, osobno, nije to gušt kao s onim bijelim, tankim papirom, zalijepljenim selotejpom u bijeloj kesi iz lokalnog dućana. Totalno hajdučki, čista bila boja.

Ne možemo se na kraju ne prisjetiti kako su u “Krašu” bila briljantna zamatanja, s plisiranim lijepim ukrasnim papirom. Jest da se naplaćivalo, ali vrijedilo je svakog dinara, pa i da si zamotao šećernu tablu. A za radnice zamatati poklone u “Krašu” bilo je kao da u Njemačkoj igraš u Bayernu, vrh vrhova. Zamatale su one i u dnevnim satima kad ne bi bilo mušterija, pa si mogao uzeti gotov dar, da ne čekaš motanje desetak minuta. Tko zna gdje su poslije otišle te “Kraševe” motačice? Što i koga sada motaju? Gdje su uostalom otišle i druge motačice koje su imale mota, kao i dekoraterke i dekorateri? Zamataju li ili proizvode suvenire, s ukusom preklapaju posteljinu po boljim apartmanima, dekoriraju li hotele i hostele? Ako kuhaju, sumnjam da itko može zamotati arambašić ili sarmu bolje od njih ili složiti jela na tanjur.

---

image

Živi zeko (Špiro) u izlogu cvjećarne Fontana u Splitu izazvao je oduševljenje prolaznika  2003. godine

Duje Klarić/Cropix
---

Sposobni i talentirani kakvi jesu, dekoraterke i dekorateri, kao i zamatačice i zamatači poklona vjerojatno su se snašli, a mi smo gore prošli. Naime, oni nipošto nisu bili puki dekor trgovačkih društava, nego unositelji ljepote, ukusa, umjetnosti i forme u naoko banalne rituale kupovanja. Odsutnost njih, kao i estetike i umjetnosti, ogolila je kupovinu, izloge, ulice i gradove, ogolila je i nas. Izgleda da je zaista o potrošačkom društvu bilo ljepše maštati nego u njemu živjeti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => radnička zanimanja 2 0 8225 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-04 16:35:15 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-11 18:17:12 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-12-11 18:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Božić i Nova godina njihovo su vrijeme, oni su duh i duša gradskih izloga, zbog njih 'umiremo u ljepoti' i kad nemamo novca za kupnju, a ugrožava ih diktat velikih kompanija [metakey] => Leksikon radničkih zanimanja, dekorateri i dekoraterke, izlozi, Božić, nova godina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/04\/23755822.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/23978232.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/23755823.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/23755824.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/04\/23755791.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Biljana Gaurina\/Cropix","Jadran Babi\u0107"," Mario Todori\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ponajbolji pisac Hajdukove povijesti Bajdo Vukas 1998. u izlogu knji\u017eare na splitskoj Pjaci, autor nepoznat\u00a0<\/p>","

Kra\u0161evi proizvodi bili su izazov za zamata\u010de, a u njihovim radnjama zamatanje je bilo umjetnost<\/p>","

Izlog \u2018Splite moj\u2018 nepoznatog autora iz 2004. godine<\/p>","

\u00a0Izlog Francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj 2003. u Splitu<\/p>","

