stdClass Object ( [id] => 1154037 [title] => Veliki vodič: osobe s gastritisom pate od jakih bolova, javlja im se mučnina, žgaravica, a nekad i povraćanje. Evo koju hranu treba izbjegavati, a koja je poželjna [alias] => veliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gastritis je upalna bolest želuca od koje boluje jako velik broj ljudi.

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama, piše Pliva zdravlje

Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju. Nadalje, oprez svakako zahtjeva i jača bol u trbuhu koja traje dulje od sat vremena ili povremeni bolovi u trbuhu koji traju više od 24 sata. Nemogućnost uzimanja na usta tekućine i hrane satima, tjelesna temperatura viša od 38,5 ºC, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kave, pojava stolice crne kao katran ili krvave stolice te naglo mršavljenje bez smanjenog unosa kalorija također zahtjeva pregled i dodatnu dijagnostičku obradu od strane liječnika.

Postoji nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. Bolest se liječi lijekovima koji blokiraju lučenje želučane kiseline, ali i primjerenom prehranom koja olakšava stanje bolesti. piše magazin Fitness.

Prema vrstama gastritise dijelimo na:

Erozivni gastritis, koji se očituje krvarenjem; uzrokuju ga lijekovi, alkohol, stres te infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ovo je najčešći oblik gastritisa.

Hipertrofični gastritis (hiperplazija želuca) posljedica je umnažanja želučanih žlijezda.

Korozivni gastritis nastaje kao posljedica slučajnog ili namjernog uzimanja jakih kiselina ili lužina, koje obično oštete i jednjak.

Flegmonozni gastritis nastaje kao posljedica infekcije, najčešće streptokokne.

Kako hrana utječe na gastritis?

Prilagodba prehrane važan je korak u liječenju želučane sluznice i sprječavanju razvoja upala ili njihovog povratka. Stoga se oboljelima od gastritisa savjetuje i uvesti promjene u jelovnik kako bi se stanje popravilo.

Akutni gastritis i simptomi čira na želucu obično nestaju unutar nekoliko tjedana nakon što se uklone iritansi koji uzrokuju upalu i eroziju želuca. Studije pokazuju da drugi koraci za smanjenje gastritisa i čireva u želucu uključuju ograničavanje ili uklanjanje uporabe nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola, smanjenje stresa i jačanje imuniteta.

Određene namirnice mogu pogoršati simptome gastritisa i oboljeli ih trebaju izbjegavati kako bi se kontrolirali simptomi. To uključuje vrlo kiselu hranu, začinjenu ili vruću hranu, alkohol, kofein i prerađenu. S druge strane, hrana bogata vlaknima, antioksidansi poput vitamina C, elektroliti poput magnezija i kalcija, vitamin B12, probiotici i omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja probavnog sustava.

Pravila prehrane oboljelih od gastritisa

Reakcije na hranu oboljelih od gastritisa razlikuju se od osobe do osobe pa nutricionisti savjetuju isprobati eliminacijski protokol kako bi se otkrilo koja hrana izaziva teškoće.

Osim toga, savjetuje se slijediti sljedeće smjernice:

1. Jedite manje obroke

Umjesto da jedete 3 veća obroka na dan, savjetuje se jesti 5 manjih obroka raspoređenih tijekom dana. Manji, ali češći obroci poboljšavaju cirkulaciju u želucu što ubrzava ozdravljenje.

2. Izbjegavajte jesti prije odlaska na počinak

Zadnji obrok isplanirajte 3-4 sata prije odlaska u postelju kako biste imali dovoljno vremena za probavu hrane prije spavanja.

3. Unosite dovoljno tekućine

Voda pomaže u smanjenju simptoma gastritisa. Savjetuje se popiti barem 6-8 čaša vode na dan za smanjenje simptoma gastritisa. Za razliku od mlijeka, alkohola i kofeina, voda ne potiče proizvodnju želučane kiseline i ne izaziva smetnje.

4. Smanjite stres

Najnoviji stavovi medicinske struke su takvi da stres samostalno ne može izazvati gastritis, ali stres svakako pogoršava simptome bolesti. Stres može pojačati proizvodnju želučane kiseline i potaknuti upalne procese, a uz to stres snižava imunološke funkcije i doprinosi drugim probavnim tegobama.

5. Prestanite pušiti i smanjite izloženost toksinima

Pušenje i nezdrav životni stil snažni su faktori rizika za razvoj gastritisa. Pušenje usporava zacjeljivanje želučane sluznice, povećava učestalost recidiva ulkusa i povećava vjerojatnost od razvoja infekcija.

