StoryEditorOCM
Zdravlješokantno otkriće

Stručnjaci otkrili mogući uzrok čestog raka kod mladih, sve se poklapa: Poznato piće sadrži sastojak koji hrani karcinom

Piše JL
7. lipnja 2024. - 21:44

Malo poznati sastojak energetskih pića ovog je tjedna došao u središte pozornosti nakon što su znanstvenici rekli da bi to moglo djelomice objasniti porast slučajeva raka debelog crijeva kod mladih ljudi, piše Daily mail.

Taurin je aminokiselina koja se koristi u pićima kao što su Red Bull za energiziranje stanica i poboljšanje mentalne jasnoće, prenosi Jutarnji.

No znanstvenici s Floride pretpostavljaju da bi ovaj sastojak mogao i hraniti štetne bakterije koje su pretjerano zastupljene u crijevima ljudi s kolorektalnim rakom.

Taurin i u kavi

To je za sada još uvijek samo teorija koja se temelji na preliminarnim studijama izvedenima na životinjama tako da stručnjaci ističu da još uvijek nema razloga za paniku.

No taurin se nalazi i u kavi brenda Monster, Celsius te u nekim Starbucks napitcima od kave.

Studija je pokazala da jedna od tri odrasle osobe u dobi od 18 do 29 godina redovito konzumira energetska pića. Tržište energetskih pića u SAD-u procjenjuje se na oko 23 milijarde dolara, što je uglavnom potaknuto prodajom Red Bulla, Monstera i Celsiusa.

Potencijalni problem s taurinom uglavnom se odnosi na to koliko ga osoba konzumira: u malim količinama se smatra sigurnim. Međutim, pokazalo se da visoke razine uzrokuju povraćanje, želučane tegobe, vrtoglavicu, umor, proljev i zatvor.

Istraživači sa Sveučilišta u Floridi kreću u pokus pod nazivom Rosanna kako bi provjerili svoju hipotezu o štetnosti taurina.

Tim znanstvenika je rekao kako vjeruju da je taurin primarni izvor energije za bakteriju koja potiče rak debelog crijeva. Istraživači očekuju povećanje od 20 do 30 posto tih bakterija kod osoba koje piju Red Bull ili Celsius energetsko piće svakoga dana.

Istraživanje koje je ranije objavljeno navodi da je 500 do 3000 miligrama taurina dnevno sigurno, no Europska agencija za sigurnost hrane kaže da je sigurno i 6000 miligrama. Klinika Mayo upozorava da prekomjerne količine mogu dovesti do povraćanja, mučnine, glavobolje i bolova u trbuhu.

U nekim se slučajevima pokazalo da taurin sprječava zaštitne stanice u borbi protiv raka i na taj način dopušta bolesti da postane agresivnija.

Kontroverze oko Primea

Kao primjer istraživači navode Red Bull, vjerojatno najpopularnije energetsko piće na svijetu. Jedna limenka sadrži 1000 miligrama taurina i 80 miligrama kofeina, otprilike isto kao i šalica kave. Obična varijanta pića sadrži 27 grama prirodnog šećera, iako postoje i varijante bez šećera.

Prime Energy pak ne otkriva koliko se taurina nalazi u jednoj limenci toga pića. To je piće već neko vrijeme kontroverzno zbog toga što se reklamira djeci unatoč velikoj razini kofeina: svaka limenka sadrži 200 miligrama kofeina, prenosi Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 12:05