Bilo da se radi o biljnom čaju, zelenom čaju, crnom čaju ili voćnom čaju, piće bi moglo biti kontaminirano kancerogenim i jetri toksičnim pirolizidinskim alkaloidima, upozorava toksikolog dr. Carsten Schleh u svojoj knjizi "Oprez, u njemu je otrov!",
"U studijama su uvijek iznova pronađene otrovne tvari, pri čemu je voćni čaj imao najniže razine, a biljni čaj najvišu." Međutim, ove otrovne tvari nije tako lako prepoznati. "Nažalost, potrošači ne mogu reći koja je vrsta čaja posebno kontaminirana, a koja nije. Budući da su pirolizidinski alkaloidi prirodne tvari, organski čajevi su pogođeni na isti način kao i konvencionalni čajevi."
Rješenje? "Redovita promjena vrste čaja ili dobavljača čaja kako bi se smanjio rizik". Tako možete spriječiti pijenje čaja koji je trajno jako kontaminiran.
Osim promjene vrste čaja, obratite pozornost i na temperaturu vode. Naime, svatko tko redovito pije više od 0,7 litara čaja na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva ima značajno povećan rizik od razvoja karcinoma pločastih stanica u jednjaku.
Ovo je rezultat studije koju je vodio Farhad Islami sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Teheranu (Iran), a koja je predstavljena u časopisu International Journal of Cancer. Međutim, ako pazite na ove dvije stvari, ništa ne stoji na putu uživanju u čaju, piše Bunte.
Dr. Carsten Schlehist ima doktorat iz toksikologije. Dugi niz godina radi kao znanstvenik i voditelj projekata u osnovnim toksikološkim istraživanjima i industriji te je uključen u više od trideset znanstvenih publikacija. Piše blog na DocCheck.com i aktivan je kao @schleh_tox na Twitteru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....