StoryEditorOCM
ZdravljeOTKRIVA RAK

10 najvažnijih činjenica o kolonoskopiji; Evo tko ni pod razno ne smije preskočiti ovaj pregled i zašto

Piše MOZAIK SD
21. studenog 2023. - 14:51

Kolonoskopija je endoskopski dijagnostički, a vrlo često i terapijski postupak u gastroenterologiji, koji se koristi u svrhu dijagnostike i po mogućnosti uklanjanja patoloških promjena na debelom crijevu. Iako je neugodan pregled, kolonoskopija je u nekim slučajevima spasonosna intervencija.

Dakle, kolonoskopija je pregled kojim se traže promjene poput natečenih, nadraženih tkiva, polipa ili raka – u debelom crijevu i rektumu, stoji na web stranici klinike Mayo.

Prema posljednjim preporukama, zbog porasta broja oboljelih od karcinoma debelog crijeva, kolonoskopiju treba učiniti u dobi od 45 godina. Pregled treba obaviti ranije i češće u slučajevima kada postoje dodatni čimbenici rizika, kao što su:

• obiteljska anamneza raka debelog crijeva ili adenomatoznih polipa u srodnika u prvom koljenu prije 60. godine života ili u dvoje srodnika u prvom koljenu u bilo kojoj dobi,

• obitelj s nasljednim sindromima kolorektalnog karcinoma, kao što su adenomatozni polipi,

• osobna povijest raka debelog crijeva ili adenomatoznih polipa,

• osobna povijest upalnih bolesti crijeva

Kolonoskopija se koristi za pregled, dijagnosticiranje i ponekad liječenje promjena na debelom crijevu. Najčešće se koristi iz sljedećih razloga:

* zbog lokacije izvora krvarenja u donjim dijelovima crijevnog sustava.

* pronaći razloge za bolove u donjem dijelu trbuha

* pronaći rane znakove raka debelog crijeva

* za dobivanje isječaka za daljnje ispitivanje

* za uklanjanje polipa

* za zaustavljanje krvarenja

image
/Shutterstock

Kako izgleda pregled i kako se pripremiti za kolonoskopiju?

* Tijekom kolonoskopije, duga, savitljiva cijev (kolonoskop) umetnuta je u rektum. Mala video kamera na vrhu cijevi omogućuje liječniku da vidi unutrašnjost cijelog debelog crijeva. Ako je potrebno, polipi ili druge vrste abnormalnog tkiva mogu se ukloniti tijekom kolonoskopije, a uzorci tkiva mogu se uzeti za biopsiju, prenosi Kurir.

* Da bi pregled bio moguć, debelo crijevo mora biti potpuno prazno. Priprema podrazumijeva da se dan ili dva prije uzimaju odgovarajući lijekovi koji će očistiti crijeva. Također, pacijent ne smije konzumirati nikakvu hranu prethodni dan.

* Podsjetite svog liječnika na lijekove koje uzimate barem tjedan dana prije pregleda – osobito ako imate dijabetes, visoki krvni tlak ili probleme sa srcem ili ako uzimate lijekove ili dodatke prehrani koji sadrže željezo. Također recite svom liječniku ako uzimate aspirin ili druge lijekove za razrjeđivanje krvi.

* Kolonoskopijom se mogu pokazati sve potencijalne bolesti debelog crijeva. U tom smislu je nezamjenjiva i nijedna druga metoda ne daje tako dobre rezultate. To je zapravo TV prijenos iz debelog crijeva.

* Pregled se može obaviti u anesteziji u većini naših bolnica, ali se u tom slučaju na pregled duže čeka jer nema dovoljno anesteziologa.

* Trajanje pregleda ovisi o nekoliko čimbenika. Od same anatomije debelog crijeva, od prisutne patologije, od osobnosti pacijenta i naravno od spretnosti i obučenosti liječnika koji izvodi endoskopiju. Sam pregled, bez pripremnih radnji, obično traje oko 30 minuta.

image
/Shutterstock

* Neugodnost se uglavnom odnosi na sam pregled. Kada je pregled završen, obično nema nikakvih pritužbi. Moguća je prolazna blaga nadutost jer se tijekom pregleda povremeno ubrizgava zrak kako bi se održala širina crijevnog lumena. Neki pacijenti to doživljavaju kao blagu bol, piše Kurir.

* Komplikacije su rijetke, ali ponekad može doći do krvarenja s mjesta gdje se uzima uzorak tkiva ili uklanja polip ili drugo abnormalno tkivo. Najozbiljnija potencijalna komplikacija je perforacija ili kidanje stijenke debelog crijeva. Takvu komplikaciju potrebno je na vrijeme prepoznati i kirurški riješiti. Statistički, to se u velikim centrima događa jednom u nekoliko tisuća pregleda.

* Osigurajte pratnju, jer ćete cijeniti podršku nakon kolonoskopije, a trebat će vam i pomoć da dođete kući.

* Osjećaj umora nakon zahvata je normalan. Trebali biste se opustiti i odmoriti ostatak dana. Liječnik može opisati nalaze kolonoskopije prije nego što odete kući. Ako su uzeti uzorci biopsije, rezultate biste trebali dobiti za jedan do dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:56