StoryEditorOCM
ZdravljeVRIJEME ZA INVENTURU

Kada očekivati perimenopauzu i kako se za nju pripremiti? Dr. Marušić: ‘Ovo je važno znati, pitajte mame i bake...‘

Piše Javorka Luetić
3. lipnja 2024. - 22:30
Dr. sc. Jelena Marušić objasnila nam je kada nastupa perimenopauza te kako se za nju pripremitiBozidar Vukičečević/Cropix, Shutterstock

Razdoblje menopauze je za svaku ženu vrijeme kada se susreće s promjenama u funkcioniranju organizma, jer tada postupno završava reproduktivno razdoblje i aktivnost jajnika. Također, smanjuje se količina estrogena koju tijelo proizvodi, što u potpunosti pridonosi promijenjenom raspoloženju, koje je često popraćeno manje ugodnim reakcijama. Razdražljivost, nesanica, iznenadni valovi vrućine... samo su neki od brojnih simptoma koji najavljuju ovo razdoblje koje se može nazvati "zlatne pedesete" i u kojem možete uživati ako promijenite neke životne navike.

Izvanredna profesorica prim. dr. sc. Jelena Marušić, ginekologinja i endokrinologinja iz Centra za žensko zdravlje Hormona, djelatnica Medicinskog fakulteta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija te suradnica na Zavodu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split, pomogla nam je razjasniti neke dileme, poluistine i mitove o ovoj temi i objasnila kada nastupa perimenopauza te kako se za nju pripremiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 04:20