Nježna, ali moćna mileram torta mnogima je jedan od omiljenih kolača, no upravo je dobila oštru konkurenciju: mileram tortu u čokoladnoj verziji.
Iako se ova torta na prvi pogled čini nekom verzijom torte od sira, ona to ipak nije: umjesto podloge od mljevenog keksa treba ispeći pravu koru, dok nadjev nije na bazi krem sira nego je riječ o kuhanoj kremi obogaćenoj čokoladom i mileramom. Za još moćniji okus u kremu treba umiješati i par žlica Nutelle. Ne zvuči loše, zar ne?
Recept nam je otkrila zaljubljenica u fine slastice po imenu Tamara koju možete pratiti na Instagramu kitchen_diaries.hr.
Čokoladna mileram torta
Sastojci:
Kora:
250 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
3 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
100 g maslaca
1 jaje
1 žlica milerama
Krema:
500 ml mlijeka
250 g šećera
1 puding od čokolade
1 nugat puding
100 g čokolade za kuhanje
2-3 žlice Nutelle
800 g milerama
Ganache:
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za koru osim milerama i jaja. Kad dobijete smjesu nalik pijesku, dodajte jaje i mileram, kad smjesa postane homogena prepolovite je na pola, svaki dio zamotajte u foliju i spremite u hladnjak.
Dok se tijesto hladi skuhajte kremu. Odvojite malo mlijeka, dodajte mu pudinge, a ostatak zakuhajte sa šećerom. U vruće mlijeko dodajte smjesu s pudingom, a kad se zgusne umiješajte narezanu čokoladu i Nutellu. Promiješajte, a kad se čokolada otopi u kremu dodajte mileram pa promiješajte da se ujednači.
Prvi dio tijesta razvaljajte pa ga stavite na dno kalupa promjera 24 cm prethodno premazanog maslacem i posutog brašnom. Drugi dio razvaljajte i narežite na trake pa njima oblijepšite stranice kalupa prethodno obložene papirom za pečenje. Pritisnite tijesto da se zalijepe oba dijela.
Na tijesto ulijte kremu pa pecite tortu 1 sat i 15 minuta na 170 stupnjeva. Pustite je da se ohladi pa je prelijte ganachem koji ćete dobiti nakon što zagrijete slatko vrhnje pa u njega umiješate natrganu čokoladu.