StoryEditorOCM
SlatkoStarinski recept

Jedan od najlakših kolača za napraviti omiljena je božićna slastica. Ovaj ga detalj čini još boljim, svi će se pitati...

Piše T. S. M.
24. prosinca 2024. - 17:26

Treba li vam još koji recept za slatko u zadnji čas, neka to bude ovaj. Starinski je i svima omiljen: oblatne s kremom od čokolade i lješnjaka. Ova se slastica priprema vrlo lako, a jedina joj je mana što bi trebala prenoćiti pod teretom, kako bi se kasnije lakše rezala i da se ne bi raspadala.

Otkrit ćemo vam i jednu malu tajnu koja će vaše oblatne učiniti boljima od drugih: lješnjake obavezno prethodno prepecite na suhoj tavi ili u pećnici na niskoj temperaturi. Isplatit će vam se i trud oko uklanjanja one smeđe korice koja ih prekriva jer je u njoj koncentriran spoj koji joj daje neugodno gorkast okus.

Može ovo, jasno, i jednostavnije: kupite pečene, oguljene lješnjake.

image
Shutterstock

Oblatne s čokoladom i lješnjacima

Sastojci:

225 g šećera
200 g čokolade
200 g lješnjaka
200 g maslaca
6 jaja
1 vanilin šećer
1 pakiranje oblatni

Priprema:

Ispecite lješnjake, maknite im kožicu pa ih pustite da se ohlade, a potom ih sameljite.

Otopite čokoladu i maslac (najbolje na pari).

Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne posvijetle i postanu pjenasti pa je kuhajte na pari desetak minuta uz miješanje.  Dodajte im smjesu maslaca i čokolade pa kuhajte uz miješanje još desetak minuta. Maknite s vatre i pustite da se hladi pa u mlako dodajte lješnjake.

Odmah premažite jednu oblatnu, preklopite drugom pa slasticu opteretite kuhinjskom daskom umotanom u krpu ili sličnim utegom i ostavite par sati, najbolje preko noći te potom režite ukoso da dobijete uzoraj romba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 17:30