StoryEditor
ŽivotCRNO-BIJELI SVIJET

Ako se ove godine odlučite za tetoviranje znajte da zbog novih propisa EU neće biti izvedive sve vaše želje

Piše M.P.
3. siječnja 2022. - 15:37

EU od 4. siječnja 2022. godine zabranjuje mnoge sastojke koji se nalaze u raznim uobičajenim tintama za tetoviranje. U 2020. godini odlučeno je o zabrani, a sada prijelazno razdoblje istječe.

Oko 4000 kemijskih tvari koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji bit će zabranjene, navodi The Independent.

Taj potez stupa na snagu jer EU nastoji zaštititi svoje građane od potencijalno štetnih kemikalija, piše MSN.

Svaki proizvod koji sadrži novokontrolirane tvari u većim koncentracijama od propisanih bit će zabranjen za prodaju prema zakonu EU o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničenju kemikalija (REACH).

image
Tattoo studio
Shutterstock

Nova pravila odobrena su prije godinu dana, a EU je dala 12-mjesečno prijelazno razdoblje tattoo umjetnicima i industriji šminkanja da izmijene svoje recepte. Dvije nijanse, Pigment Green 7 i Pigment Blue 15:3 dobile su poček od 24 mjeseca jer ih je teško nabaviti.

Nova pravila pomoći će u zaštiti kupaca od niza zdravstvenih problema, od iritacije kože do raka. Neke od tvari već su bile zabranjene u proizvodima za nanošenje na kožu, navodi The Metro.

Međutim, prema novinskim izvješćima, tattoo majstori  tvrde da su dobavljači spori u postizanju bilo kakvog napretka u pogledu alternativnih supstanci, što otežava kupcima da dobiju obojene tetovaže. Neki su morali odbiti kupce jer ne mogu predvidjeti kada će dobiti dobru zamjenu za obojene tinte.

Mnogi tattoo umjetnici žale se da će nova pravila umanjiti poslovanje. Pokrenuta je i peticija za "spašavanje" Pigment Green 7 i Pigment Blue 15:3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 09:21