\u017divi zeko (\u0160piro) u izlogu cvje\u0107arne Fontana u Splitu izazvao je odu\u0161evljenje prolaznika\u00a0 2003. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["40:9","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1062x904","hd_23755822_1920.jpg":"1920x1080","k_23755822_1280.jpg":"1280x1280","k_23755822_1024.jpg":"1024x1024","k_23755822_640.jpg":"640x640","k_23755822_480.jpg":"480x480","k_23755822_340.jpg":"340x340","k_23755822_220.jpg":"220x220","o_23755822_1280.jpg":"1280x1089","o_23755822_1024.jpg":"1024x871","o_23755822_640.jpg":"640x544","o_23755822_480.jpg":"480x408","o_23755822_340.jpg":"340x289","o_23755822_220.jpg":"220x187","h_23755822_1280.jpg":"1280x854","h_23755822_1024.jpg":"1024x683","h_23755822_640.jpg":"640x427","h_23755822_480.jpg":"480x320","h_23755822_340.jpg":"340x227","h_23755822_220.jpg":"220x147","pp_23755822_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755822_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755822_640.jpg":"640x814","pp_23755822_480.jpg":"480x611","pp_23755822_340.jpg":"340x432","pp_23755822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_23978232_1920.jpg":"1920x1080","k_23978232_1280.jpg":"1280x1280","k_23978232_1024.jpg":"1024x1024","k_23978232_640.jpg":"640x640","k_23978232_480.jpg":"480x480","k_23978232_340.jpg":"340x340","k_23978232_220.jpg":"220x220","o_23978232_1280.jpg":"1280x834","o_23978232_1024.jpg":"1024x667","o_23978232_640.jpg":"640x417","o_23978232_480.jpg":"480x312","o_23978232_340.jpg":"340x221","o_23978232_220.jpg":"220x143","h_23978232_1280.jpg":"1280x854","h_23978232_1024.jpg":"1024x683","h_23978232_640.jpg":"640x427","h_23978232_480.jpg":"480x320","h_23978232_340.jpg":"340x227","h_23978232_220.jpg":"220x147","pp_23978232_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978232_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978232_640.jpg":"640x814","pp_23978232_480.jpg":"480x611","pp_23978232_340.jpg":"340x432","pp_23978232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x998","hd_23755823_1920.jpg":"1920x1080","k_23755823_1280.jpg":"1280x1280","k_23755823_1024.jpg":"1024x1024","k_23755823_640.jpg":"640x640","k_23755823_480.jpg":"480x480","k_23755823_340.jpg":"340x340","k_23755823_220.jpg":"220x220","o_23755823_1280.jpg":"1280x665","o_23755823_1024.jpg":"1024x532","o_23755823_640.jpg":"640x332","o_23755823_480.jpg":"480x249","o_23755823_340.jpg":"340x176","o_23755823_220.jpg":"220x114","h_23755823_1280.jpg":"1280x854","h_23755823_1024.jpg":"1024x683","h_23755823_640.jpg":"640x427","h_23755823_480.jpg":"480x320","h_23755823_340.jpg":"340x227","h_23755823_220.jpg":"220x147","pp_23755823_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755823_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755823_640.jpg":"640x814","pp_23755823_480.jpg":"480x611","pp_23755823_340.jpg":"340x432","pp_23755823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_23755824_1920.jpg":"1920x1080","k_23755824_1280.jpg":"1280x1280","k_23755824_1024.jpg":"1024x1024","k_23755824_640.jpg":"640x640","k_23755824_480.jpg":"480x480","k_23755824_340.jpg":"340x340","k_23755824_220.jpg":"220x220","o_23755824_1280.jpg":"1280x867","o_23755824_1024.jpg":"1024x693","o_23755824_640.jpg":"640x433","o_23755824_480.jpg":"480x325","o_23755824_340.jpg":"340x230","o_23755824_220.jpg":"220x149","h_23755824_1280.jpg":"1280x854","h_23755824_1024.jpg":"1024x683","h_23755824_640.jpg":"640x427","h_23755824_480.jpg":"480x320","h_23755824_340.jpg":"340x227","h_23755824_220.jpg":"220x147","pp_23755824_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755824_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755824_640.jpg":"640x814","pp_23755824_480.jpg":"480x611","pp_23755824_340.jpg":"340x432","pp_23755824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1201x1781","hd_23755791_1920.jpg":"1920x1080","k_23755791_1280.jpg":"1280x1280","k_23755791_1024.jpg":"1024x1024","k_23755791_640.jpg":"640x640","k_23755791_480.jpg":"480x480","k_23755791_340.jpg":"340x340","k_23755791_220.jpg":"220x220","o_23755791_1280.jpg":"1280x1898","o_23755791_1024.jpg":"1024x1518","o_23755791_640.jpg":"640x949","o_23755791_480.jpg":"480x711","o_23755791_340.jpg":"340x504","o_23755791_220.jpg":"220x326","h_23755791_1280.jpg":"1280x854","h_23755791_1024.jpg":"1024x683","h_23755791_640.jpg":"640x427","h_23755791_480.jpg":"480x320","h_23755791_340.jpg":"340x227","h_23755791_220.jpg":"220x147","pp_23755791_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755791_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755791_640.jpg":"640x814","pp_23755791_480.jpg":"480x611","pp_23755791_340.jpg":"340x432","pp_23755791_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15486666 Threads: 2 Questions: 3201399251 Slow queries: 7206686 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236001893 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/bozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija-1248041 [printLink] => /mozaik/zivot/bozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija-1248041?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699774 [name] => dekorateri i dekoraterke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-11 19:15:58 [main_article_id] => 0 [alias] => dekorateri-i-dekoraterke [link] => /tag/dekorateri-i-dekoraterke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 396220 [name] => IZLOZI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozi [link] => /tag/izlozi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 274913 [name] => bozic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozic [link] => /tag/bozic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679326 [name] => nova godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nova-godina [link] => /tag/nova-godina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Božić i Nova godina njihovo su vrijeme, oni su duh i duša gradskih izloga, zbog njih ‘umiremo u ljepoti‘ i kad nemamo novca za kupnju, a ugrožava ih diktat velikih kompanija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23755822.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ponajbolji pisac Hajdukove povijesti Bajdo Vukas 1998. u izlogu knjižare na splitskoj Pjaci, autor nepoznat 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23755822.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ponajbolji pisac Hajdukove povijesti Bajdo Vukas 1998. u izlogu knjižare na splitskoj Pjaci, autor nepoznat 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23978232.jpg [title] => Biljana Gaurina/Cropix

