StoryEditorOCM
ZdravljeUpozorenje stručnjaka

Popularno piće koje svi pijemo udvostručuje rizik od raka debelog crijeva: evo na što treba pripaziti

Piše Suzana Ciboci/Živim
4. siječnja 2022. - 14:26

Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života, a prema najnovijim podacima u procesu nastanka ovog raka značajnu ulogu imaju i određena pića, piše Živim.

Rak debelog crijeva je među najsmrtonosnijim oblicima raka, od kojeg je u Hrvatskoj u prvoj pandemijskoj godini umrlo 1258 muškaraca i 838 žena. (Izvješće o umrlima u 2020. i 2021. još čekamo). Pretpostavlja se da svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 posto rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 posto rizika da će umrijeti od te bolesti. Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života - prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, crvenim mesom i suhomesnatim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2024 19:07