StoryEditorOCM
Zdravljezamantalo me

Nemojte ignorirati vrtoglavicu, donosimo vam deset razloga zašto i nije toliko bezopasna koliko mislite

Piše Mozaik SD
19. veljače 2024. - 21:24

- Zamantalo me - čut ćete nerijetko. Požalit će vam se prijatelji kako su osjetili vrtoglavicu, ali neće joj pripisati zabrinutost.

Pri tom se varaju.

Vrtoglavica nije toliko bezazlena kako oni vjeruju, može biti simptomom ozbiljnijeg oboljenja.

To je stanje zapravo druga najčešća pritužba kod posjeta liječniku, piše Cornerstone Physio.

Znanstvenici klinike Majo napravili su listu deset najčešćih razloga zašto se vrtoglavica pojavljuje. Pri tome morate znati da se može manifestirati i kao zamagljenja vida, gubitka ravnoteže, osjećaja nestabilnosti...

image
/Shutterstock

Nagli pad krvnog tlaka

Ovo je privremena vrtoglavica koja se javlja kao posljedica naglog pada krvnog tlaka pri, primjerice, naglom ustajanju. Ljudi koji dožive ovako nešto obično već imaju anamnezu niskog tlaka. Stoga provjerite svoj krvni tlak dok ležite i usporedite ga s rezultatima dok sjedite ili stojite. Ako je razlika veća od 20 mm u sistoličkom ili dijastoličkom tlaku, to može biti potencijalni uzrok vaše vrtoglavice.

Problemi s cirkulacijom

Vrtoglavicu vam može izazvati i vaše opće kardiovaskularno stanje. Možda ste anemični (smanjeni broj crvenih krvnih stanica), možda vas mori hormonski disbalans (kao kod menstrualnih ciklusa i menopauze), možda imate aterosklerozu, krvne ugruške ili ste pak jednostavno dehidrirali.

Provjerite kada ste zadnji put bili na sistematskom pregledu i provjerite krvnu sliku.

image
/Shutterstock

Neurološka stanja

To mogu biti ozbiljniji uzroci vrtoglavice, poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, moždanog udara ili tumora...

Stres, anksioznost i depresija

Depresija i anksioznost često se pogrešno smatraju čisto psihološkim problemima, dok zapravo imaju stvarne fizičke učinke na funkcioniranje naših tjelesnih procesa. Iznenadno pogoršanje u ovom području (npr. napadaj panike), pretjerana izloženost stresu (posao, obitelj, financije, zdravlje) ili dugotrajna, nekontrolirana tjeskoba i depresija, mogu dovesti do nepravilne aktivnosti živčanog sustava koja može proizvesti različite simptome vrtoglavica.

image
Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Problem s vratnom kralježnicom

Potres mozga, trzajna ozljeda, upalni artritis, kronična bol u vratu, sve su to tegobe koje, među ostalim, mogu biti okidačem vrtoglavici.

Migrena

Migrene su jake glavobolje i osjetljivost na svjetlo i zvuk za koje se smatra da su povezani s neuobičajenom aktivnošću živaca i krvotoka u glavi i mozgu. Većina osoba koje pate od migrene prijavljuju vrtoglavicu uz napadaje.

Lijekovi

Lijekovima unosimo kemikalije u naše tijelo koje, iako su korisne ili čak spasonosne, mogu izazvati vrtoglavicu zbog neželjenih učinaka na naše unutarnje uho, mozak, regulaciju hormona i cirkulaciju.

Aspirin i diuretici znaju izazvati privremenu vrtoglavicu, baš kao i aminoglikozidni antibiotici. Kemoterapija također kao posljedicu može imati vrtoglavicu. Liječnik mora biti upozoren, pa će vodeći računa o vašem stanju promijeniti dozu ili sam lijek.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je pad razine šećera u krvi i može uzrokovati vrtoglavice. Ovo stanje može biti privremeno, ali može biti i ozbiljan zdravstveni problem.

Dijabetičari moraju provjeriti lijekove, ali i obroke koje uzimaju, moraju pripaziti na pijenje alkohola, ali i pretjerano vježbanje s lošom hidratacijom.

image
/Shutterstock

Poremećaji disanja

Pojedinci koji pate od različitih oblika bolesti dišnog sustava mogu patiti od vrtoglavice zbog nedostatka odgovarajuće distribucije kisika po tijelu. Međutim, u nekim slučajevima to može biti jednostavno povezano s hiperventilacijom koja je pak obično povezana s određenim psihološkim poremećajima.

Post Covid-19 sindrom

Sindrom nakon Covid-19 (Long Covid) sada je dodan na popis stanja koja mogu rezultirati vrtoglavicom zbog svog učinka na funkciju pluća i na sustav ravnoteže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:12