Kraševi proizvodi bili su izazov za zamatače, a u njihovim radnjama zamatanje je bilo umjetnost

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23755823.jpg [title] => Jadran Babić

Izlog ‘Splite moj‘ nepoznatog autora iz 2004. godine

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23755824.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

 Izlog Francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj 2003. u Splitu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/04/23755791.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Živi zeko (Špiro) u izlogu cvjećarne Fontana u Splitu izazvao je oduševljenje prolaznika  2003. godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ulazimo u doba godine kada je jedna struka posebno dolazila do izražaja, pa i u vremena kada se nije slavio Božić. Njihov se rukopis tada prepoznavao u koncepciji, maštovitosti detalja, osvjetljenju. Ljudi bi samo stali od divljenja i gledali ta remek-djela primijenjene umjetnosti.

Doduše, treba reći da su za svoju pozornicu imali istaknuta, središnja, dobro osvijetljena mjesta.

Tada je Slobodna Dalmacija, uz pomoć čitatelja, ocjenjivala najbolje uređene izloge. Kako smo rekli, naprosto ih nisi mogao ne primijetiti. Znala bi u izlogu osvanuti i vespa, zvjezdano nebo, sunce i more. Nije se štedjelo ni na ulaganju, svjetlu, ni na vizualnim rješenjima.

Što se tiče zanimanja, riječ je, prepoznajete, o dekoraterkama. Govorimo o ženskom rodu, ali među njima bilo je i muškaraca, dekoratera. Riječ je bila uglavnom o ljudima iz primijenjenih umjetnosti, s fakultetom ili bez njega, sa smislom za lijepo. Velike firme imale su timove koji bi u kabinetima osmišljavali ono s čime će te godine izaći, da budu bolji od konkurencije, da marketing odobri sredstva i da se krene umirati u ljepoti. Šopingholija tada nije bila toliko raširena jer nije bilo ni novca, ni kartica, ni artikala na koje si se mogao istrošiti.

