Listate li ovih dana starinske kuharice ili skrolate društvenim mrežama, morale su vam za oko zapeti predivni prhki keksići s bijelom glazurom izrezani u oblik zvijezde. Zimtsterne, kako se izvorno zovu, odnosno zvjezdice s cimetom, starinska su slastica omiljena u blagdanskom razdoblju. Za izradu vam ne trebaju nekakovia Marije Herjavić Jerkić koju pratimo na Instagramu.
"Ovo su mi jedne od omiljenih zvjezdica od cimeta i badema, svake godine ih radim. Odlične su, a priprema im je jednostavna. Radila sam ih s bademima, ali mogu se napraviti od bilo kojih orašastih plodova", poručila je Marija te dodala kako su ovi kolačići zaista brzo gotovi: za pripremu je dovoljno nekih pet minuta vremena, za pečenje točno 15, a za ukrašavanje dodatnih pet.
Ono što je nama osobito zanimljivo kod ovog recepta je to da se ne koristi maslac - odlična vijest za sve one koji ga ne žele ili ne smiju koristiti.
Zvjezdice od cimeta
Sastojci:
1 bjelanjak
200 g mljevenih badema
100 g šećera u prahu
1 žličica cimeta ili drugih začina
vanilija
Glazura:
šećer u prahu
sok limuna ili naranče (može i bjelanjak)
Priprema:
Bjelanjak istucite u snijeg pa mu dodajte šećer i začine. Na kraju ubacite bademe i umijesite jednoliko kompaktno tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na hladno bar 30minuta.
Izvadite iz hladnjaka, malo premijesite rukama, razvaljajte i režite željene oblike. Stavite ih na masni papir i pecite na 130‘ 15 minuta.
Ohlađene premažite glazurom koja se dobije kad se u šećer u prahu doda malo soka od limuna (otprilike na 1 punu žlicu šećera ide 1 žličica soka).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....