StoryEditorOCM
ZdravljeNJIH SEDAM

Znate li koje voće trebate izabrati ako želite skinuti višak oko struka i imati dulji osjećaj sitosti? Donosimo popis

Piše Petra Sokić/Živim
13. lipnja 2024. - 09:30

Iako nijedno voće nažalost ne može magično ukloniti trbušno salo preko noći, može vam pomoći u ostvarenju svojih ciljeva. Voće je odličan dodatak prehrani s ciljem gubitka kilograma ili smanjenja postotka masnog tkiva, a puno je esencijalnih vitamina i minerala koji su potrebni na tome putu. Evo koje izabrati ako vam je cilj skinuti višak oko struka, piše Živim.

image
Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Jabuke

Uz to što su niskokalorične, jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana, osobito pektina koji pomaže u održavanju sitosti i smanjenju apetita. To ih čini savršenim voćem za one koji su u procesu gubitka kilograma, a kako odlaze kilogrami, odlazi i trbuščić. Osim toga, pune su antioksidansa koji smanjuju inflamaciju i poboljšavaju metabolizam što doprinosi vašoj viziji trbuha iz snova.

Bobičasto voće

Od jagoda do borovnica, bobičasto voće savršeno je za topljenje kilograma. Bobice su pretrpane antioksidansima i vlaknima što znatno pomaže u održavanju sitosti i regulaciji probave. Uključivanjem bobica u svoje obroke smanjit ćete i mogućnost prejedanja baš zato što nikada nećete biti gladni. Uz to, od bobičastog voća nećete imate nagle skokove razine šećera u krvi jer imaju nizak glikemijski indeks te tako kontroliraju inzulin i smanjuju skladištenje masti.

image
Patrick T. Fallon/Afp

Banane

Banane su odličan izvor kalija koji pomaže u balansiranju razine natrija u tijelu te tako smanjuju nadutost i zadržavanje vode u tijelu. Sadrže i rezistentni škrob, ugljikohidrat koji potiče oksidaciju masti i smanjuje njezino skladištenje. Mnogi izbjegavaju banane tijekom gubitka kilograma, ali za to nema potrebe, uz sve njihove dobrobiti jako su zasitne te će vas sigurno držati sitima i smanjiti mogućnost prejedanja.

image
Shutterstock

Ananas

Osim što sadrži bromelain, enzim koji olakšava probavu te smanjuje inflamaciju i nadutost, ananas je krcat vitaminima i antioksidansima koji potiču zdrav metabolizam i gubitak sala. Uz to, pun je vode tako da ćete se uvijek osjećati hidratizirano i sito, a u isto vrijeme njegova slatka sočnost će kontrolirati sve vaše slatke žudnje.

Lubenica

Lubenica je već poznata po tome što je gotovo cijeli njezin sadržaj voda, to znači više sitosti, a puno manje kalorija. Dokazano je i da kontrolira krvni tlak zbog visokog udjela aminokiselina.

Kivi

Uključujući i njegov savršen okus, kivi je voće prepuno vlaknima, vitaminima i antioksidansima što pomaže kod probave i nadutosti uz jako malo kalorija. Sadrži i enzim aktinidin koji dodatno pomaže probavi i njezinom zdravlju te je tako savršen prilog prehrani čiji je cilj gubitak trbušnog sala.

image
Chassenet/Bsip Via Afp

Avokado

Iako ga mnogi zamjenjuju za povrće, avokado je jedno supermoćno voće bogato nutrijentima. On je ispunjen zdravim mastima koje promoviraju sitost i smanjuju dnevni kalorijski unos ako se jede umjereno. Osim toga, bogat je vlaknima koja smanjuju nadutost i poboljšavaju probavu, avokado tako može pridonijeti vašoj želji gubitka kilograma, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 09:32