StoryEditorOCM
ZdravljeSTUDIJA

Znate li da žene imaju 27% manju šansu da će dobiti masažu srca? Razlog je povezan s njihovim - grudima!

Piše MOZAIK SD
25. svibnja 2024. - 08:31

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti žena u Europi. Znate li da je u slučaju srčanog udara na ulici 27% manja vjerojatnost da će žena dobiti masažu srca u usporedbi s muškarcem? To je rezultat studije koju je 2017. godine provelo Državno sveučilište Pennsylvania u Sjedinjenim Državama.

Ovaj jaz među spolovima u ovoj bitnoj gesti prve pomoći povezan je s činjenicom da žene imaju grudi. To je raslog zašto neki ne žele započeti masažu srca ženi koju ne poznaju. "Prvi razlog bila bi neka vrsta skromnosti, ono što se naziva torakalna skromnost. To znači da ćemo ženama, ako ćemo ih skidati, izložiti grudi i to je problem jer ljudi imaju dojam da bi im se moglo suditi, ili još gore reći da se radi o seksualnom napadu ili silovanju", objašnjava Christophe Scavée, kardiolog u Sveučilišnim klinikama Saint-Luc u Bruxellesu. "Iz tog razloga znamo da je statistički manje oživljavanja žena", dodaje stručnjak.

Za mnoge doista postoji prepreka zbog privatnosti ili straha da će izgledati neprikladno ili nametljivo. Čak i kada je potrebno spasiti život. Ova nelagoda može dovesti do kašnjenja u pružanju potrebne skrbi u slučaju srčanog hitnog slučaja, što može smanjiti šanse za preživljavanje oboljele osobe, piše RTL.be.

Zanimljivo je i da su lutke na kojima se izvode vježbe reanimacije u većini slučajeva muške. Međutim, treba znati da nema razlike u masaži srca između muških i ženkih bolesnika: u oba slučaja treba pritiskati u sredini prsnog koša, brzinom od 100 do 120 puta u minuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 15:24