StoryEditorOCM
Slatkokombinacija okusa

Kolač koji su obožavale generacije: donosimo recept star preko pola stoljeća, otkrivamo i trik za najljepši izgled

Piše T. S. M.
2. rujna 2024. - 17:59

Ako ste se zaželjeli pravih, starinskih kolača, nudimo va reccept za jedan koji su obožavale generacije. Riječ je o slastici koja se izvorno naziva Donauwelle, a kod nas je bila poznata pod nazivom Dunavski valovi.

Ovaj kolač spaja okuse višnje, vanilije i čokolade, a ime duguje "valovitom" prijelazu između slojeva biskvita, a neki ga vole ukrasiti i valovitom šarama po površini. Dok ćete za valovite šare na površini mkolača trebati mirnu i vještu ruku, za postići specifični izgled prijelaza između dvaju slojeva biskvita ne morate biti osobito umješni - cijeli će posao odraditi višnje koje za vrijeme pečenja tonu u kolač stvarajući tako prepoznatljiv uzorak.

Donosimo vam recept star preko pola stoljeća.

Dunavski valovi

Sastojci:

Biskvit:

700 g ocijeđenih višanja iz kompota
250 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer 
5 jaja
375 g brašna
3 žličice praška za pecivo
20 g kakaa 
1 žlica mlijeka

Za kremu:

1 pakiranje praška za puding od vanilije
100 g šećera
500 ml mlijeka
250 g maslaca

Za glazuru

200 g čokolade za kuhanje
2 žlice suncokretovog ulja

Priprema:

Dobro izradite maslac mikserom pa mu postupno, uz miješanje najmanjom brzinom, dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim povećajte brzinu miksera i dodajte jedno po jedno jaje, pa smanjite brzinu miksera i dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. 

Skoro 2/3 tijesta rasporedite po limu za pečenje, a u ostatak smjese dodajte prosijani kakao. Rasporedite tamni dio preko svijetlog te po površini biskvita rasporedite višnje i žlicom ih malo utisnite u tijesto. 

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta.

Za to vrijeme skuhajte kremu. 

Pripremite puding od praška za puding, šećera i mlijeka prema uputama na pakiranju. Ostavite puding da se ohladi i povremeno promiješajte. Mikserom izmiksajte mekani maslac pa žlicu po žlicu umiješajte u ohlađeni puding pazeći da maslac i puding budu sobne temperature jer će se u suprotnom krema zgrušati.

Ohlađeni kolač ravnomjerno premažite kremom pa ga ohladite oko 1 sat.

Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte i otopite je s uljem na vodenoj kupelji. Nanesite glazuru na postavljenu puter kremu i ukrasite je valovitim šarama uz pomoć vilice ili posebnog češlja za kolače (pogledajte video).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 10:21