StoryEditorOCM
Slatkotajni sastojak

Doris radi knedle kakve još niste jeli: nisu od krumpira, a u sredini kriju nadjev od namaza s okusom najdražih keksića

Piše T. S. M.
19. studenog 2024. - 10:49

Knedle, te nježne okruglice sa slatkim središtem, tako neodoljivo uvaljane u lagano prepržene krušne mrvice svi bismo rado jeli, ali kad ih treba napraviti, naglo nam padne volja. Tko će se gnjaviti s guljenjem, kuhanjem i gnječenjem krumpira, a sve to uz onaj nezgodan rizik da ćemo završiti sa žilavim, tvrdim okruglicama.

Srećom, postoji jedna druga vrsta knedli uz koje nema gnjavaže s krumpirom, niti rizika da će knedle biti tako gumaste da bi se, padnu li nam s tanjura na pod, mogle odbiti poput loptice-skočice. Tajna je u jednom posebnom sastojku, a taj je sasvim običan - griz.

image
Privatni album

Upravo takve knedle radi Doris Valković, koju pratimo na Instagram profilu Foodoris. S nama je podijelila svoj recept i video koji je snimila pa se čak i prije nego iskušate njene naputke možete uvjeriti kako su dobre i mekane knedle od griza. Nekima bi moglo biti zanimljiv i podatak da je ovaj recept lako izvediv i u veganskoj verziji, samo pratite napomene koje je Doris navela.

Još nam je jedna stvar super kod njenog recepta, a to je da knedle nije punila šljivama (sad ih je već pomalo teško i pronaći), nego namazom s okusom omiljenih keksića speculaas.

image
Privatni album

Knedle od griza

Sastojci:

250 ml mlijeka ili biljnog napitka
125 g griza
125 g oštrog brašna
1 žlica + 6 žličica šećera
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli

Dodatno: 

2 žlice veganske zamjene za maslac (ili maslac)
6-7 žlica krušnih mrvica
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
namaz po želji

Priprema:

U lončiću zakuhajte mlijeko, 1 žlicu šećera i griz uz neprestano miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne pa prebacite u veću zdjelu i pustite da se malo ohladi.

Pripremite laneno jaje tako što ćete pomiješati mljevene lanene sjemenke s 3 žlice vode i pustiti ih da odstoje 10-ak minuta odnosno dok se smjesa ne zgusne.

Kad se griz malo ohladio, dodajte mu brašno, prašak za pecivo, sol i laneno jaje. Promiješajte sastojke rukama pa tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i oblikujte u valjak. Podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova za veće ili 13-14 za manje knedle.

Svaki komad tijesta oblikujte u kuglicu te rukama razvaljajte u disk, na sredinu svakog stavite po žličicu namaza po želji (ja sam stavila speculaas namaz) pa svaki zatvorite i pritisnite spojeve te ga oblikujte u knedlu.

Zakuhajte posoljenu vodu pa smanjite vatru tako da voda lagano kuha. Ubacite nekoliko knedli i poklopite lonac te pričekajte koju minutu pa provjerite da se knedle nisu zalijepile za dno. Kad knedle isplivaju na površinu otklopite lonac i pustite ih da se kuhaju još otprilike minutu te ih izvadite šupljom žlicom van u cjedilo. Ponavljajte dok se sve ne skuhaju.

Na otopljenom maslacu prepržite krušne mrvice te im dodajte vanilin šećer i cimet. U tu smjesu uvaljajte knedle te ih poslužite dok su još tople. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 10:49