StoryEditor
ZdravljePuno je faktora

Nova studija pokazala da uzrok pretilosti nije količina hrane, već nešto sasvim drugo: evo na što trebate paziti kada birate namirnice

Piše Hina
22. rujna 2021. - 09:24

Gojaznost ne mora nužno biti rezultat unosa prevelike količine hrane u organizam, pokazala je sudija američkih znanstvenika koji "epidemiju pretilosti" u Americi pripisuju procesuiranim ugljikohidratima koji uzrokuju kaos u metabolizmu. 

Po mišljenju grupe stručnjaka na čelu s Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječjoj bolnici, stvarni problem zapravo nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.  

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost "moderne prehrambene navike koje karakterizira pretjerana konzumacija hrane s velikim glikemijskim indeksom, posebice procesuiranih, brzo probavljivih ugljikohidrata". 

Pojasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i škrobnih ugljikohidrata utječe na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Znanstvenici tvrde da će kvaliteta hrane koju osoba konzumira, a ne njezina količina utjecati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti pretilost.

Tipičan primjer su prženi krumpirići, pečeni krumpiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića. 

"Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz temelja mijenja naš metabolizam, potiče pohranu masnoća, dobivanje na težini i pretilost", napisali su znanstvenici u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. 

"Da bismo razumjeli epidemiju pretilosti moramo shvatiti na koji način hrana koju unosimo u organizam utječe na naše hormone i metabolizam". 

Znanstvenici priznaju da u konačnici pretilosti pridonosi i današnji sjedilački način života i izostanak kretanja i tjelovježbe. 

Po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama je pretilo više od 40 posto odraslih, što znači da su podložni "povećanom riziku od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i od moždanog udara". 

item - id = 1129128
related id = 0 -> 1138672
related id = 1 -> 1134809
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 22:50