6. Uzmite dodatke prehrani koji olakšavaju tegobe

Dodaci prehrani koji smanjuju probleme uzrokovane gastritisom su omega-3 masne kiseline, probiotici, vitamin C, vitamin B12 te kvalitetan multivitamin.

Koju hranu izbjegavati?

Izbjegavajte namirnice koje otežavaju stanje oboljelima od gastritisa:

Citrusno voće i sokovi - Agrumi, uključujući naranče, limune, limete i grejpfrut, bogati su prirodnim kiselinama koje mogu biti korisne - međutim, za osobe s gastritisom mogu uzrokovati bol. Istraživanja pokazuju da agrumi potiču oslobađanje kemijskih neurotransmitera koji uzrokuju bol kod ljudi s upalom želuca.

Rajčice - Rajčice su slične citrusima jer su kisele i mogu nadražiti osjetljiv želudac. Savjetuje se izbjegavati rajčice i sve proizvode koji ih sadrže.

Mlijeko i mliječni proizvodi – Iako se prije smatralo da mlijeko doprinosi smanjenju problema s gastritisom, ta je teza odbačena i oboljelima se savjetuje izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode. Stručnjaci vjeruju da kalcij iz mlijeka i aminokiseline (proteini) zapravo potiču oslobađanje više kiselinske proizvodnje i mogu pogoršati simptome gastritisa.

Alkohol - Višak alkohola može nagrizati sluznicu želuca i pogoršati upalu pa ga se savjetuje izbjegavati.

Kava – Kava pogoršava simptome gastritisa, čak i u situacijama kad se radi o beskofeinskoj kavi. Kava je kisela i pojačat će osjećaj pečenja u želucu uzrokovan gastritisom.

Začinjena hrana – začinjena i jako topla hrana neće izazvati gastritis, ali mogu pojačati simptome. Ovdje ubrajamo ljute papričice, čili, kajensku papriku, crveni / crni papar, curry i vrući umak.

Hrana koja izaziva alergije i upale - Izbjegavajte rafiniranu i prerađenu hranu, kao što su bijeli kruh, tjestenine, proizvodi s dodanim šećerom, uzgojeno meso, trans masti, rafinirana biljna ulja, pržena hrana i pasterizirani mliječni proizvodi.

Koju hranu obavezno uključiti u prehranu?

Namirnice koje pomažu olakšati tegobe i smanjiti simptome gastritisa su sljedeće:

Hrana bogata antioksidansima – Studije su pokazale da hrana bogata antioksidansima, kao što su vitamini A i C i flavonoidi (koje nalazimo u bobičastom voće) mogu smanjiti upalne procese u crijevima i smanjiti poremećaje. Svježe voće, bilje / začini i povrće koje je posebno pozitivno za gastritis uključuje luk, češnjak, bundeva, paprika, lisnato povrće, artičoke, šparoge, celer, komorač, morsko povrće, đumbir, kurkuma, kupusasto povrće, bobičasto voće, jabuke i brusnice.

Probiotička hrana – Studije potvrđuju da unos probiotika pomaže kontroli bakterije Helicobacter pylori i liječi infekcije gastrointestinalnog trakta koje izazivaju gastritis. Probiotičke namirnice poput ukiseljenog povrća, kombuche, jogurta i kefira (za one koji podnose mliječne proizvode) olakšavaju stanje bolesti: smanjuju upalne procese, reguliraju rad crijeva, pomažu reakcijama na alergije i intolerancije itd.

Češnjak – Konzumacija sirovog ili kuhanog češnjaka odavno je poznata kao prirodni lijek za tegobe gastrointestinalnog trakta. Češnjak ima antiupalna i antibiotska svojstva. Stručnjaci vjeruju da bi češnjak čak mogao pomoći smanjiti broj bakterija H. pylori i spriječiti rast drugih štetnih bakterija u mikrobiomu.

Namirnice s visokim udjelom vlakana – Prehrana bogata vlaknima odavno je poznata po svojim pozitivnim djelovanjima na gastritis i druge tegobe GI trakta. Neki od najboljih izvora vlakana su orašasti plodovi poput badema, sjemenki poput chia ili lana, natopljene mahunarke / grah i proklijale cjelovite žitarice poput zobi, quinoe, divlje riže, heljde i amaranta.

