StoryEditor
ZdravljeNeugodni simptomi

Ako vas zadnjih dana posebno peku oči, svrbe ili suze, ništa neobično: oftalmologinja objašnjava pojavu, upozorava posebno na dječje tegobe

Piše Jelena Vrcelj
29. svibnja 2020. - 11:15
Shutterstock

Ako ste posljednjih dana nakon povratka u normalni, užurbani ritam iskusili neobičnu nelagodu u predijelu oka, grebanje, svrbež, ali i problem s prekomjernim "suzenjem", vrlo je moguće da ste među velikim dijelom stanovnika svijeta koji pate od stanja koje nazivamo suhim okom.

Nakon perioda zatvorenosti u kuće, simptomi bi mogli biti i nešto jači. Čini li vam se da se odjednom svi žale na nekakvu nelagodu kad su u pitanju tegobe slične gore pobrojanima, to ne iznenađuje. Duge radne sate za ekranom kompjutora u kućna četiri zida mnogi su nadopunjavali relaksacijom - ispred ekrana.

Kao vodeći način zabave i ubijanja vremena, zasloni televizije, računala i mobitela kao da su postali "slijepljeni" s okom. No koliko možemo za problem suhoće kriviti ove naše navike? Ima li pomoći?

Za savjet smo upitali jednu splitsku oftalmologinju.

- I prije su ljudi radili po osam sati za računalom, pa ne bih uzela ekrane kao jedine krivce. Naravno, nije prirodno tolike radne sate provesti u komadu pogleda ne odvajajući od ekrana. Važno je odmicati se i imati periode pauze od po 15ak minuta, savjetuje.

Paradoks suhog oka

O paradoksu "suhog oka" koje pojačano suzi, poznato je i ovo:

- Suze se sastoje od tri sloja: ulja/lipida, vode i mukoze. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednoliko preko rožnice zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja, razvijaju se simptomi suhog oka. Najčešća se radi o nedovoljnoj količini vodenog sloja suza.

Kada je oštećen jedan sloj suznog filma, intenzitet suzenja može biti veći, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja.

Simptomi suhog oka znaju biti prilično neugodni. Iritacija, svrbež, peckanje, umor, pa i bol u oku problemi su koji se javljaju kada suze izgube na kvaliteti ili kada se njihovo lučenje smanji. A zašto do toga posljedično dolazi tijekom gledanja u ekran?

- Suhoća oka javlja se, između ostalog, zbog manjka treptaja dok "zurimo" u zaslon. U normalnim uvjetima, suza treptajem prelazi preko rožnice, a ovdje to izostaje i oko se naprosto ne vlaži dovoljno, objašnjava nam dr. Dobrila Karlica, dječja oftalmologinja KBC-a Split.

- Dugotrajno sjedenje za ekranima naročito je opasno za dječje oko. Imamo najprije problem s porastom dioptrije. Potom, javlja se simptom suhoga oka, koji se manifestira tako što se djeca žale da ih oči grebu, žuljaju, kao da imaju pijesak u oku. Peckaju ih, a povremeno je u pitanju i maglenje vidnog polja...

Osim toga, javlja se i osjećaj težine u frontalnom dijelu, boli ih glava od naprezanja. Budući da djeci, a i uopće, kao liječnici ne možemo pripisati kapi koje bi zaštitile oko od ekrana, vrlo je važan odmor, relaksacija oka, upozorava stručnjakinja.

Online škola

Pitali smo je i koliko je činjenica da se učenje odvijalo online moglo utjecati na simptome.

- Djeca su čitav dan uz ekran. Mnogi su, nažalost, i online nastavu poistovjetili s igrom. A nakon što bi završili sa školom, nastavili bi svoje slobodno vrijeme provoditi uz ekrane. Naravno da u takvom scenariju imamo čitav niz posljedica na zdravlje, a pati, dakako, i vid. Takve navike nužno vode do oštećenja, no ono najgore što se javlja je ovisnost.

Imamo djecu koja naprosto ne mogu i ne znaju funkcionirati bez mobitela. Koja ne provode vrijeme vani, s prijateljima se socijaliziraju "online", prisiljeni su odnedavno i učiti online. No čitanje lektire na mobitelu, konstantno igranje i ekran kao jedini način opuštanja - tu nastaje veliki problem. I ne samo s vidom, kaže nam liječnica.

Ako ste primijetili da se dijete žali na spomenute simptome ili pak da trlja oči i pojačano trepće, vrlo je vjerojatno vrijeme za odmor od ekrana. Pa makar i za vrijeme - odmora.

- Svi smo mi "načeti" nakon ovih par mjeseci, svima nam je palo teško. Baš zato važno je djeci omogućiti kvalitetan odmor. Naučiti ih da relaksaciju ne traže samo u obliku ekrana. Odraslim osobama koje su zbog posla prisiljene boraviti duže uz zaslon, preporučila bih korištenje nekih umjetnih suza bez konzarvansa. No djeci je samo odmor važan. Relaksacija oka od napetosti koju ekran izaziva. Aktivnosti, boravak vani... Sve za čime smo čeznuli u izolaciji, zaključuje oftalmologinja Karlica.

#SUHO OKO#SUHOĆA OKA#DOBRILA KARLICA

Izdvojeno

26. lipanj 2020 11:35