StoryEditorOCM
ZdravljeDjeluje protuuplano

Prvi su je otkrili vegetarijanci, a ovu pseudožitaricu sada jedu svi: kvinoja je toliko zdrava da vam doslovno može spasiti život

Piše Nina Čiča/Živim
12. travnja 2021. - 17:45

Sve je popularnija, i to ne samo među vegetarijancima. Riječ je o dobro iskoristivoj biljci jer se, osim sjemenki, mogu jesti i listovi, a uz to je izuzetno hranjiva, šiše Živim.hr.

Kvinoja je namirnica kojoj zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti vrlo brzo raste popularnost, i to ne samo među vegetarijancima. S razlogom. Iako se sjemenke kvinoje mogu kuhati i jesti na sličan način kao i mnoge žitarice, biljka je zapravo puno sličnija cikli i špinatu nego žitaricama te je stručnjaci ubrajaju u tzv. pseudožitarice ili lažne žitarice. Riječ je o dobro iskoristivoj biljci jer se, osim sjemenki, mogu jesti i listovi, a uz to je izuzetno hranjiva. U svijetu se uzgaja više od 120 vrsta kvinoje, no one najčešće vrste koje su dostupne u supermarketima i trgovinama prehrambenim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:35