Zdrave masti i proteini – Čisti proteini pomažu oporavku stjenke crijeva i liječe probleme probavnoga trakta koji mogu izazvati upale. Izvrsni izvori proteina su meso, riba, jaja. Losos i sardine su posebno dobrodošle ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama koje imaju antiupalno djelovanje i pomažu u smanjenju poteškoća s gastritisom. Druge zdrave masti koje treba uključiti u prehranu su kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado, maslac i ghee, piše Fitness

---

Simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi

Simptomi su različiti, ovisno o tipu gastritisa. Općenito govoreći, osoba s gastritisom ima poremećaj probave i nelagodu u gornjem dijelu trbuha, piše Medicinski priručnik

Kod akutnog gastritisa izazvanog stresom osnovna bolest, ozljeda ili opeklina obično prekriva želučane simptome. Međutim, u gornjem dijelu trbuha može doći do blage nelagode. Ubrzo nakon ozljede u želučanoj se sluznici mogu razviti mala nagnječenja. Za nekoliko sati ta se oštećenja mogu pretvoriti u vrijedove (ulkuse). Ako se osoba brzo oporavi od ozljede, ti vrijedovi i gastritis mogu iščeznuti. Ako se osoba ne oporavi i ostaje dalje bolesnom, vrijedovi se mogu povećati i početi krvariti, obično 25 dana nakon ozljede. Uslijed krvarenja stolica može postati crna poput katrana, želučana tekućina crveno obojena, a ako je krvarenje jako teško može dovesti do pada krvnog tlaka. Krvarenje može biti masivno―i smrtno.

Simptomi kroničnog erozivnog gastritisa uključuju blagu mučninu i bol u gornjem dijelu trbuha. Međutim, mnogi ljudi kao što su na primjer oni koji dugo uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), nemaju boli. Neki ljudi mogu dobiti simptome nalik vrijedu, uključujući bol na prazan želudac. Ako gastritis dovede do krvarenja iz želučanih vrijedova, simptomi mogu uključiti crnu stolicu poput katrana (melena) ili povraćanje krvi (hematemeza) odnosno djelomično probavljenu krv koja sliči talogu crne kave.

Kod eozinofilnog gastritisa bol u trbuhu i povraćanje mogu biti posljedica suženja ili začepljenja želučanog otvora u dvanaesniku.

Kod Ménétrierove bolesti najčešći simptom je bol u želucu. Rjeđi su gubitak apetita, mučnina, povraćanje i gubitak težine. Krvarenje iz želuca je rijetko. Gubitak bjelančevina iz upaljene želučane sluznice može biti uzrok zadržavanja tekućine i tkivnih oteklina (edem). Te izgubljene bjelančevine miješaju se sa želučanim sadržajem i uklanjaju iz tijela.

Kod gastritisa s plazma stanicama se zajedno s kožnim osipom i proljevom mogu pojaviti želučana bol i povraćanje.

Gastritis izazvan zračenjem (radijacijski gastritis) uzrokuje bol, mučninu i žgaravicu uslijed upale a katkada zbog razvoja želučanih vrijedova. Vrijedovi mogu probiti želučanu stijenku, izliti želučani sadržaj u trbušnu šupljinu uzrokujući peritonitis (upala potrbušnice) i izvanredno jaku bol. Teška novonastala bolest očituje se tvrdim trbuhom, te zahtijeva hitni kirurški zahvat. U rijetkim slučajevima nakon liječenja zračenjem ožiljkavanje sužuje izlaz iz želuca uzrokujući bol u trbuhu i povraćanje. Zračenje može oštetiti zaštitnu želučanu sluznicu pa bakterije mogu navaliti u želučanu stijenku uzrokujući nagli, teški i izvanredno bolni oblik gastritisa.

Dijagnoza

Liječnici posumnjaju na gastritis kada bolesnik ima bol u gornjem dijelu trbuha s mučninom i žgaravicom. Ako simptomi potraju, pretrage često i nisu potrebne i liječenje započinje na temelju najvjerojatnijeg uzroka.

Ako liječnik nije siguran o čemu se radi, želudac može biti potrebno pregledati uz pomoć endoskopa (fiberoptička cijev koja se uvodi preko usta) . Ako je potrebno, liječnik može učiniti i biopsiju (uzeti uzorak sluznice želuca za mikroskopsku pretragu).

