StoryEditorOCM
Životvalja prostudirati

Arapske noći i pješčane plaže? Ovi savjeti zlata vrijede ako želite u Dubai, u suprotnom, čekaju vas paprene kazne

Piše MOZAIK SD
27. svibnja 2023. - 07:48

Svi znaju za Dubai kao mjesto za bogate. Dubai  je jedno od najatraktivnijih destinacija na svijetu, a posebno je popularan među stanovnicima naše regije.

Ondašnji stil života većini ljudi iz naše regije je prestrog, a iako Dubai djeluje kao nezavisan te moderan postoje stroga pravila ponašanja za svakog turista, kako ne bi upao u veće probleme.

Potrebna vam je dozvola za alkohol u Dubaiju

Alkohol je dozvoljen u Dubaiju i, vjerovali ili ne – ima ga u izobilju, ali postoje i pravila o njegovoj konzumaciji. Nemuslimansko stanovništvo može piti alkohol ukoliko to čini tamo gdje ima dozvolu. Najčešće ćete čašicu žestokog pića popiti u privatnim hotelima i noćnim klubovima.

Ukoliko se preselite u Dubai zakon će vam, kao i svom tamošnjem stanovništvu, omogućiti da se prijavite za licencu o alkoholu u svom domu. Nezakonito je kupovati alkohol i piti ga, čak i u svojoj kući, ukoliko nemate dozvolu.

Javno opijanje i vožnja pod utjecajem alkohola obavezno završava pritvorom i deportacijom.

Pravila odijevanja u Dubaiju

Svi stanovnici Emirata se oblače konzervativno, i uvijek će očekivati da i vi to činite; makar na javnim mjestima, kao što su šoping centri, restorani... 

Pravilo je da se ne nose prekratke suknje, haljine i kratke hlače, prozirni materijali koji otkrivaju previše dijelova tijela, kao ni bilo kakvi (uvredljivi) slogani na odjeći.

Možete zamijetiti razlike u oblačenju što se tiče turista i lokalnog stanovništva, no ipak postoje granice koje se ne dopuštaju ni stranim državljanima. Zabranjeno je kupanje u tangama ili toplesu kao i bilo kakve nudističke plaže.

Dubai pravila oblačenja za turiste ne propisuje toliko striktno, pa se možete kupati u kupaćim kostimima (adekvatnih veličina). Onog trenutka kada napustite plažu ili bazen, morate obući nešto preko kupaćeg i tako prekriti ‘uvredljive‘ dijelove tela.

Svaki vid neposlušnosti tumači se kao nepoštovanje i prijeti kaznom zatvora.

Psovanje u javnosti jednako je 30 dana u zatvoru.

Kupovina lijekova i narkotika u Dubaiju

Slično kao kod kozumacije alkohola, u Dubaiju postoji nulta tolerancija na kupovinu i upotrebu narkotika, čak i nekih lijekova u ljekarnama.

Čak iako se nađete samo na aerodromu u Dubaiju, određene lijekove ne smijete imati kod sebe.

Ako imate lijekove koje koristite zbog svog zdravstvenog stanja, morate ih pravdati dijagnozom.

Javno razmjenjivanje nježnosti i držanje za ruke

Grljenje i ljubljenje u Dubaiju se ne tolerira na javnim mjestima, pa se trudite da nježnosti razmjenjujete unutar svoja četiri zida.

Ukoliko ste vjenčani, najdalje što možete otići je držanje za ruke. Vlasti će provjeriti vaš vjenčani list.

Nevjenčanim parovima ni to nije dozvoljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:28