StoryEditorOCM
Slanopuca od okusa

Talijanska salata od krumpira toliko je dobra da ćete je raditi bar jednom tjedno. Jedna stvar je ključna za uspjeh...

Piše T. S. M.
23. svibnja 2024. - 13:54

Već ste, vjerojatno, zaključili da smo ludi za salatom od krumpira - pišemo vam o njoj skoro na tjednoj bazi. Nakon recepta koji ćemo vam ovog puta otkriti, vi ćete je početi raditi na tjednoj bazi. Jamčimo vam.

Posebnost salate o kojoj je ovog puta riječ je u tome što se pravi s mladim krumpirima i to, vjerovali ili ne, pečenim mladim krumpirima. Najbolje je odabrati neku crvenu sortu i probrati sitnije primjerke koji u zalogaj stanu u jednom komadu ili ih je dovoljno prepoloviti. 

Ostali sastojci uklapaju se u ono na što prvo pomislimo kad se sjetimo talijanske spize: pome, bosiljak, kapari, masline, a te su, u ovom slučaju sorte taggiasca, crne, sitne i punog okusa - zamijeniti ih možete kalamata maslinama, ako ih ne uspijete pronaći. U ovom receptu koriste se sušene rajčice, ali možete ih zamijeniti svježim cherrycama.

Salatu možete poslužiti kao toplu, a ako vam više prija hladna, pričekajte da se krumpiri potpuno ohlade prije nego što ih pomiješate s ostalim sastojcima.

Talijanska salata od krumpira

Sastojci:

1 kg mladog krumpira
75 g sušenih rajčica u ulju
75 g taggiasca maslina
25 g kapara
25 g svježeg peršina
25 g svježeg bosiljka
25 g ribanog parmezana
60 ml vinskog octa
80 ml maslinovog ulja
1 luk
sol, papar

Priprema:

Operite krumpire, manje ostavite u komadu, veće prepolovite. Neka vam budu podjsdnake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Prelijte ih maslinovim uljem i pecite na 210 stupnjeva dok ne postanu hrskavi izvana, a mekani iznutra. Pustite ih da se hlade dok pripremite ostale sastojke.

Nasjeckajte luk na polumjesece, masline na kolutiće, a sušene rajčice na kockice. Sitno nasjeckajte peršin i dio bosiljka, a par listića ostavite za ukras.

Pomiješajte ocat, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar te im dodajte sjeckano začinsko bilje. Dobro izmiješajte.

Krumpirima dodajte ostale sastojke, prelijte sve preljevom i promiješajte pa ostavite da malo odstoji kako bi se okusi proželi. Prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 04:21