Ako gastritis ne prestaje ili se ponavlja, liječnik traži uzrok kao što je infekcija te razmatra prehranu, lijekove i pića koje osoba uzima. Bakterijski gastritis se može dijagnosticirati biopsijom. Mnogi ljudi s bakterijskim gastritisom imaju protutijela na uzročne bakterije, koja se mogu otkriti krvnim testovima.

Liječenje

Mnogi liječnici liječe infekciju s Helicobacter pylori, ako je simptome izazvao taj uzročnik. Infekcija se može obuzdati ili ukloniti bizmutom i antibioticima, kao što su amoksicilin i metronidazol. Uklanjanje Helicobacter pylori iz želuca katkada može biti teško.

Većina ljudi s akutnim gastritisom izazvanim stresom potpuno se oporave kada se obuzda uzročna bolest, ozljeda ili krvarenje. Međutim, 2% ljudi u jedinicama intenzivne skrbi ima zbog tog stanja teško krvarenje koje je često smrtno. Zbog toga liječnici nastoje spriječiti akutni gastritis izazvan stresom nakon kakve teške bolesti, ozljede ili teških opeklina. Antacidi (koji smanjuju ili zaustavljaju stvaranje želučane kiseline) obično se daju nakon kirurškog zahvata i u jedinicama intenzivne skrbi da se spriječi odnosno liječi akutni gastritis izazvan stresom.

Kod ljudi s teškim krvarenjem zbog stresnog gastritisa primjenjivao se široki spektar različitih terapijskih shema. Međutim, samo mali broj poboljšava prognozu: takvo krvarenje može biti smrtno. Transfuzije krvi mogu zapravo krvarenje pogoršati. Mjesto krvarenja može se privremeno pri endoskopiji toplinski zabrtviti, ali krvarenje će opet početi ako se ne ukloni uzrok bolesti. Ako se krvarenje nastavlja, u odgovarajućoj se krvnoj žili može izazvati zgrušavanje ili se u cilju spašavanja života može ukloniti čitav želudac.

Kronični erozivni gastritis može se liječiti antacidima. Osoba mora izbjegavati neke lijekove (npr. acetilsalicilnu kiselinu i druge nesteroidne protuupalne lijekove) i hranu koja nadražuje. Dražeje acetilsalicilne kiseline (aspirina) uzrokuju manje vrijedove nego tablete. Misoprostol vjerojatno smanjuje rizik od vrijedova uzrokovanih nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Osoba s eozinofilnim gastritisom treba za olakšavanje suženog izlaza iz želuca kortikosteroide ili kirurški zahvat.

Atrofični gastritis se ne može liječiti. Većina ljudi s tom smetnjom mora uzimati dodatne injekcije vitamina B12.

Ménétrierova bolest se može liječiti uklanjanjem dijela želuca ili čitavog želuca, ali nijedna terapija lijekovima nije učinkovita.

Gastritis s plazma stanicama može se liječiti preparatima protiv vrijeda (antiulkusni lijekovi) koji prekidaju lučenje želučane kiseline.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMANJITE BOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SMANJITE BOL 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-23 22:29:29 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-24 12:02:12 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2021-12-24 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/23\/20408928.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1021","hd_20408928_1920.jpg":"1920x1080","k_20408928_1280.jpg":"1280x1280","k_20408928_1024.jpg":"1024x1024","k_20408928_640.jpg":"640x640","k_20408928_480.jpg":"480x480","k_20408928_340.jpg":"340x340","k_20408928_220.jpg":"220x220","o_20408928_1280.jpg":"1280x680","o_20408928_1024.jpg":"1024x544","o_20408928_640.jpg":"640x340","o_20408928_480.jpg":"480x255","o_20408928_340.jpg":"340x180","o_20408928_220.jpg":"220x116","h_20408928_1280.jpg":"1280x854","h_20408928_1024.jpg":"1024x683","h_20408928_640.jpg":"640x427","h_20408928_480.jpg":"480x320","h_20408928_340.jpg":"340x227","h_20408928_220.jpg":"220x147","pp_20408928_1280.jpg":"1006x1280","pp_20408928_1024.jpg":"805x1024","pp_20408928_640.jpg":"503x640","pp_20408928_480.jpg":"377x480","pp_20408928_340.jpg":"267x340","pp_20408928_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38199545 Threads: 5 Questions: 7085884775 Slow queries: 3297658 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608043710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/veliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna-1154037 [printLink] => /mozaik/zdravlje/veliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna-1154037?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451424 [name] => gastritis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gastritis [link] => /tag/gastritis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363883 [name] => mučnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mucnina [link] => /tag/mucnina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 251164 [name] => povraćanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povracanje [link] => /tag/povracanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679473 [name] => Žgaravica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zgaravica [link] => /tag/zgaravica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMANJITE BOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki vodič: osobe s gastritisom pate od jakih bolova, javlja im se mučnina, žgaravica, a nekad i povraćanje. Evo koju hranu treba izbjegavati, a koja je poželjna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20408928.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20408928.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gastritis je upalna bolest želuca od koje boluje jako velik broj ljudi.

