StoryEditorOCM
SlatkoBEZ BRAŠNA I ŠEĆERA

Kolač koji se ne peče, a idealan je za one koji paze na prehranu: Sandrin limunski tart pravo je slatko osvježenje

Piše T. S. M.
21. lipnja 2024. - 14:07

Uz saharski pijesak i tropske vrućine nekako nam ne idu kolači koji se peku, ali ne bismo imali ništa protiv kolača koji se ne peče. Baš kao naručen za ove nevjerojatne prilike došao nam je recept Sandre Suhor Galiot za limunski tart. Riječ je o receptu koji je više puta provjeren u njenoj kuhinji, priznala nam je Sandra koju možete pratiti na Instagramu.

image
Privatni album

Tart ne samo da se ne peče, nego je i veganski te je idealan desert za sve one koji imaju posebnu prehranu ili jednostavno paze na unos zdravih namirnica. Izvrsno je ljetno osvježenje, a s obzirom na nutritivno bogate namirnice, poručuje Sandra, može biti i doručak. 

image
Privatni album

Limunski tart

Sastojci:

1,5 šalica datulja
1,5 šalica indijskih oraščića
1 šalica zobenih pahuljica
Med (količina po želji, ovisno koliko volite slatko)
1 limenka kokosovog mlijeka
Pola šalice bademovog mlijeka
1 limun (sok i korica)
1 žličica kukuruznog škroba
1 žličica agar - agara
kurkuma

Priprema:

Datulje i indijske oraščiće namočiti u toploj vodi, oko 10 minuta. Potom dodati u sjeckalicu dio datulja, indijskih oraščića i zobenih pahuljica. Isjeckati  na sitno pa odvojiti kako bi se ostatak bolje usitnio. Zatim dodati preostali dio i med. Meda nadodajte koliko volite slatko. Ja sam stavila 2 žličice.  Sve sjediniti u kompaktnu i pomalo ljepljivu masu, a potom utisnuti u kalup za tart koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Staviti u frižider dok pripremate nadjev od limuna.

Na laganu vatru staviti bademovo mlijeko i gusti dio kokosovog mlijeka. Dodati koricu i iscijeđeni sok limuna, pa jednu žličicu kukuruznog škroba i agar agara. Promiješati pjenjačom. Na kraju dodajte meda po želji i kurkumu za boju. Imajte na umu da će okus kreme biti intenzivniji kada se ohladi. Nakon što ste sve sjedinili, dobro promiješali i ugrijali, trebali biste dobiti oko pola litre tekućine. Smjesu malo prohladiti pa izliti na pripremljenu podlogu za tart. Ostaviti u frižideru minimalno 3 sata, a najbolje bi bilo preko noći.

Dekorirajte po želji i uživajte bez imalo grižnje savjesti u ovom tartu koji je idealno odgovara ljetnim vrućinama.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 14:07