StoryEditorOCM
SlatkoLENKIN SLATKI KANTUN

Mediteran cheesecake - elegantna delicija koja se radi bez pečenja, jednostavno, ali ‘u fazama‘. Isplati se!

Piše Lenka Gospodnetić
22. rujna 2024. - 16:50

Spadate li u dovoljno bogate i voljne kupiti jednu od najskupljih voćki današnjice – svježe smokve – ili pak imate sreće i vlastito stablo negdje u blizini, imamo divan recept za vas!

image
Lenka Gospodnetić

Riječ je o cheesecakeu bez pečenja, naime sa standardnom bazom od zobenih keksa, koje ćete samljeti sa šakom badema i oraha, te povezati maslacem. Utisnite u kalup obložen acetatnom trakom, a količinu odredite prema veličini torte – i u hladnjak s tim. Napomena: prilično je zasitna, pa će vam za pet-šest osoba biti dovoljan manji kalup.

Pola kilograma posnog sira potom obogatite šakom prokuhanih i mljevenih smokava – ili s nekoliko obilatih žlica dobrog smokvina džema (može i žitkog pekmeza). Dodajte tome čep likera od smokve, malko cimeta i još malo šećera ako vam nije dovoljno slatko (ja nisam dodavala), te šalicu kokosovog mlijeka (nije važno ako je gusta konzistencija, svejedno je).

image
Lenka Gospodnetić

Šest listića želatine priredite i otopljene s malo smjese umutite u ostatak, te sve skupa ručno istucite pjenjačom. Ulijte u kalup i ostavite da se stegne nekoliko sati, najbolje cijelu noć. Tako ste dobili onaj prvi, tamniji "kat". Bijela etaža je jednostavnija.

Istucite pjenjačom meko šlag, biljni ili mliječni (po želji), te mu dodajte istu količinu kokosovog mlijeka i tri otopljena listića želatine. Smjesu polako izlijte na prvi "kat", te vratite u frižider barem na još nekoliko sati.

Ukrasite svježe narezanim smokvama, koje radi ljepšeg sjaja možete umočiti u prozirnu želatinu, a lakše će se "primiti" za podlogu ako je ciljano prošarate s malo tekuće karamele. Može se rezati odmah iz frižidera, izgleda elegantno i u osnovi je ova torta jednostavna za izradu a donosi užitak s daškom Mediterana. Paše uz bijelo i rose vino, crnu kavu, vodu, rakijicu...

image
Lenka Gospodnetić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 16:50