StoryEditorOCM
Slatkoborovnice i kupine

Pana cotta tart s bobicama slatki je spoj za 5: kremi lakoću daje pristupačna namirnica, a tijesto sadrži zgodan dodatak

Piše T. S. M.
29. svibnja 2024. - 10:47

Pana cotta je omiljeni desert bogate, kremaste teksture koji nam je najdraže raditi kad počne sezona sočnog bobičastog voća, dok je tart, uz iznimku odnog od čokolade također najslađi kad se upotpuni tim sitnim slatkim bobicama. Zbrojite jedan i jedan i eto vam panacotta tart. Tko se prvi sjetio ove ideje, svaka mu čast.

Mi smo je vidjeli kod na Facebook profilu Pin Up kuharica iza kojeg stoji blogerica Snježana Drusany koju mnogi pamte kao sudionicu popularnih kuharskih TV emisija. Recept je rado podijelila s našim čitateljima, a riječ je o pana cotta tartu od jogurta upotpunjenom kupinama i borovnicama koji ima još jednu posebnost - tijesto se radi uz dodatak kokosa.

Snježana nam je savjetovala kako se proces pripreme može pojednostaviti ako se umjesto kuhanog nadjeva od voća i preljeva za pana cottu koristi gotovi džem od bobičastog voća.

image
Privatni album

Panna cotta tart s kupinama i borovnicama

Sastojci: 

Prhko tijesto:

250 g glatkog brašna (možete koristiti i brašno 00)
100 g kokosa
100 g šećera u prahu
2 jaja (vel. M)
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo
130 g maslaca
malo naribane limunove korice

Nadjev od kupina i borovnica:

100 g kupina
100 g borovnica
1 jušna žlica šećera
1 jušna žlica limunovog soka
1 jušna žlica škrobnog brašna (Gustin i sl.), ne mora biti na vrh puna

Jogurt panna cotta:

150 g kupina
200 g borovnica
2 jušne žlice smeđeg šećera
sok od 1/2 limuna
1 vanili šećer
400 ml slatkog vrhnja (za šlag)
2 jušne žlice šećera u prahu
300 g jogurta (čvrsti ili grčki)
10 g želatine (u prahu ili u listićima)

Za ukras:

keksići od ostatka tijesta
svježe voće

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka.

Pomiješajte maslac sa šećerom, dodajte sol, jaja, kokos, brašno, prašak za pecivo, brzo zamijesite, pa tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na 30-ak minuta.

Dok se tijesto hladi, kalup promjera 26 cm premažite maslacem i lagano pobrašnite te pripremite nadjev od kupina i borovnica i napravite predpripremu za jogurt panna cottu.

Za nadjev od kupina i borovnica kuhajte kupine, borovnice, šećer, limun i škrobno brašno 15-ak minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok voće ne omekša i sve se ne zgusne.

Za panna cottu kuhajte kupine i borovnice sa smeđim šećerom i limunovim sokom 15-ak minuta pa pustite da se ohladi.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na papiru za pečenje (trebat će vam malo dodatno brašna) u promjeru nešto većem od kalupa, pa ga uz pomoć papira prebacite u kalup. Utisnite tijesto u kalup, pa odrežite višak, rubove ostavite malo više od kalupa, a dno nabockajte vilicom. Od viška tijesta možete ispeći keksiće koje iskoristite kao ukras.

Kalup s tijestom stavite na 20-ak minuta u hladnjak jer se tako tijesto prilikom pečenja neće "povući" i neće mu biti preniski rubovi. Tijesto obložite papirom za pečenje, u sredinu naspite neke grahorice (imala sam leću) ili kuglice za pečenje "na slijepo" te tako pripremljeno tijesto pecite oko 25 minuta na 150°C s uključenim ventilatorom ili 170/180°C bez ventilatora.

Pečeno tijesto ohladite pa premažite nadjevom od kupina i borovnica.

Namočite želatinu prema uputama na omotu.

Pomiješajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanili šećerom, pa sve zagrijte na laganoj vatri tik do vrenja. Ostavite 5 minuta da odstoji, pa umiješajte želatinu (onu u listićima prethodno dobro ocijedite), promiješajte da se otopi, pa dodajte prethodno skuhane i ohlađene borovnice i kupine i na kraju umiješajte jogurt.

Dobivenu smjesu ulijte u tart, pa sve stavite u hladnjak na par sati da se stisne.

Gotovi tart ukrasite svježim voćem i keksićima.

Tart je puno ukusniji i tijesto je mekše ako ga barem 30 minuta prije konzumacije izvadite iz hladnjaka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 03:06