---

image

Izlog ‘Splite moj‘ nepoznatog autora iz 2004. godine

Jadran Babić
---

 

Ne kažemo da više nema takvoga zanimanja, ali kako u centru grada uglavnom nema dućana, a fast foodovi i apartmani se ne dekoriraju ni za Novu godinu ni za novu sezonu, više se uglavnom nema što vidjeti. Dekoracija je svedena na velike trgovinske centre, u kojima se počesto od drveća ne vidi šuma.

Velike kompanije vjerojatno utječu na to kako će izlozi izgledati, kako će im se vidjeti famozni logo. Pravo na istaknuto mjesto ima onaj koji je više platio. Baš kao što se plaćalo za suncobrane u kafićima, koje su vlasnici dobivali gratis, kao i cijele štekate. Ali kao što nema besplatnog ručka, nema ni besplatnoga štekata pa su ti vlasnici mogli u kafiću imati samo pivo proizvođača sa suncobrana, stoga im je pivska karta bila bogata kao stranačka scena u jednoumlju.

Diktat velikih kompanija

 

Slična je isključivost prisutna u dekoraciji koja se od 1990. ne promišlja na Pjaci ili na Rivi, nego u Atalanti, Milanu ili Münchenu. Doduše, 1990. je bilo dovoljno da se u izlog stavi zastava i sve je bilo dekorativno odlično riješeno. U tom kontekstu najljepši bi izlog imao onaj tko bi stavio najviše zastava, bana Jelačića ili kartu Republike Hrvatske.

Kriznih 90-ih, kada se štedjelo i na samim prodavačicama, smanjivao se i broj dekoratera. Strani brendovi već su prodrli duboko, gotovo bez ikakva otpora. Osim kupovne moći, padala je i razina ukusa. Direktori mastodonata otišli su u sivilo i gledali koji će ih mladi trgovački lav progutati, a ne kako će im izgledati izlozi. Novi vlasnici u tadašnjem novom normalnom zaključili su da ako se ne raspravlja o ukusima, ne treba raspravljati ni o neukusima. Pa su se uređenju izloga posvetili sami. Uostalom, sve je to njihovo, mogu raditi što hoće. Kad znaju okititi božićno drvce, kako ne bi znali uredit izlog?!

---

image

 Izlog Francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj 2003. u Splitu

Mario Todorić/Cropix
---

Godinama je na djelu copy-paste božićnih dekoracija iz marketinških središnjica sjeverozapadnih centara ekonomske i kulturne moći. Dekorativna rješenja su manje-više uniformna jer što bi rekli potrošači globalnoga branda u Kuala Lumpuru kada bi čuli da su u Splitu izlozi uređuju ljepše nego kod njih? Tako da je dekoracija izloga bez lokalnoga štiha i lokalnih znalaca. Blještavilo izloga i brendova uzalud nastoji prikriti nedostatak duše, umjetnosti i lokalnog duha.

Rješenje je možda u uspješno provedenoj praksi nekih gradova, kojom su se maknuli suncobrani s logom tvrtki. Tako bi se moglo potaknuti poduzetnike iz centra da angažiraju dekoratere lokalnog timbra. Oni bi tako ne samo zaposlili dokazane primijenjene umjetnike, nego bi u grad počeli vraćati kreaciju, ljepotu i dušu.

‘Molim vas, možete li mi zamotati?‘

Po mjestu i vrsti rada, kao i po tržišnoj sudbini, dekoriranju je bliska praksa zamatanja poklona. U prošlom sustavu svaki je dućan prehrane imao zamatačice darova. Na pultu kod blagajne stajala je bala tankoga bijelog papira i komad selotejpa velik kao pegla. Kada biste tada kupili kavu ili čokoladu, gotovo odmah bi vas pitali treba li ih zamotati, kao što vas danas pitaju treba li vam R1. Tada se zamatalo kada se išlo u kućne posjete, liječnicima ili općinarima, ali i za 8. mart. Često se i pretjerivalo, motalo se zaista sve i svašta.