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama, piše Pliva zdravlje

Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju. Nadalje, oprez svakako zahtjeva i jača bol u trbuhu koja traje dulje od sat vremena ili povremeni bolovi u trbuhu koji traju više od 24 sata. Nemogućnost uzimanja na usta tekućine i hrane satima, tjelesna temperatura viša od 38,5 ºC, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kave, pojava stolice crne kao katran ili krvave stolice te naglo mršavljenje bez smanjenog unosa kalorija također zahtjeva pregled i dodatnu dijagnostičku obradu od strane liječnika.

Postoji nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. Bolest se liječi lijekovima koji blokiraju lučenje želučane kiseline, ali i primjerenom prehranom koja olakšava stanje bolesti. piše magazin Fitness.

Prema vrstama gastritise dijelimo na:

Erozivni gastritis, koji se očituje krvarenjem; uzrokuju ga lijekovi, alkohol, stres te infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ovo je najčešći oblik gastritisa.

Hipertrofični gastritis (hiperplazija želuca) posljedica je umnažanja želučanih žlijezda.

Korozivni gastritis nastaje kao posljedica slučajnog ili namjernog uzimanja jakih kiselina ili lužina, koje obično oštete i jednjak.

Flegmonozni gastritis nastaje kao posljedica infekcije, najčešće streptokokne.

Kako hrana utječe na gastritis?

Prilagodba prehrane važan je korak u liječenju želučane sluznice i sprječavanju razvoja upala ili njihovog povratka. Stoga se oboljelima od gastritisa savjetuje i uvesti promjene u jelovnik kako bi se stanje popravilo.

Akutni gastritis i simptomi čira na želucu obično nestaju unutar nekoliko tjedana nakon što se uklone iritansi koji uzrokuju upalu i eroziju želuca. Studije pokazuju da drugi koraci za smanjenje gastritisa i čireva u želucu uključuju ograničavanje ili uklanjanje uporabe nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola, smanjenje stresa i jačanje imuniteta.

Određene namirnice mogu pogoršati simptome gastritisa i oboljeli ih trebaju izbjegavati kako bi se kontrolirali simptomi. To uključuje vrlo kiselu hranu, začinjenu ili vruću hranu, alkohol, kofein i prerađenu. S druge strane, hrana bogata vlaknima, antioksidansi poput vitamina C, elektroliti poput magnezija i kalcija, vitamin B12, probiotici i omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja probavnog sustava.

Pravila prehrane oboljelih od gastritisa

Reakcije na hranu oboljelih od gastritisa razlikuju se od osobe do osobe pa nutricionisti savjetuju isprobati eliminacijski protokol kako bi se otkrilo koja hrana izaziva teškoće.

Osim toga, savjetuje se slijediti sljedeće smjernice:

1. Jedite manje obroke

Umjesto da jedete 3 veća obroka na dan, savjetuje se jesti 5 manjih obroka raspoređenih tijekom dana. Manji, ali češći obroci poboljšavaju cirkulaciju u želucu što ubrzava ozdravljenje.

2. Izbjegavajte jesti prije odlaska na počinak

Zadnji obrok isplanirajte 3-4 sata prije odlaska u postelju kako biste imali dovoljno vremena za probavu hrane prije spavanja.

3. Unosite dovoljno tekućine

Voda pomaže u smanjenju simptoma gastritisa. Savjetuje se popiti barem 6-8 čaša vode na dan za smanjenje simptoma gastritisa. Za razliku od mlijeka, alkohola i kofeina, voda ne potiče proizvodnju želučane kiseline i ne izaziva smetnje.

4. Smanjite stres

Najnoviji stavovi medicinske struke su takvi da stres samostalno ne može izazvati gastritis, ali stres svakako pogoršava simptome bolesti. Stres može pojačati proizvodnju želučane kiseline i potaknuti upalne procese, a uz to stres snižava imunološke funkcije i doprinosi drugim probavnim tegobama.

