StoryEditor
ZdravljeŽivot s bolešću

Već 20 godina ima ozbiljne respiratorne probleme, jutra počinje s inhalatorom, lijekovima i pumpicama: ovo je priča žene koja ima najteži oblik astme

Piše Javorka Luetić
25. svibnja 2020. - 08:20
Ančica Jakšić HorvatPrivatni Album

Prvi simptomi alergije pojavili su mi se već u 13. godini, a do 18. godine sve je prešlo u astmu – kaže nam ekonomistica Ančica Jakšić Horvat (39), Vinkovčanka koja nam je odlučila povjeriti svoju priču o ovoj bolesti, o problemima koji je prate, ali i malim tajnama koje je mogu učiniti podnošljivijom i omogućiti normalan obiteljski život.

– Moji simptomi astme najprije su se pojavljivali s čestim nedostatkom zraka, stalnim suhim kašljem, pritiskom u prsima i noćnim buđenjima. Upravo mi je noć najteži dio dana, ili rano jutarnje buđenje, obično pred zoru, kad se ovi simptomi najviše manifestiraju. I tako tijekom cijele godine. U svakodnevnom životu s ovom bolešću, najteže mi pada što moje jutro počinje s inhalatorom, lijekovima i pumpicama, ali nakon godina uzimanja terapije i to postane dio života.

Zapravo je vrlo važno u svakodnevnom životu s astmom pravilno i redovito uzimati terapiju. Prema smjernicama Globalne inicijative za astmu (GINA), postoje četiri stupnja astme, a ja imam onaj najteži (GINA 4), tešku trajnu astmu. Liječenje se provodi pomoću protuupalnih lijekova kortikosteroida, za održavanje kontrole bolesti i inhalacijskih lijekova. U skupini sam pacijenata kojima nije pomogla uobičajena terapija za astmu, koja kod većine bolesnika dobro djeluje i uspješno se liječi.

Koja je terapija vama na raspolaganju?

– U liječenju astme svakodnevno koristim čak deset različitih vrsta lijekova, ali život mi se značajno promijenio nabolje prije pet i pol godina, kad mi je propisana biološka terapija. Od tada su mi se znatno smanjile egzacerbacije, teška pogoršanja, koje sam imala praktički svaki drugi dan i koje su me onemogućavale u svakodnevnom životu. Zahvaljujući tome, mogla sam smanjiti i uporabu drugih lijekova koji su mi, nakon dugogodišnjeg korištenja, počeli izazivati ubrzano lupanje srca.

Ograničava li vas danas bolest u svakodnevnim aktivnostima, na poslu koji obavljate?

– Teška astma koju imam ograničava me u svakodnevnom životu, obavljanju kućanskih poslova, igranju s djecom, u sportu... Sve mi je to napor, brzo se umaram, osjećam pritisak u prsima, bol... Radim u obiteljskoj tvrtki svojih roditelja i svjesna sam da bi drugi poslodavci, s obzirom na moje svakodnevne tegobe, imali manje razumijevanja za takvog djelatnika. U ovoj bolesti puno vam pomaže kad imate podršku obitelji, a ja imam divnog supruga Hrvoja i kćer Ivu, roditelje koji su uvijek uz mene u mojim teškim trenucima. Hvala dragom Bogu što mi daje snage da sve ovo izdržim. Najteže mi je kad me kći gleda kad imam napad.

Jeste li imali i dobru podršku u zdravstvenim ustanovama?

– Osim obitelji, najčvršću podršku imam u prof. dr. Sanji Popović Grle i stručnom timu s Klinike Jordanovac, gdje se liječim dugi niz godina. Moja doktorica je uvijek uz mene, u svakom trenutku spremna pomoći. Pozitivna energija, stručnost i optimizam ovih ljudi koji svakodnevno rade s teškim bolesnicima ulijevaju mi sigurnost i ohrabruju me, i zato veliko hvala liječnicima i sestrama koji mi pomažu da kvalitetnije živim sa svojom astmom. Strah od astmatičnog napadaja obuzme me samo kad znam da u blizini nigdje nema bolnice, jedino se onda osjećam nesigurno. Duge su to godine iskustva pa čovjek jednostavno mora naučiti živjeti s tim.

Kako ste se štitili proteklih tjedana od koronavirusa?

– Vrijeme bolesti COVID-19 donijelo je puno promišljanja o mom životu i načinu življenja. Šest tjedana nisam izlazila iz kuće, poštovala sam socijalnu udaljenost od najmanje dva metra i čuvala sam se više nego inače, znajući da bi mi zaraza koronavirusom mogla uzrokovati dodatne poteškoće i ugroze.

Očito se dobro nosite sa svojom astmom i ne napušta vas optimizam. Što biste preporučili osobama koje imaju tu dijagnozu?

– Oboljelima od astme preporučila bih redovito uzimanje terapije, ali i da što više uživaju u životu i misle pozitivno. Educirajte se o astmi, jer informiranost pomaže u postizanju kontrole nad bolešću. Redovito idite u šetnju, radite vježbe disanja i ono što vas veseli. Osobno, meni daje snagu moja djevojčica, zbog koje moram sve izdržati. Ona je moj svijet, moje sve... Zbog nje neću dati astmi da me pobijedi.

#ASTMA#ANČICA JAKŠIĆ HORVAT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 07:55