Obično bi se zamatanja hvatala najmlađa prodavačica ili ona s najviše estetskih nagnuća, ona koja je imala najviše mota, ukusa i spretnosti. Normalno bi radila po dućanu dok je blagajnica ne bi pozvala da treba nešto zamotati. Onda bi se skidala cijena, pažljivo zatezao i rezao papir, a kupac je s pristojne distance sve to pratio.

Vlasnici dućana morali su predvidjeti po jednu radnicu za zamatanje u svakoj smjeni, ili zamjenu kada su one na godišnjem ili na bolovanju. Zamatanje se nije moglo preskočiti. Ni u vrijeme najveće nestašice nije se moglo čuti da nema papira ili selotejpa ili da nema nikoga za zamatanje.

---

image

Kraševi proizvodi bili su izazov za zamatače, a u njihovim radnjama zamatanje je bilo umjetnost

Biljana Gaurina/Cropix
---

Kada se takva praksa počela gasiti, papir je postajao sve lošiji i hrapaviji, a zaposlenice mrzovoljnije i netalentiranije. I vrlo brzo nakon toga bilo je gotovo.

Tadašnji vlasnici dućana, kasniji tajkuni, danas manje-više posrnuli, nisu imali radnica za to, važniji je bio rad u skladištu i na policama. Tim novim trgovcima forma nije bila bitna, infišali su da ni njima nitko ništa nije poklonio, a takva je bila i društvena ideologija. Šareni artikal je valjda bio dar sam po sebi, a motanje je bilo gubitak vremena. Bilo je teško naći i bijelu, nereklamnu vrećicu. Reduciranje dekoriranja i zamatanja znak je duha vremena u kojemu je bilo sve manje forme i ukusa, jedino su plave kuverte zamijenjene bijelima, a mito je postalo krupnije i neambalažirano.

Da danas zamolite da vam nešto zamotaju, blijedo bi vas pogledali, možda bi pozvali zaštitara, hitnu pomoć ili zamolili nekoga da vas otprati doma. I najimpresivnije današnje prodavačice, sa slušalicom u uhu, koje s punim paletama proizvoda izvode piruete po dućanu, imale bi problem sa zamatanjem poklona. Za to jednostavno nisu obučene. I mnogi drugi lakše bi zamotali cigaretu ili joint nego bajaderu ili knjigu. Kupite ukrasnu vrećicu, rekli bi vam.

 

Totalno hajdučki, čista bila boja

Umijeće lijepog motanja danas je opstalo uglavnom u cvjećarnicama, zlatarnicama i darovnim dućanima. Međutim, treba reći da se zapadnjačka trgovačka kultura domislila pa i u nas u nekim velikim darovnim dućanima darovite studentice besplatno i lijepo zamataju poklone kupljene u tom dućanu. Toliko su talentirane da treba pohvaliti odjel ljudskih resursa koji ih je odabrao. Imaju veliki stol i bogat izbor papira, ali, osobno, nije to gušt kao s onim bijelim, tankim papirom, zalijepljenim selotejpom u bijeloj kesi iz lokalnog dućana. Totalno hajdučki, čista bila boja.

Ne možemo se na kraju ne prisjetiti kako su u “Krašu” bila briljantna zamatanja, s plisiranim lijepim ukrasnim papirom. Jest da se naplaćivalo, ali vrijedilo je svakog dinara, pa i da si zamotao šećernu tablu. A za radnice zamatati poklone u “Krašu” bilo je kao da u Njemačkoj igraš u Bayernu, vrh vrhova. Zamatale su one i u dnevnim satima kad ne bi bilo mušterija, pa si mogao uzeti gotov dar, da ne čekaš motanje desetak minuta. Tko zna gdje su poslije otišle te “Kraševe” motačice? Što i koga sada motaju? Gdje su uostalom otišle i druge motačice koje su imale mota, kao i dekoraterke i dekorateri? Zamataju li ili proizvode suvenire, s ukusom preklapaju posteljinu po boljim apartmanima, dekoriraju li hotele i hostele? Ako kuhaju, sumnjam da itko može zamotati arambašić ili sarmu bolje od njih ili složiti jela na tanjur.