5. Prestanite pušiti i smanjite izloženost toksinima

Pušenje i nezdrav životni stil snažni su faktori rizika za razvoj gastritisa. Pušenje usporava zacjeljivanje želučane sluznice, povećava učestalost recidiva ulkusa i povećava vjerojatnost od razvoja infekcija.

6. Uzmite dodatke prehrani koji olakšavaju tegobe

Dodaci prehrani koji smanjuju probleme uzrokovane gastritisom su omega-3 masne kiseline, probiotici, vitamin C, vitamin B12 te kvalitetan multivitamin.

Koju hranu izbjegavati?

Izbjegavajte namirnice koje otežavaju stanje oboljelima od gastritisa:

Citrusno voće i sokovi - Agrumi, uključujući naranče, limune, limete i grejpfrut, bogati su prirodnim kiselinama koje mogu biti korisne - međutim, za osobe s gastritisom mogu uzrokovati bol. Istraživanja pokazuju da agrumi potiču oslobađanje kemijskih neurotransmitera koji uzrokuju bol kod ljudi s upalom želuca.

Rajčice - Rajčice su slične citrusima jer su kisele i mogu nadražiti osjetljiv želudac. Savjetuje se izbjegavati rajčice i sve proizvode koji ih sadrže.

Mlijeko i mliječni proizvodi – Iako se prije smatralo da mlijeko doprinosi smanjenju problema s gastritisom, ta je teza odbačena i oboljelima se savjetuje izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode. Stručnjaci vjeruju da kalcij iz mlijeka i aminokiseline (proteini) zapravo potiču oslobađanje više kiselinske proizvodnje i mogu pogoršati simptome gastritisa.

Alkohol - Višak alkohola može nagrizati sluznicu želuca i pogoršati upalu pa ga se savjetuje izbjegavati.

Kava – Kava pogoršava simptome gastritisa, čak i u situacijama kad se radi o beskofeinskoj kavi. Kava je kisela i pojačat će osjećaj pečenja u želucu uzrokovan gastritisom.

Začinjena hrana – začinjena i jako topla hrana neće izazvati gastritis, ali mogu pojačati simptome. Ovdje ubrajamo ljute papričice, čili, kajensku papriku, crveni / crni papar, curry i vrući umak.

Hrana koja izaziva alergije i upale - Izbjegavajte rafiniranu i prerađenu hranu, kao što su bijeli kruh, tjestenine, proizvodi s dodanim šećerom, uzgojeno meso, trans masti, rafinirana biljna ulja, pržena hrana i pasterizirani mliječni proizvodi.

Koju hranu obavezno uključiti u prehranu?

Namirnice koje pomažu olakšati tegobe i smanjiti simptome gastritisa su sljedeće:

Hrana bogata antioksidansima – Studije su pokazale da hrana bogata antioksidansima, kao što su vitamini A i C i flavonoidi (koje nalazimo u bobičastom voće) mogu smanjiti upalne procese u crijevima i smanjiti poremećaje. Svježe voće, bilje / začini i povrće koje je posebno pozitivno za gastritis uključuje luk, češnjak, bundeva, paprika, lisnato povrće, artičoke, šparoge, celer, komorač, morsko povrće, đumbir, kurkuma, kupusasto povrće, bobičasto voće, jabuke i brusnice.

Probiotička hrana – Studije potvrđuju da unos probiotika pomaže kontroli bakterije Helicobacter pylori i liječi infekcije gastrointestinalnog trakta koje izazivaju gastritis. Probiotičke namirnice poput ukiseljenog povrća, kombuche, jogurta i kefira (za one koji podnose mliječne proizvode) olakšavaju stanje bolesti: smanjuju upalne procese, reguliraju rad crijeva, pomažu reakcijama na alergije i intolerancije itd.

Češnjak – Konzumacija sirovog ili kuhanog češnjaka odavno je poznata kao prirodni lijek za tegobe gastrointestinalnog trakta. Češnjak ima antiupalna i antibiotska svojstva. Stručnjaci vjeruju da bi češnjak čak mogao pomoći smanjiti broj bakterija H. pylori i spriječiti rast drugih štetnih bakterija u mikrobiomu.

