StoryEditorOCM
ZdravljeToaleta

Stručnjaci ističu da ova 4 dijela tijela morate oprati svaku večer prije odlaska na spavanje

Piše Mozaik SD
20. svibnja 2023. - 23:18

Higijena je važan dio dobrog zdravlja, a neki dijelovi tijela ipak zahtijevaju više pažnje i važno ih oprati prije spavanja. 

Da je tuširanje prije spavanja dobro za kožu ali i zdravlje, jer čete tako ukloniti prljavštinu koja se na tijelu nakupila tijekom dana - pojašnjava dr. Rekha Tailor, stručnjakinja za kozmetiku - piše Ordinacija.hr.

Evo o kojim dijelovima tijela je riječ.

Prema riječima dr. Toma Biernackia, neugodan miris stopala i gljivice mogu preživjeti samo ako na njima postoji mrtva koža ali i ako je koža vlažna. Zato ih operite vodom i sapunom. U suprotnom riskirate infekcije nokta ili gljivice. Obratite pažnju na pete i prostor među prstima.

image

Ilustracija

Philipp Von Ditfurth/Dpa Picture-alliance Via Afp

Navečer kad perete zube, obavezno operite i jezik koji može biti izvor lošeg zadaha ali i savršeno mjesto za razvoj bakterija. Te bakterije, ako ih se ne riješimo, mogu uzrokovati probleme sa zdravljem usne šupljine. Većina četkica ima na stražnjoj strani čistač za jezik. Iskoristite ga. 

Infekcija i jedna vrsta dermatitisa mogu se javiti ako redovito ne perete kožu iza uha. Dr. Sandra Hajj navodi kako se iza uha nalaze žlijezde koje luče dosta ulja, a može se nakupljati i znoj. To vodi do razvoja bakterija koje mogu uzrokovati neugodan miris. 

Vrlo ćete lako primijetiti kada je potrebno oprati područje ispod pazuha. Dr. Wagas Ahmad Buttar, obiteljski liječnik kaže kako se radi znoja na tom području mogu razviti bakterije. Operite toplom vodom i sapunom prije spavanja - piše Ordinacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:40