StoryEditor
ZdravljeNAJBOLJE RJEŠENJE

I vi zbog kilograma izbjegavate kruh? Nismo svjesni koliko time zakidamo organizam, pad energije i grčevi blaža su posljedica, evo što morate poduzeti

Piše M.P.
13. listopada 2021. - 20:00

Ako pazite na tjelesnu težinu, možda izbjegavate kruh, ali to znači da ćete ostati zakinuti za odgovarajuću količinu rafiniranih žitarica i, zauzvrat, dovoljno hranjivih tvari, stoji u zaključku studije objavljene u časopisu Frontiers in Nutrition.

Nakon što su istraživači pregledali podatke prikupljene Nacionalnim istraživanjem o zdravlju i prehrani, shvatili su da su odrasle osobe u SAD-u, koje se klone rafiniranih žitarica, zabilježile pad energije za 10 posto, a ta navika je rezultirala i nedostatkom dijetalnih vlakana, magnezija i željeza, piše N1.

- Kruh, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju u našem društvu, međutim najbolji su izvor goriva za naše tijelo i  izvor energije za mozak - komentirala je nutricionistica i dijetetičarka Sarah Williams.

image
Ilustracija/AFP


Istakla je da je radila s mnogim klijentima koji su znatno povećali svoju energiju i učinkovitost čim su povećali unos ugljikohidrata.

- U zdravoj i uravnoteženoj prehrani 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to može uključivati kruh i žitarice, napominje ona.

Dijetetičarka Kacie Barnes slaže se s njom.

- Umjereni ugljikohidrati dobra su stvar. Pomažu tijelu dati energiju, osobito ako se planirate baviti bilo kojom tjelesnom aktivnošću tijekom dana.

image
Ilustracija/AFP


Zapravo, brojna istraživanja su pokazala da kad god eliminirate cijelu skupinu hrane, morate naći s čime ćete je zamijeniti. U protivnom ćete patiti od nezdravih ishoda, upozorila je Barnes.

image
Ilustracija/AFP


Kad su u pitanju kruh i žitarice, dakako da je najbolje birati kruh od cjelovitog zrna pšenice i proklijalih žitarica, kao i smeđu rižu, ječam, zob, raž i žitarice cjelovitog zrna. Dobra opcija su i integralna tjestenina te kvinoja.

item - id = 1134809
related id = 0 -> 1129128
related id = 1 -> 1122581
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:17