Namirnice s visokim udjelom vlakana – Prehrana bogata vlaknima odavno je poznata po svojim pozitivnim djelovanjima na gastritis i druge tegobe GI trakta. Neki od najboljih izvora vlakana su orašasti plodovi poput badema, sjemenki poput chia ili lana, natopljene mahunarke / grah i proklijale cjelovite žitarice poput zobi, quinoe, divlje riže, heljde i amaranta.

Zdrave masti i proteini – Čisti proteini pomažu oporavku stjenke crijeva i liječe probleme probavnoga trakta koji mogu izazvati upale. Izvrsni izvori proteina su meso, riba, jaja. Losos i sardine su posebno dobrodošle ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama koje imaju antiupalno djelovanje i pomažu u smanjenju poteškoća s gastritisom. Druge zdrave masti koje treba uključiti u prehranu su kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado, maslac i ghee, piše Fitness

---

Simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi

Simptomi su različiti, ovisno o tipu gastritisa. Općenito govoreći, osoba s gastritisom ima poremećaj probave i nelagodu u gornjem dijelu trbuha, piše Medicinski priručnik

Kod akutnog gastritisa izazvanog stresom osnovna bolest, ozljeda ili opeklina obično prekriva želučane simptome. Međutim, u gornjem dijelu trbuha može doći do blage nelagode. Ubrzo nakon ozljede u želučanoj se sluznici mogu razviti mala nagnječenja. Za nekoliko sati ta se oštećenja mogu pretvoriti u vrijedove (ulkuse). Ako se osoba brzo oporavi od ozljede, ti vrijedovi i gastritis mogu iščeznuti. Ako se osoba ne oporavi i ostaje dalje bolesnom, vrijedovi se mogu povećati i početi krvariti, obično 25 dana nakon ozljede. Uslijed krvarenja stolica može postati crna poput katrana, želučana tekućina crveno obojena, a ako je krvarenje jako teško može dovesti do pada krvnog tlaka. Krvarenje može biti masivno―i smrtno.

Simptomi kroničnog erozivnog gastritisa uključuju blagu mučninu i bol u gornjem dijelu trbuha. Međutim, mnogi ljudi kao što su na primjer oni koji dugo uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), nemaju boli. Neki ljudi mogu dobiti simptome nalik vrijedu, uključujući bol na prazan želudac. Ako gastritis dovede do krvarenja iz želučanih vrijedova, simptomi mogu uključiti crnu stolicu poput katrana (melena) ili povraćanje krvi (hematemeza) odnosno djelomično probavljenu krv koja sliči talogu crne kave.

Kod eozinofilnog gastritisa bol u trbuhu i povraćanje mogu biti posljedica suženja ili začepljenja želučanog otvora u dvanaesniku.

Kod Ménétrierove bolesti najčešći simptom je bol u želucu. Rjeđi su gubitak apetita, mučnina, povraćanje i gubitak težine. Krvarenje iz želuca je rijetko. Gubitak bjelančevina iz upaljene želučane sluznice može biti uzrok zadržavanja tekućine i tkivnih oteklina (edem). Te izgubljene bjelančevine miješaju se sa želučanim sadržajem i uklanjaju iz tijela.

Kod gastritisa s plazma stanicama se zajedno s kožnim osipom i proljevom mogu pojaviti želučana bol i povraćanje.

Gastritis izazvan zračenjem (radijacijski gastritis) uzrokuje bol, mučninu i žgaravicu uslijed upale a katkada zbog razvoja želučanih vrijedova. Vrijedovi mogu probiti želučanu stijenku, izliti želučani sadržaj u trbušnu šupljinu uzrokujući peritonitis (upala potrbušnice) i izvanredno jaku bol. Teška novonastala bolest očituje se tvrdim trbuhom, te zahtijeva hitni kirurški zahvat. U rijetkim slučajevima nakon liječenja zračenjem ožiljkavanje sužuje izlaz iz želuca uzrokujući bol u trbuhu i povraćanje. Zračenje može oštetiti zaštitnu želučanu sluznicu pa bakterije mogu navaliti u želučanu stijenku uzrokujući nagli, teški i izvanredno bolni oblik gastritisa.

Dijagnoza

Liječnici posumnjaju na gastritis kada bolesnik ima bol u gornjem dijelu trbuha s mučninom i žgaravicom. Ako simptomi potraju, pretrage često i nisu potrebne i liječenje započinje na temelju najvjerojatnijeg uzroka.

Ako liječnik nije siguran o čemu se radi, želudac može biti potrebno pregledati uz pomoć endoskopa (fiberoptička cijev koja se uvodi preko usta) . Ako je potrebno, liječnik može učiniti i biopsiju (uzeti uzorak sluznice želuca za mikroskopsku pretragu).