---

image

Živi zeko (Špiro) u izlogu cvjećarne Fontana u Splitu izazvao je oduševljenje prolaznika  2003. godine

Duje Klarić/Cropix
---

Sposobni i talentirani kakvi jesu, dekoraterke i dekorateri, kao i zamatačice i zamatači poklona vjerojatno su se snašli, a mi smo gore prošli. Naime, oni nipošto nisu bili puki dekor trgovačkih društava, nego unositelji ljepote, ukusa, umjetnosti i forme u naoko banalne rituale kupovanja. Odsutnost njih, kao i estetike i umjetnosti, ogolila je kupovinu, izloge, ulice i gradove, ogolila je i nas. Izgleda da je zaista o potrošačkom društvu bilo ljepše maštati nego u njemu živjeti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Božidar Vukičević/Cropix Biljana Gaurina/Cropix Jadran Babić  Mario Todorić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ponajbolji pisac Hajdukove povijesti Bajdo Vukas 1998. u izlogu knjižare na splitskoj Pjaci, autor nepoznat 

Biljana Gaurina/Cropix

Kraševi proizvodi bili su izazov za zamatače, a u njihovim radnjama zamatanje je bilo umjetnost

Jadran Babić

Izlog ‘Splite moj‘ nepoznatog autora iz 2004. godine

Mario Todorić/Cropix

 Izlog Francusko-hrvatskog prijateljstva u Marmontovoj 2003. u Splitu

Duje Klarić/Cropix

Živi zeko (Špiro) u izlogu cvjećarne Fontana u Splitu izazvao je oduševljenje prolaznika  2003. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija-1248041 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=547e01bf8a69d30ebd27df3499922c379d3c3027 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bo%C5%BEi%C4%87+i+Nova+godina+njihovo+su+vrijeme%2C+oni+su+duh+i+du%C5%A1a+gradskih+izloga%2C+zbog+njih+%E2%80%98umiremo+u+ljepoti%E2%80%98+i+kad+nemamo+novca+za+kupnju%2C+a+ugro%C5%BEava+ih+diktat+velikih+kompanija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija-1248041 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbozic-i-nova-godina-njihovo-su-vrijeme-oni-su-duh-i-dusa-gradskih-izloga-zbog-njih-umiremo-u-ljepoti-i-kad-nemamo-novca-za-kupnju-a-ugrozava-ih-diktat-velikih-kompanija-1248041 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životradnička zanimanja

Božić i Nova godina njihovo su vrijeme, oni su duh i duša gradskih izloga, zbog njih ‘umiremo u ljepoti‘ i kad nemamo novca za kupnju, a ugrožava ih diktat velikih kompanija

Piše Siniša Kekez
11. prosinca 2022. - 19:15
Ponajbolji pisac Hajdukove povijesti Bajdo Vukas 1998. u izlogu knjižare na splitskoj Pjaci, autor nepoznat Božidar Vukičević/Cropix

Ulazimo u doba godine kada je jedna struka posebno dolazila do izražaja, pa i u vremena kada se nije slavio Božić. Njihov se rukopis tada prepoznavao u koncepciji, maštovitosti detalja, osvjetljenju. Ljudi bi samo stali od divljenja i gledali ta remek-djela primijenjene umjetnosti.

Doduše, treba reći da su za svoju pozornicu imali istaknuta, središnja, dobro osvijetljena mjesta.

Tada je Slobodna Dalmacija, uz pomoć čitatelja, ocjenjivala najbolje uređene izloge. Kako smo rekli, naprosto ih nisi mogao ne primijetiti. Znala bi u izlogu osvanuti i vespa, zvjezdano nebo, sunce i more. Nije se štedjelo ni na ulaganju, svjetlu, ni na vizualnim rješenjima.

Što se tiče zanimanja, riječ je, prepoznajete, o dekoraterkama. Govorimo o ženskom rodu, ali među njima bilo je i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:02