StoryEditorOCM
Slatkovoćno i nostalgično

Omiljeni ljetni kolač po Tamarinom je receptu još bolji: jedan mali detalj čini ga mekšim i sočnijim, znate li za ovo?

Piše T. S. M.
10. srpnja 2024. - 07:05

Koliko god uživamo u isprobavanju novih recepata za slastice, uvijek se rado vraćamo onim dobrim starim, (kao) iz bakine bilježnice. S njima smo sigurni da ćemo guštati u kolačima kakve smo zavoljeli u djetinjstvu, a često je, što je dodatni plus, riječ o receptima koji su poprilično jednostavni i prikladni čak i za one manje vješte u kuhinji. Jedan od takvih je kolač s jogurtom, na koji nas je podsjetila Tamara koju pratimo na Instagramu Ave Dulcis.

Ovo je, kako je baš dobro primijetila, baš idealan recept kad pri ruci imamo prezrelog voća koje treba brzo potrošiti, a ljeti su mnogi često u takvoj situaciji. Tamara je, inače, ljubiteljica zdravi(ji)h slastica i voli malo preraditi recepte za slastice, dajući im svoj "touch", pa nas ne čudi što je i ovaj recept mrvicu modificirala.

Primijetit ćete da se u njenoj verziji jaja, umjesto da se dodaju "u komadu", najprije razdvoje na bjelanjke i žumanjke, jer od bjelanjaka treba istući čvrsti snijeg. Nismo je stigli pitati zašto je tako postupila, ali nagađamo da joj je namjera bila postići prozračnije tijesto (sudeći po videu, u tome je uspjela). Pored toga, Tamara za svoju verziju recepta koristi kokosovo ulje, a ponudila nam je i mogućnost da uz jogurt, koji je nezaobilazan sastojak ovog poznatog kolača, koristimo i skutu.

Uz Tamarino dopuštenje prenosimo vam recept, a to će ovog puta biti popis namirnica, dok je opis pripreme vidljiv u videu (ako vam se ne da otvarati video, evo vam ga ukratko: bjelanjke istucite u snijeg, žumanjke pomiješajte s ostalim sastojcima osim voća te špatulom umiješajte snijeg, potom prebacite tijesto u lim za pečenje te na kraju po vrhu posložite voće i stavite kolač da se peče)

Kolač s jogurtom

Sastojci:

4 jaja
100 g šećera
vanilin šećer
150 g brašna
50 gr griza
4 žlice kokosovog ulja
1 jogurt +1 mala skuta(ili sve ukupno 250 gr jogurta)
Prašak za pecivo
Listići badema
Cimet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 12:10