Ako gastritis ne prestaje ili se ponavlja, liječnik traži uzrok kao što je infekcija te razmatra prehranu, lijekove i pića koje osoba uzima. Bakterijski gastritis se može dijagnosticirati biopsijom. Mnogi ljudi s bakterijskim gastritisom imaju protutijela na uzročne bakterije, koja se mogu otkriti krvnim testovima.

Liječenje

Mnogi liječnici liječe infekciju s Helicobacter pylori, ako je simptome izazvao taj uzročnik. Infekcija se može obuzdati ili ukloniti bizmutom i antibioticima, kao što su amoksicilin i metronidazol. Uklanjanje Helicobacter pylori iz želuca katkada može biti teško.

Većina ljudi s akutnim gastritisom izazvanim stresom potpuno se oporave kada se obuzda uzročna bolest, ozljeda ili krvarenje. Međutim, 2% ljudi u jedinicama intenzivne skrbi ima zbog tog stanja teško krvarenje koje je često smrtno. Zbog toga liječnici nastoje spriječiti akutni gastritis izazvan stresom nakon kakve teške bolesti, ozljede ili teških opeklina. Antacidi (koji smanjuju ili zaustavljaju stvaranje želučane kiseline) obično se daju nakon kirurškog zahvata i u jedinicama intenzivne skrbi da se spriječi odnosno liječi akutni gastritis izazvan stresom.

Kod ljudi s teškim krvarenjem zbog stresnog gastritisa primjenjivao se široki spektar različitih terapijskih shema. Međutim, samo mali broj poboljšava prognozu: takvo krvarenje može biti smrtno. Transfuzije krvi mogu zapravo krvarenje pogoršati. Mjesto krvarenja može se privremeno pri endoskopiji toplinski zabrtviti, ali krvarenje će opet početi ako se ne ukloni uzrok bolesti. Ako se krvarenje nastavlja, u odgovarajućoj se krvnoj žili može izazvati zgrušavanje ili se u cilju spašavanja života može ukloniti čitav želudac.

Kronični erozivni gastritis može se liječiti antacidima. Osoba mora izbjegavati neke lijekove (npr. acetilsalicilnu kiselinu i druge nesteroidne protuupalne lijekove) i hranu koja nadražuje. Dražeje acetilsalicilne kiseline (aspirina) uzrokuju manje vrijedove nego tablete. Misoprostol vjerojatno smanjuje rizik od vrijedova uzrokovanih nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Osoba s eozinofilnim gastritisom treba za olakšavanje suženog izlaza iz želuca kortikosteroide ili kirurški zahvat.

Atrofični gastritis se ne može liječiti. Većina ljudi s tom smetnjom mora uzimati dodatne injekcije vitamina B12.

Ménétrierova bolest se može liječiti uklanjanjem dijela želuca ili čitavog želuca, ali nijedna terapija lijekovima nije učinkovita.

Gastritis s plazma stanicama može se liječiti preparatima protiv vrijeda (antiulkusni lijekovi) koji prekidaju lučenje želučane kiseline.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/veliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna-1154037 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6e3f394457cb6b6bdb12b3833e6fc596033f223d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+vodi%C4%8D%3A+osobe+s+gastritisom+pate+od+jakih+bolova%2C+javlja+im+se+mu%C4%8Dnina%2C+%C5%BEgaravica%2C+a+nekad+i+povra%C4%87anje.+Evo+koju+hranu+treba+izbjegavati%2C+a+koja+je+po%C5%BEeljna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fveliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna-1154037 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fveliki-vodic-osobe-s-gastritisom-pate-od-jakih-bolova-javlja-im-se-mucnina-zgaravica-a-nekad-i-povracanje-evo-koju-hranu-u-tom-slucaju-treba-izbjegavati-a-koja-je-pozeljna-1154037 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMANJITE BOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeSMANJITE BOL

Veliki vodič: osobe s gastritisom pate od jakih bolova, javlja im se mučnina, žgaravica, a nekad i povraćanje. Evo koju hranu treba izbjegavati, a koja je poželjna

Piše PSD
24. prosinca 2021. - 12:59

Gastritis je upalna bolest želuca od koje boluje jako velik broj ljudi.

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama, piše Pliva zdravlje

Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju. Nadalje, oprez svakako zahtjeva i jača bol u trbuh...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:31