StoryEditor
ZdravljeUVA I MRLJE

Na splitskim plažama sve je življe, ali nemojte da vas prevari ‘sunce iza oblaka‘. Ako ne želite mrski estetski problem, o ovome posebno vodite računa

Piše PSD
3. lipnja 2020. - 18:03
Saša Burić/Hanza Media

"Slabo idem vanka prije mraka, jer se čuvam od UV zraka, rekla mi majka, dobro se pazi, sve vidljive djelove kože maži. Iman ulja, imam kreme i paste, stavljam na se protiv ultraljubičaste kraste..." pjeva TBF u svom genijalnom hitu "UV zrake" i, zapravo, sve bi tako trebalo i raditi.

Premda je zavodljivo njihati se uz stihove koji dopuštaju komod svake vrste, pa čak i po cijenu "ma nek nas ubija...", ne bi trebalo riskirati takve ishode od ugodne navike, kakvo je sunčanje.

Današnji splitski dan, sa prosječnih 25 stupnjeva Celzijevih u zraku i 18 u moru, brojne je privukao na gradske plaže, a ovakve ćemo prizore, nedvojbeno, sve češće viđati u danima koji dolaze.

image
Saša Burić/Hanza Media


I premda zvuči privlačno pomisao da se izložimo sunčevim zrakama u potrazi za vitaminom D i prvom preplanulom puti bez obaveze da nanosimo zaštitna sredstva na tijelo, kao što se to trudimo raditi tijekom "pravog ljeta", ipak to ne bismo trebali činiti.

Čak ni u poluoblačnim danima kakav je današnji. Po svemu sudeći, oni su poseban rizik.

Znanstvenici, naime, tvrde da 80 posto sunčevih zraka može prodirati kroz oblake, pa proljetno sunce, čak i kad je skriveno ispod oblaka, može biti jako opasno.

Ono se razlikuje od ljetnog po količini UVB zraka, u proljeće ih ima manje i manja je mogućnost da izazovu opekline. Ali, većina ljudi zanemaruje postojanje UVA zračenja, čija je energija stalno prisutna.

UVA zrake izazivaju zdravstvene i estetske probleme, koji nisu mali. Osobe koje se godinama, s manje ili više uspjeha, bore kako bi posvijetlile mrske hiperpigmentacijske mrlje, znaju dobro o čemu je riječ.

UVA zrake izazivaju oštećenje kolagena i elastičnih vlakana, čime koža ranije i očitije stari.

image
I u Makarskoj "hvatači preplanulosti" guštaju u rijetkoj privilegiji komoda na plaži
Ivo Ravlić/Hanza Media


Čini se da se mnogi sustežu od adekvatnog nanošenja zaštite s uvjerenjem da nanošenjem sredstava "protiv sunca" spriječavamo stvaranje vitamina D, što je potpuno pogrešno.

Dobro je poznato da je sunce korisno upravo zbog vitamina D. No, da bismo dobili potrebnu količinu tog važnog vitamina, nisu potrebne velike količine UV zraka, piše, naime, Američko društvo za dermatologiju.

Dio vitamina D dobiva se i iz hrane, poput mlijeka ili soka od naranče, napominju, uz minimalno izlaganje suncu. Čak i pored snažne zaštite kremama sunčeve zrake će i dalje prodirati u kožu, a to će biti sasvim dovoljno da tijelo proizvodi vitamin D.

image
Saša Burić/Hanza Media


U razgovorima na temu krema sa zaštitnim faktorima, zna se čuti i stav kako "više nije važno", jer "80 posto oštećenja od sunca nastaje prije 18. godine".

Nedavne studije pokazale su, naprotiv, da do 18. godine sakupimo manje od 25 posto ukupnog izlaganja suncu tijekom života, a sve ostalo kasnije.

Često se događa da roditelji brinu o zaštiti djetetove kože, višekratno nanose mlijeka po ramenima i obrazima, inzistiraju na nošenju šešira, a sve to sami preskaču.

Nipošto ne bi trebali.

#UVA UVB ZRAKE#ŠTETNOST UVA ZRAKA#HIPERPIGMENTACIJA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 15:53