StoryEditorOCM
Slatkonježan i gladak

Mileram kolač s višnjama: osvježavajući desert po ovom je receptu još bolji, znate li tajnu najkremastijeg nadjeva?

Piše T. S. M.
11. srpnja 2024. - 07:05

Mileram kolač razlog je zbog kojeg su mnogi naučili što je to uopće mileram. No varaju se oni koji misle da je to kao neki cheesecake samo od milerama. Ne. Barem ako se radi po ovom, po nama najboljem, receptu.

Razlika je u tome što se u nadjev dodaje i prašak za puding, a taj mali detalj mijenja sve. 

Rezultat je kolač s finim, kremastim nadjevom koji samo izgledom podsjeća na tortu od sira. Tekstura je glatka i nježna, a sloj voća djeluje vrlo osvježavajuće. Po nekim verzijama recepta radi se posebna vrsta tijesta, ali nama je draži ovako, s korom koja je gotova za čas.

Ključno ga je peći na nižoj temperaturi kako bi bio što kremastiji, a kod pripreme pripazite na još jedan detalj: bitno je da se kolač ohladio barem na sobnu temperaturu prije nego ga prelijete preljevom.

Dodatni savjet: sačuvajte sok koji su višnje pustile za vrijeme čišćenja ili odmrzavanja i dodajte ga tekućini s kojom radite preljev, imat će intenzivniji okus i ljepšu boju.

Mileram kolač s višnjama

Sastojci:

Kora:

200 g keksa
75 g maslaca
1 vanilin šećer

Nadjev:

800 g milerama
500 g višanja
190 g šećera
500 ml mlijeka
2 vrećice praška za puding s okusom vanilije

Dodatno:

120 ml slatkog vrhnja
1 žličica šećera u prahu
2 vrećice crvenog preljeva za torte

Priprema:

Višnje očistite od koštica, a ako koristite zamrznute izvadite ih iz leda da se malo opuste.

Usitnite kekse, pomiješajte ih s vanilin šećerom i dodajte im otopljeni maslac pa smjesu utisnite na dno kalupa dimenzija otprilike 20x35 centimetara. 

Za nadjev pomiješajte prašak za puding, šećer i oko 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka uzavrite, maknite s vatre pa mu dodajte smjesu s praškom za puding i dobro izmiješajte. Vratite na vatru i kuhajte dvije minute uz miješanje. Maknite s vatre, umiješajte mileram pa kremu izlijte na koru od keksa, a zatim po kremi rasporedite višnje.

Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko pola sata, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Preljev pripremite prema uputama s pakiranja pa prelijte kolač i pospremite u hladnjak da stisne.

Prije posluživanja istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, kolač narežite na kocke pa svaku ukrasite šlagom koristeći slastičarsku vrećicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:08