StoryEditorOCM
ZdravljeVOLITE IH ILI NE

Znate li kako sniziti krvni tlak, regulirati tjelesnu težinu i smanjiti potrebu za dodatnim unosom soli?

Piše Ana Špoljarić/Živim
24. kolovoza 2023. - 10:54

Ili ju volite ili ne volite. Kada govorimo o začinjenoj hrani, ako pripadate onoj skupini koja voli začinjena jela, bit ćete zadovoljni kad čujete da namirnice poput ljute paprike i čilija nude više od samog okusa. Naime, spojevi u začinjenoj hrani mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju tjelesne težine, a mogu i povećati dugovječnost. Ipak, začinjena hrana nije za svakoga, pogotovo ako imate problema s probavom, piše Živim.

Što namirnici daje ljutkasti okus

Ljute paprike i čili u sebi sadrže kemijske spojeve zvane kapsaicinoidi (tvar koja biljkama daje ljutinu). Ovaj je spoj najviše koncentrirani u bijeloj ovojnici paprike i zato će, kad zagrizete papričicu, vezati za sebe receptore topline uzrokujući osjećaj peckanja u ustima.

U nastavku donosimo pregled...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 09:33